Revista Conex Club – nr.5 – 2003

Revista Conex Club – nr.5 – 2003 – TDA1560Q (40 W car radio high power amplifier)

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Cifru electronic (Code Lock)

Montajul prezentat este deosebit de util atunci cand se urmareste limitarea accesului intr-o zona. Acesta este permis numai pe baza unui cod format din patru cifre.

Cifrul electronic (Code Lock) prezentat este realizat de firma Velleman, in varianta neasamblata, constructia permitand montarea dispozitivului direct in perete.

Impreuna cu acest kit se ofera si masca de fata care rezolva multe din problemele de design al carcasei, probleme pe care le intampina la montaj electronistii. Selectia codului de acces se face hardware.

Descrierea schemei electrice

In figura 1 este prezentata schema electrica a montajului, remarcandu-se simplitatea ei. Inima acesteia o constituie circuitul integrat CD4066 – comutator logic.

Acesta contine in capsula sa 4 comutatoare, notate in figura din articol cu ES1…ES4. Comanda acestora se face cu nivel logic "1" primit de la butoanele tastaturii (SW).

Cele patru comutatoare logice sunt conectate in cascada, iesirea unuia comandand intrarea celuilalt, astfel incat prioritara este aplicarea corecta, in ordine, a nivelului logic 1, pe rand, de la intrarea lui ES1 la cea a lui ES4.

Liniile de cod sunt numerotate cu CODE A…CODE D, ele mergand la intrarile de comanda ale comutatoarelor ES1…ES4.

2. Surse de alimentare in comutatie (III)

In articolele precedente s-au prezentat structurile de baza ale surselor in comutatie, descriind principiile fizice de functionare ale blocurilor componente.

In acest articol se comenteaza cateva scheme, care pot fi realizate practic, cu componente accesibile si un cost rezonabil. Schemele sunt prezentate in ordine crescatoare a complexitatii, subliniind particularitatile in functionarea fiecareia.

Schemele electronice prezentate

  • Stabilizator in comutatie cu LM317;
  • Stabilizator in comutatie pentru telefon mobil;
  • Stabilizatorul integrat in comutatie L4960.

3. Sursa liniara 13.8/1A cu acumulator pentru back-up

Sursele de alimentare de curenti medii (1…3A) cu acumulator de back-up sunt des utilizate in domeniul "security" la alimentarea sistemelor mai complexe, ale caror surse de alimentare din unitatile lor centrale, nu por furniza curenti mai mari de 500….1000mA. Bineinteles, acesta nu este singurul domeniul de aplicabilitate.

Montajul prezentat isi gaseste aplicabilitate in diverse domenii cum ar fi alimentarea neintrerupta a sistemelor de alarma, controlul accesului cu yalla electromagnetica, in sistemele de supraveghere video cu circuit inchis, iluminat de urgenta / siguranta, etc.

Schema electrica (figura 1 din articol) este construita cu ajutorul circuitului integrat LM317T in capsula TO220, care poate suporta un curent limita de 1.5A.

Circuitul beneficiaza de protectiile la suprasarcina sau scurtcircuit comune tuturor regulatoarelor liniare cu trei terminale. Schema este aplicatia clasica a circuitului regulator LM317T.

4. TDA1560Q (40 W car radio high power amplifier)

TDA1 560Q este un circuit integrat monolitic amplificator audio de putere, care functioneaza in clasa H cu sarcina conectata in punte, furnizand pe o impedanta de 8 Ohmi o putere de 40W, cu distorsiuni armonice totale de 10%.

Circuitul integrat este destinat in principal aplicatiilor auto. In figura 1 (din articol) este prezentata schema bloc, iar in figura 2 si tabelul 1 configuratia, respectiv semnificatia pinilor. Circuitul este "oferit" in capsula DBS17P.

Caracteristici notabile

  • putere foarte mare la iesire;
  • putere disipata redusa pentru semnale muzicale;
  • comutare automata pe o putere livrata redusa la supraincalzirea "cip"-ului semiconductor;
  • aplicatia tipica necesita foarte putine componente externe;
  • castig fixat intern;
  • distorsiuni "cross-over" reduse;
  • lipsa zgomotelor de pornire si / sau oprire;
  • comutator de selectie mod de functionare;
  • tensiune de offset redusa la iesire;
  • protejat la scurt-circuit pe iesire;
  • protejat la decarcari electrostatice;
  • protejat termic;
  • facilitati de diagnostic;
  • terminale flexibile.

