Revista Conex Club – nr.11-12 – 2001

Revista Conex Club – nr.11-12 – 2001 – TMP01 (Low Power Programmable Temperature Controller)

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. AD 820 (Single-Supply, Rail-to-Rail, Low Power, FET Input Op Amp)

Acest circuit, proiectat de Analog Devices, este un amplificator pentru microfoane dinamice sau piezoelectrice. Optim, acest circuit functioneaza alimentat cu 5V, cand prezinta zgomot minim.

Castigul este cuprins intre 20 si 40dB daca microfonul are impedanta mai mare de 600 Ohm. Banda de trecere este de 20kHz, distoriunile fiind de 0.05%.

2. TPA 731 (700-mW, mono, analog input Class-AB audio amplifier with differential inputs)

Circuitul TPA 731 este un amplificator audio, mono, de mica putere, cu intrare diferentiala si imunitate mare la perturbatii de radiofrecventa.

Este conceput sa lucreze pe o sarcina cu impedanta cuprinsa intre 8 Ohmi si 32 Ohmi, cand are randamentul energetic optim.

Puterea maxima debitata este de 700 mW dar la tensiunea de 3.3V acest circuit debiteaza pe sarcina doar o putere de 250 mW. Se alimenteaza cu tensiune cuprinsa intre 3.3V si 5V.

3. TMP 01 (Low Power Programmable Temperature Controller)

Un tip de senzor monolitic de temperatura care mai include o referinta de tensiune si doua comparatoare.

Cu o rezolutie de 5mV/K, TMP01 lucreaza in gama de temperatura de la -55C la +150C. O aplicatie a acestui circuit este in domeniul ventilatiei, schema recomandata chiar de producator.

4. Frecventiometru 1000MHz

Acest frecventmetru are doua domenii de masurare: primul pentru frecvente pana la 60MHz si cel de-al doilea pentru frecvente inalte, pana la 1000MHz.

Aparatul este echipat cu afisaj cu opt cifre, ceea ce ofera o citire comoda si precisa a frecventei semnalului aplicat la intrare.

Este prevazut cu doua intrari, ambele cu impedanta de 50 Ohmi; una pentru domeniul frecventelelor pana la 60MHz si alta pentru frecvente foarte inalte, pana la 1000MHz.

In primul domeniu de frecvente (60MHz) masurarea se poate realiza cu o rezolutie de 1Hz si cu timpul de citire de 1s sau cu rezolutia de 10Hz, dar cu perioada de citire mai rapida, de 0.1s.

In domeniul frecventelor ultrainalte timpul de citire a frecventei este de 0.64s, precizia de masurare fiind de 100Hz.

Frecventmetrul este echipat cu circuite integrate (CI) realizate in tehnologie LS, cu exeptia primului divizor (U14) care este de tipul HC pentru a permite masurarea de frecvente pana la 60MHz. Datorita acestui fapt consumul de energie electrica este relativ redus, acesta fiind determinat, in principal, de afisajul cu LED-uri.

5. Service TV – Blocul de comanda pentru receptoarele TV realizat cu microprocesorul tip PCA84C841P

Microprocesorul tip PCA84C841P este realizat de catre firma Philips si face parte din familia de microprocesoare PCA84 CX4X.

Din familie mai fac parte si alte microprocesoare folosite in receptoare TV, dintre care mentionam: PCA84C441, PCA84C444, PCA84C641, PCA84C644, PCA84C844.

Diferentele dintre variante constau in facilitatile oferite (prin progra¬marea microprocesorului) si in softurile incluse care permit receptoarelor TV care le utilizeaza sa asigure diferite optiuni functionale.

In articol va fi analizata varianta PCA84C841P – FR17THV111, caracterizata in special prin aceea ca softul sau poate asigura comanda digitala a unui selector de canale, prin intermediul magistralei I2C.

6. Incarcator rapid pentru acumulatoarele Ni-Cd, Ni-MH

MAX713 si MAX712 sunt doua circuite integrate specializate pentru incarcarea rapida a acumulatoarelor.

