Revista Conex Club – nr.4 – 2000

Revista Conex Club – nr.4 – 2000 – Sursa stabilizata 12V/5A

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator stereo 2x30W

Se continua seria prezentarii amplificatoarelor de putere cu un model performant ce ofera la iesire o putere muzicala de 2 x 30W cu distorsiuni mici de 0.08%.

Amplificatorul este configurat cu functiile de standby si muting si accepta atat o sursa de semnal monofonica, cat si stereofonica.

Amplificatorul stereo este realizat cu circuitul integrat TDA7394 care prezinta cateva caracteristici tehnice deosebite ce il recomanda amatorilor de auditii Hi-Fi.

2. Verificarea tranzistoarelor de tip DTA / DTC

Se prezinta structura unor tranzistoare de acest tip DTC (npn) sau DTA (pnp) de fabricatie asiatica. Tot aici se arata dispunerea terminalelor la capsula D-PAC – o capsula din plastic asemanatoare cu T092.

In tabelul 1 (din articol) se prezinta datele de catalog referitoare la rezistoarele incluse pe structura pentru cateva dintre tipurile uzuale de tranzistoare DTC/DTA.

La majoritatea tranzistoarelor de acest tip curentul maxim de colector este de cca. 0.1 A, tensiunea maxima colector emitor este de 50V si puterea maxima disipata de 0.2W.

In figura 2 (din articol) se prezinta un circuit simplu pentru verificarea acestor tranzistoare. Se utilizeaza un circuit MMC4047 (CD 4047) conectat ca astabil, ce oscileaza pe o frecventa convenabil aleaza din grupul R1-C1 (1 = 1/4.4 x R1 x C1);

3. Preamplificator pentru microfon

In cazul emisiunilor radio cu modulatie de frecventa, curba de frecvente a unui amplificator de microfon trebuie sa aiba o anumita aliura.

Aceasta trebuie sa fie crescatoare spre frecventele inalte pentru a se obtine o modulatie inteligibila si penetranta.

Amplificatorul este realizat cu 2 tranzistoare de tipul BC171-173. Preferabil ca primul tranzistor sa fie BC173.

In circuitul de emitor al primului tranzistor amplificator este conectat rezistorul de 1 KOhm care este suntat de un condensator cu valoarea de 1pF. Acest fapt face ca amplificarea sa fie crescatoare poportional cu frecventa semnalului de la intrare, in cazul nostru, de la microfon.

Cel de al doilea tranzistor amplificator are conectat in circuitul de emitor un rezistor semireglabil de 100 Ohm. Actionand asupra acestuia se poate regla amplificarea intregului montaj, cam de 4-5 ori, in sensul micsorarii gradului de amplificare.

Acest amplificator este recomandat atunci cand folosim microfoane dinamice.

4. Prescaler 1Ghz

Montajul este proiectat in vederea extinderii domeniului de masurare a frecventelor pana la 1GHz, avand o buna rejectie a semnalelor perturbatoare si o sensibilitate de 10 mV / 1 MOhm. Are la baza circuitele integrate SAB6456 si 74LS90.

5. Amplificator FI

Un subansamblu de mare importanta, din radioreceptoarele destinate radiocomunicatiilor il constituie amplificatorul de frecventa intermediara.

Acest amplificator trebuie sa asigure o substantiala amplificare a semnalului provenit de la mixer, amplificare care trebuie sa atinga valori de 80 – 120dB, fiindca semnalul la iesirea mixerului are valori foarte mici.

Utilizand componente discrete, aceste valori pentru amplificare se obtineau cu mai multe etaje, dar marii producatori, cum este Motorola, au creat circuite integrate specializate cum este si MC1350P.

Pe langa o amplificare pronuntata, cca. 50dB, acest circuit are zgomot propriu redus si poate fi controlat de sistemul de reglaj automat al amplificarii.

Amplificatorul prezentat in acest articol, destinat in special emisiunilor J3E (SSB), experimental functioneaza excelent fiind testat in trafic si comparat cu produse industriale.

Aceste calitati au putut fi obtinute utilizand circuite moderne, ingeniozitatea si priceperea autorului.

Analizand schema electrica de principiu a amplificatorului de frecventa intermediara, se observa ca acesta contine 5 circuite integrate ce asigura toate functiile scopului urmarit.

Doua circuite notate IC1 si IC2 de tip MC1350P asigura amplificarea, un circuit notat IC4 LM358 realizeaza controlul automat a amplificarii, circuitul IC3 MC1496 este demodulator SSB si circuitul IC5 LM386 care este amplificator de audiofrecventa.

6. Sursa stabilizata 12V / 5A

Sursa de tensiune prezentata este o aplicatie tipica a regulatorului integrat de tensiune cu iesire reglabila, LM317.

Marirea curentului debitat la iesire, cat si limitarea sa se realizeaza cu ajutorul unui tranzistor extern (tip BD912) care preia surplusul de curent vehiculat prin sarcina.

Schema electrica de principiu a sursei de tensiune este prezentata in figura 1 (din articol), iar principalii sai parametri tehnici sunt:

  • tensiune de iesire 9-15V (tipic 12V);
  • curent de iesire maxim 5A;
  • protectie la scurtcircuit, I-limita = 6A;
  • stabilizare cu sarcina 0.8% (D:I = 5A).

7. Tehnica SMD

SMD… Sub aceasta denumire se ascunde cea mai mare revolutie din industria electronicii actuale. Daca i-am parafraza pe cei de la Discovery Chanel am putea spune "tourning point of electronic tehnology".

Trecerea rapida de la componentele clasice prevazute cu terminale sau picioruse de cupru cositorit la cele miniaturizate, direct sudabile pe cablaj a produs un salt calitativ enorm atat in privinta cresterii fiabilitatii, cat si in aceea a scaderii dimensiunilor subansamblelor.

Nenumaratele avantaje ale acestei noi tehnologii explica patrunderea exploziva in toate domeniile electronicii: industrie, microinformatica, telecomunicatii, produse de larg consum, etc.

In articol se prezinta care sunt avantajele (dar si inconvenientele) acestor componente, caracteristicile lor, tehnica de pozare.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here