Revista Conex Club – nr.9-10 – 2002

Revista Conex Club – nr.9-10 – 2002 – Metode si tehnici de marurare a structurilor conductoare

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Osciloscop digital – un canal, pentru PC

Un instrument de masura si analiza a semnalelor electrice care sa ofere un asa zis "jurnal de masuratori" in forma grafica, pe hartie, este deosebit de util in laboratoarele pentru testare si analiza.

Avand in vedere raportul facilitati / pret si faptul ca un osciloscop analogic clasic nu are posibilitatea de a oferii si "altceva" in afara de analiza vizuala de moment, interfata de osciloscop digital pentru PC reprezinta o investitie buna pentru electronisti.

Aparatul de masura si analiza prezentat permite analiza semnalelor in domeniul timp si frecventa.

Interfata se conecteaza la portul paralel al calculatorului, utilizand monitorul acestuia pe post de ecran de vizualizare cu ajutorul unui soft pentru Windows. Se pot face capturi de ecran a semnalelor vi-zualizate si analiza in domeniul timp si frecventa.

Date tehnice:

  • Numar de canale: 1;
  • Banda de frecventa: 0…12MHz;
  • Impedanta de intrare: 1 MOhm /30pF;
  • Sensibilitate: 10mV…3V/div.;
  • Frecventa de esantionare: 800Hz…32MHz,
  • Rezolutie pe verticala: 8 biti,
  • Izolare optica a intrarii,
  • Repere grafice pentru tensiune, frecventa si timp;
  • Alimentare prin adaptor retea 9…10Vcc/500mA;
  • Dimensiuni: 230x165x45mm;
  • Masa: 400g.

2. Receptor de telecomanda cu doua canale

Laboratorul firmei Conex Electronic a realizat un receptor de telecomanda (CNX 192) cu performante sporite fata de vechea varianta, si anume cu raza de actiune marita.

Rezultatul a fost posibil datorita folosirii unui preamplificator de antena realizat cu tranzistoare cu parametri superiori de tipul BFR91A.

Receptorul a fost proiectat sa lucreze impreuna cu emitatorul de telecomanda cu doua canale – CNX 124 si poate fi utilizat in diverse aplicatii cum sunt: comanda portierelor si/sau a dispozitivului antifurt de la autovehicule, actionarea de la distanta a usilor si portilor de la curti, accesul in garaje, comanda iluminatului de interior sau exterior precum si pentru alte multiple actionari.

Date tehnice:

  • Numarul de canale: 2;
  • Numarul de coduri posibile: 19683;
  • Aparatul are doua moduri de actionare: momentan sau bistabil;
  • Iesirile de comanda sunt contacte de relee cu doua stari de lucru fiecare: normal inchise (NI) sau normal deschise (ND);
  • Contactele permit comanda de curenti de pana la 10A, la tensiunea de 220V;
  • Aparatul se alimenteaza de la o sursa stabilizata de curent continuu de 12V si consuma un curent de maximum 100mA;
  • Pentru ansamblarea finala se recomanda folosirea casetei de material plastic de tipul KG518 (cod 9605);
  • Aparatul nu poate fi montat in cutii metalice!

Raza de actiune:

  • cu antena suplimentara – 50m;
  • cu antena incorporata – 15m.

3. Sisteme de securitate

Realitatile din viata unei societati au impus si impun asigurarea unui grad de "imunitate" cat mai ridicat, atat la nivel uman, cat si material, in fata a ceea ce numim eveniment nedorit.

Odata cu progresul tehnologic s-a extins diversitatea situatiilor pe care sistemele de securitate trebuie sa le preintampine sau cel putin sa minimalizeze efectele.

Produsele si serviciile existente pe piata sunt foarte diverse, iar alegerea este dificila, mai ales daca nu exista o informare prealabila.

