Componente pasive de circuit

Componente pasive de circuit – Masurarea coeficientului de temperatura la componentele pasive

Timp de citit: 2 minute

Autor: Florin Mihai Tufescu – conf.dr. Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi
An aparitie: 2020

Ce sunt componentele pasive de circuit?

Componentele pasive consuma din energia semnalelor electrice dar sunt necesare in functionarea tuturor circuitelor, deoarece asigura tensiunile si curentii in diferite puncte, regleaza nivelele de putere, delimiteaza benzi de frecventa s.a. Ca numar, componentele pasive sunt preponderente in totalul componentelor unui circuit sau aparat.

Calitatea lor va determina in mare masura calitatea si performantele ansamblului.

O clasificare globala imparte componentele pasive in:

  • Componente disipative – care disipa energie electrica activa si o transforma in caldura intr-un proces ireversibil; se numesc rezistoare. Sunt caracterizate prin rezistenta electrica masurata in ohmi.

Din aceeasi categorie fac parte fotorezistoarele, termistoarele, varistoarele si magnetorezistoarele la care marimea rezistentei electrice este dependenta de actiunea unor factori fizici (lumina, temperatura, tensiune aplicata, inductie magnetica).

  • Componente reactive – acestea se pot afla in doua stari: receptor de energie care se incarca si pastreaza energia inmagazinata si generator de energie care debiteaza energia in circuitul exterior. Energia reactiva circula in ambele sensuri. Componentele reactive inmagazineaza energie fie in camp electric (la condensator) fie in camp magnetic (la bobina). Condensatorul se caracterizeaza prin capacitatea electrica masurata in Farad. Bobina se caracterizeaza prin inductanta magnetica masurata in Henry.

Componentele pasive reale

Componentele pasive reale sunt caracterizate simultan de toate aceste marimi. Astfel, un rezistor real va avea in acelasi timp o capacitate electrica dar si o inductanta care sunt in acest caz marimi parazite (efectul lor se manifesta la frecvente inalte).

Un condensator va avea pe langa capacitate si o rezistenta de pierderi si o inductanta parazita. Este obligatoriu ca orice componenta pasiva sa fie analizata si caracterizata inainte de a fi utilizata in circuite.

Se vor studia cateva marimi caracteristice componentelor pasive pentru a se intelege complexitatea functionarii si utilizarii acestora in circuite.

Structura cursului

  • Introducere
  • Studiul dispersiei valorilor nominale ale componentelor pasive
  • Masurarea coeficientului de temperatura la componentele pasive
  • Termostat pentru studiul functionarii componentelor electronice la variatia temperaturii
  • Masurarea capacitatilor mari prin metoda curentului de incarcare constant

Surse:

http://www.tandhint.com/

https://mail.uaic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here