Deoarece caracteristicile de incarcare pentru Ni-Cd si Ni-MH difera, unul din circuite (MAX712) este specializat pentru acumulatoarele Ni-MH iar celalalt (MAX 713) poate incarca atat acumulatoare Ni-Cd cat si Ni-MH.

7. Programe pentru calculul impedantelor traseelor de interconectare

Pentru optimizarea activitatii de proiectare PCB si reducerea timpului de alegere a configuratiilor corecte in cazul semnalelor digitale de mare viteza, analogice de inalta frecventa sau de microunde, unele firme dezvoltatoare de software pentru electronica s-au orientat spre realizarea unor programe specializate in determinarea impedantelor caracteristice ale diferitelor configuratii existente in practica, programe ce au capatat banala denumire de "calculatoare de impedanta".

In acest articol se prezinta doua astfel de soft-uri specifice structurilor de interconectare standard si microunde, CIT25 si TXLINE.

8. Semnalizator

De foarte multe ori intalnim situatii in care vrem sa citim un CD, operatia intarzie si nu stim ce se intampla. Daca si unitatea folosita are un zgomot foarte mic nu ne ramane decat sa asteptam mesajul calculatorului.

O solutie buna ar fi sa montam un dispozitiv electronic care sa ne semnalizeze ca unitatea respectiva cel putin este alimentata si se invarte.

9. Voltmetru 4 1/2 Digiti

Acest voltmetru digital, realizat cu circuitul integrat ICL7135 este un convertor A/D de precizie cu iesiri multiplexate in format BCD ce asigura o precizie garantata de +/- 1 din 20.000 de numarari pentru capul de scala.

In afara circuitului integrat ICL7135 mai sunt cateva etaje externe acestuia: decodorul binar-zecimal, referinta de tensiune termostatala (ICL8069), circuitul de ceas, circuitul de tensiune negativa de -5V (ICL7660).

10. TDA1072A (AM receiver circuit)

Acest circuit, produs PHILIPS, este un receptor AM recomandat produselor electrocasnice si aparaturii montate pe autoturisme. Schema electrica interna evidentiaza etaje functionale independente.

De remarcat posibilitatea utilizarii in conditii exceptionale pentru comunicatii CB cand la oscilator se monteaza cristale de cuart sau pentru emisiuni SSB cand la intrare (pin 14) se introduce semnal FI, oscilatorul local devine BFO, iar la iesirea primului mixer se obtine semnal AF.

Circuitul TDA1072A are si iesire pentru indicator de intensitate a campului receptionat.

11. ETCAI – Sistem software de invatare a bazelor electronicii (I)

O veste buna pentru electronistii amatori incepatori dar si pentru hobby-stii avansati dornici sa-si testeze cunostintele fundamentale de electronica "ETCAI Products", firma specializata in dezvoltarea de programe educationale in domeniul electronicii, a scos pe piata o versiune noua, imbunatatita, a unui pachet special destinat elevilor, studentilor si pasionatilor de electronica practica.

Programul "ETCAI – Electricity & Electronics" este un soft realizat in mediul Windows ce contine sase blocuri independente destinate invatarii elementelor primare de electricitate si electronica.

Programul reprezinta o adevarata bijuterie in domeniul educatiei interactive deoarece, pe langa faptul ca este prietenos si nu necesita cunostinte avansate de lucru cu calculatorul, este total orientat spre aspectele practice prin figurile si animatiile prezentate.

12. Cifru electronic

Montajul prezentat se poate monta ca interfata pentru activare / dezactivare alarma pentru apartament, actionare yala electromagnetica sau pentru controlul functionatii unor aparate electrocasnice fata de copii (TV, PC, etc.) avand ca iesire un releu de 5A.

13. Transceiver 50MHz / 28MHz

Avand deja semnalul SSB format intr-un transceiver de 28MHz, cu ajutorul transceiverului a carui schema se prezinta in articol, se pot obtine legaturi in banda de 6m, respectiv pe ecartul de frecvente 50-52MHz. Acest transceiver a fost publicat de DK7ZB in Funck Amateur din 1995.

14. Capacimetru – adaptor pentru frecventiometru

Acest adaptor simplu permite masurarea capacitatilor mici, de pana la 1mF. Masurarea se face prin introducerea condensatorului de masurat intr-un oscilator RC.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here