Revista Conex Club – nr.6 – 2003

Revista Conex Club – nr.6 – 2003 – Protectia termica a amplificatoarelor de putere

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Detector de cabluri electrice montate in perete

Un instrument util tehnicienilor din domeniul instalatiilor electrice de curenti tari si slabi. Montajul detecteaza cablurile electrice sub tensiune, montate in perete.

De cate ori electricienii au fost pusi in dificultate la repararea unui traseu de linie electrica intrerupta si montata in perete?

Sau cat de dese sunt cazurile cand instalatorii de retele de date sau curenti slabi, care monteaza aplicat pe perete, prin intermediul unor suruburi, canale de cablu din PVC, isi pun problema daca pe acolo trec cabluri electrice?

Montajul prezentat vine ca o solutie simpla in rezolvarea acestei probleme.

Acest kit semnalizeaza optic si audio daca un cablu electric este sau nu sub tensiune. Se recomanda a se utiliza pentru a detecta traseele cablajului liniilor electrice montate in tencuiala (in perete) sau pentru a depista defectele de-a lungul unei linii.

O dioda LED (vezi figura 1 din articol) indica prezenta curentului prin cablu. Cu cat instalatorul se apropie mai mult (cu antena kit-ului, realizata pe cablajul imprimat) de cablul electric, cu atat dioda LED emite "flash"-uri luminoase cu o frecventa mai mare.

Optional, daca se doreste si emiterea unui semnal sonor, exista un loc rezervat pe cablaj pentru montarea unui buzzer.

2. Protectia termica a amplificatoarelor de putere

Sunt prezentate cateva sugestii de realizare a protectiei termice a amplificatoarelor audio de putere.

Din cauza randamentului subunitar, orice amplificator de putere disipa sub forma de caldura o parte din energia consumata. Aproximativ asa stau lucrurile si in cazul surselor de alimentare, inclusiv a celor care alimenteaza amplificatoarele.

In situatia in care aceasta putere disipata nu este evacuata corespunzator, ea poate deveni periculoasa, scurtand durata de viata a semiconductoarelor si a celorlalte componente sau chiar putand determina distrugerea lor. Drept urmare, se impun a fi luate masuri care sa previna aceste efecte nedorite.

Cea mai simpla metoda este de a folosi sigurante termice (cu contact normal deschis sau inchis si care au praguri de temperatura diferite), de felul celor utilizate in aparatura electrocasnica (masini de spalat, cuptoare cu microunde etc.). Acestea se amplaseaza in zonele de interes asigurandu-se un contact termic cat mai bun cu piesele care degaja caldura (radiatoare, transformatoare etc.).

3. Reducator dinamic de zgomot

Inintercalate in lantul audio, intre sursa de semnal si controlerul de ton, reducatoarele dinamice de zgomot (pe scurt DNR) au drept scop atenuarea zgomotului de fond, "alb", ce se aude suparator in incintele acustice sau difuzoarele aparatelor electronice.

Ca aplicatii directe, se utilizeaza la radiocasetofoanele portabile, sistemele audio Hi-Fi cu banda magnetica, videocasetofoane sau receptoare TV/FM.

Montajul echipat cu circuitul integrat LM1894 poate fi utilizat in sistemele audio stereo in scopul reducerii zgomotului. Utilitatea acestui montaj se regaseste in receptoare FM, receptoare TV, casetofoane, videocasetofoane, etc.

Pentru aplicatiile FM grupul L1, C14 formeaza un filtru pentru frecventa pilot de 19kHz. De retinut faptul ca un semnal mai mic de 100mVrms nu este suficient pentru a activa detectorul de zgomot.

In functie de sursa de semnal, nivelul de zgomot se va regla din semireglabilul RV1. Montajul se interconecteaza dupa preamplificatorul sursei de semnal si inainte de circuitul care include reglajul de volum si ton.

Date tehnice

  • Compatibil cu toate benzile audio preinregistrate;
  • Reduce cu 10dB zgomotul generat de benzile audio;
  • Tensiune de alimentare: 4.5 ….18V;
  • Tensiunea la intrare: 300mVrms (max. 1Vrms);
  • Dimensiuni: 51 x 47mm.

4. Sursa 13.8V / 3A cu acumulator de backup

Sursele de tensiune sunt un capitol deosebit de important in domeniul sistemelor de avertizare si supraveghere, ele necesitand atentie speciala inca din faza de proiectare pana la cea de executie si testare.

Trebuie sa li se asigure un regim termic bun, pe o durata mare de functionere fara intrerupere, uneori chiar ani de zile. In plus, este recomandata protectia electronica a montajului in cazul unor defecte in sistem (cum ar fi chiar cea a acumulatorului).

Sursa de 13.8V/3A este des utilizata la emitatoarele radio pentru dispeceratele de interventie rapida, ea asigurand curentul necesar emitatorului la emisie.

Montajul prezentat vine ca o continuare a articolului din numarul precedent. Acesta este o sursa stabilizata de 13.8V la un curent maxim limitat de 3A si cu acumulator de backup (12V/3…7Ah).

Tensiunea de la iesire se poate regla intr-un domeniu restrans in jurul valorii de 13.8V. Montajul are protectie la scurtcircuit si la suprasarcina.

5. Sistem interfonic pentru 12 posturi

Sistemul de interfonie prezentat se preteaza a se utiliza in imobile cu numar relativ mic de familii, putandu-se adapta si pentru un numar mai mic de posturi.

Sistemul se compune din doua blocuri principale: Unitatea Centrala (U.C.), care se monteaza la intrarea in imobil si contine o tastatura (ce poate sa aiba un numar de butoane egal cu numarul de posturi) si Postul Individual (P.I.) care se monteaza in fiecare apartament.

6. Bariera in inflarosu

Montajul a fost creat in scopul semnalizarii unui eveniment, in speta a limitarii accesului unor persoane intr-un anumit spatiu.

Dar montajul poate fi folosit si in multe alte scopuri, cum ar fi: contorizarea unor obiecte, contorizarea persoanelor dintr-o sala de spectacole in scopul obtinerii unor statistici, etc., domeniile de aplicabilitate fiind destul de mari.

Bariera in infrarosu prezentata functioneaza pe principiul barierelor moderne din domeniul "security".

Detectia obiectelor contorizate de bariera nu este afectata de erori (datorate de exemplu caderii frunzelor dintr-un copac sau a trecerii unor animale mici) si asta datorita principiului, de altfel simplu, de a utiliza mai mult de o pereche emitator – receptor de IR.

Perechile de emitatoare sunt cuplate, in barierele moderne, intr-o logica SI sau SAU sau orice alta combinatie, tocmai pentru a minimiza erorile, respectiv alarmele false, functie de scopul sau functia pentru care este montata bariera.

Prin utilizarea unor lentile speciale, barierele actuale pot lucra pana la 100m distanta intre emitator si receptor.

Pentru a se evita procurarea unor componente destul de scumpe si pretentioase ca mod de functionare, dar si uneori cam dificil de procurat, s-a ales varianta cu componente clasice (referire la emitatorul si receptorul de infrarosu).

7. Regulator de tensiune alternativa cu PIC16F84

Dispozitivul permite reglarea intensitatii luminoase a becurilor cu filament. Este o demonstratie a modului cum pot fi folosite microcontrolerele intr-o aplicatie cum este controlarea intensitatii luminoase.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here