5. Amplificator audio 40W RMS

Ca aplicatie concreta a circuitului TDA1560Q se prezinta un amplificator audio destinat utilizarii in domeniul auto, deci cu alimentare de la o sursa de tensiune joasa cu capabilitate in curent mare.

Schema electrica este o aplicatie directa a circuitului TDA 1560Q conform datelor de catalog si a diagramei tipice de aplicatie.

Amplificatorul functioneaza atat in clasa H, cat si normal la puteri reduse. Distorsiunile armonice totale, la putere maxima, au o valoare de THD = 10%. Castigul in tensiune al amplificatorului este fixat intern la valoarea de 30dB. Curentul consumat in standby nu depaseste 50uA.

Montajul prezentat permite exploatarea la maxim a caracteristicile lui TDA1560Q.

6. Frecventmetru pentru PC

Aplicatia prezentata este o interfata pentru PC cu ajutorul careia se poate masura frecventa unui semnal digital.

Interfata este realizata cu microcontroller AVR RISC, model AT90S2313. Practic, sunt utilizate doar trei linii de port, unul pentru citirea semnalului digital si doua pentru bus-ul de date – Tx/Rx, pentru comunicare cu PC-ul.

Microcontrolerul este pilotat de un cuart pe 4MHz. Circuitul U2 de tip MAX232 (sau orice echivalent produs de alta firma ICL232, ADM232) reprezinta interfata de date, convertor de la semnal digital la semnal pentru standardul RS232 si invers.

Semnalul de masurat se aplica la borna Fin. Comutatorul S1 initializeaza operatia de masurare, respectiv programul. Rezultatul masuratorii este transmis PC-ului pe portul serial.

7. TDA7293 – Aplicatii

TDA7293 este un circuit integrat monolitic amplificator mono audio de putere, cu functionare in clasa AB, realizat de compania SGS-THOMPSON intr-o capsula Multiwatt 15 si care este destinat aplicatiilor Hi-Fi (amplificatoare stereo, boxe active, televizoare de inalta clasa etc.).

Datorita domeniului larg al tensiunilor de alimentare si a capabilitatii mari a curentului de iesire, circuitul poate furniza puteri mari atat pe sarcina de 4, cat si de 8 Ohm.

Prezenta circuitului de muting elimina zgomotul la pornire sau la oprire. Este posibila legarea in paralel a mai multor circuite integrate cu ajutorul pinului 11 (buffer driver).

In acest mod, se pot obtine puteri mari pe sarcini de impedanta redusa, optimizand totodata disiparea energiei termice.

8. Convertor tensiune efectiva – tensiune continua

Masurarea componentei efective a unei tensiuni cu o forma de unda oarecare este dificil de realizat. Chiar si pentru o forma de unda sinusoidala, utilizarea unui detector de varf clasic format dintr-una sau mai mai multe diode redresoare si condensator (configuratie din care se extrage usor si valoarea efectiva), introduce erori mari datorita caderilor de tensiune pe diode si neliniaritatii acestora.

Solutia optima pare a fi conversia tensiunii pe baza efectului termic, stiut fiind faptul ca valoarea efectiva a unei tensiuni aplicate unei rezistente de sarcina, produce aceeasi incalzire a rezistentei ca si in cazul aplicarii unei tensiuni continue de aceeasi valoare.

Convertorul valoare efectiva (RMS) – tensiune continua prezentat in acest articol este realizat cu circuitul integrat AD736 produs de firma Analog Devices. Numarul extrem de redus al componentelor externe, lipsa elementelor de reglaj si performantele deosebite ale acestui circuit cu privire la erorile de conversie, domeniul larg de frecventa si timpul de raspuns fac posibila utilizarea acestuia intr-o gama larga de aplicatii profesionale.

Schema electrica interna a circuitului AD736 este prezentata in figura 1 (din articol).

9. Miniemitator FM

Acest simplu "miniemitator FM" realizeaza legatura dintre un sistem audio "home" cu un aparat portabil de radio.

Utilizand aceasta idee de montaj electronic pasionatii de muzica pot audia la distanta muzica direct de la sistemul audio propriu.

La baza schemei electrice sta circuitul intergrat IC1 (MAX 2606). Acesta este un oscilator controlat in tensiune cu dioda varicap integrata.

Frecventa nominala de oscilatie este data de valoarea lui L1. Utilizand un inductor de 390nH, frecventa de baza este de 100MHz. Potentiometrul R1 permite baleierea intregii game FM intre 88…108MHz. Puterea de iesire este in jur de 21 dBm pe o sarcina de 50 Ohmi.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here