Articolul va reda o imagine de ansamblu asupra sistemelor de securitate utilizate pe scara larga. Subiectul fiind de amploare, prezentarea va fi sub forma de serial:

  • Problematica de fond si actualele tendinte de dezvoltare ale sistemelor de securitate;
  • Prezentarea principalelor componente;
  • Noutati in domeniu.

4. Metode si tehnici de marurare a structurilor conductoare

Articolul de fata incheie seria de prezentari tehnologice dedicate evaluarii structurilor de interconectare. Daca pana acum s-au prezentat articole legate de modelarea, simularea si fabricatia circuitelor imprimate, a venit randul sa se faca o introducere si in domeniul masurarii acestora, in vederea informarii exacte asupra semnalelor care se propaga si fenomenelor perturbatoare care altereaza forma lor.

Mai mult tehnicile moderne in domeniul timp prezinta marele avantaj ca permit depistarea cu exactitate a locului unde exista un scurt-circuit, o intrerupere sau o discontinuitate.

Cu toate ca articolul trateaza in principal problematica structurilor PCB, unele tehnici pot fi aplicate cu succes tuturor categoriilor de linii de transmisiune.

Un caz special este cel al utilizarii tehnicilor TDR (Time Domain Reflectometry) pentru depistarea problemelor in transmisia semnalelor prin cablu TV.

5. Temporizari software realizate cu microcontrollere din seria C51

Temporizarile realizate prin program, fara ajutorul timer-elor sunt utilizate aproape in toate aplicatiile microprocesorizate datorita urmatoarelor avantaje:

  • in cazul temporizarilor foarte scurte, cu duratele de cateva cicluri masina, se evita instructiunile de incarcare, control si comanda ale timer-elor, care pot dura mai mult decat temporizarea insasi;
  • in cazul temporizarilor mari si foarte precise, de ordinul secundelor, minutelor sau orelor, sunt eliminate duratele de timp de salt la subrutina de tratare a intreruperii de timer si de revenire in programul principal.

Aceste durate de timp sunt incontrolabile, ele depinzand de instructiunea care se executa in momentul declansarii intreruperii de timer, stiut fiind faptul ca intreruperea este deservita dupa instructiunea curenta, care poate dura mai multe cicluri masina.

6. Senzor de prezenta cu temporizare

Montajul prezentat ofera, in ciuda simplitatii sale, posibilitati multiple de utilizare in practica, de la aprinderea temporizata a unui bec pe o scara pana la montarea la un modul de alarma.

Sesizarea prezentei unei persoane se face prin contact direct (cu "antena" montata in grila tranzistorului cu efect de camp).

Particularitatea, fata de montajele publicate pana acum in literatura de specialitate, consta in oprirea temporizata (reglabila) de la sesizarea evenimentului.

7. Programarea afisoarelor LCD alfanumerice

Scopul articolului este de a va prezenta modul de lucru cu afisoarele alfanumerice LCD care sunt comandate de controller-ul integrat HD44780.

Protocolul de comunicatie cu afisorul se mai numeste si protocol HD44780. Majoritatea afisoarelor LCD alfanumerice au la baza acest controller HD44780 patentat si fabricat de Hitachi sau de alte firme care-l produc sub licenta Hitachi.

In acest articol sunt prezentate: o scurta descriere a afisoarelor LCD, pinout-ul afisoarelor LCD alfanumerice, setul de instructiuni HD44780, exemple de afisari, exemple de implementare hardware a afisoarelor LCD si instructiuni de generare caractere definite de utilizator.

8. Receptor FM 88…108MHz

In articol se prezinta receptorul pentru banda de 88…108MHz, realizat cu circuitul integrat specializat TDA7000 in executie miniaturizata (CNX-193).

Auditia se face intr-un difuzor cu impedanta de 4-8 Ohmi si se alimenteaza de la o sursa de curent continuu cu tensiune de 4.5V, de exemplu de la o baterie de lanterna.

Ca amplificator de audiofrecventa este folosit circuitul integrat LM386N.

9. Numarator reversibil cu memorie

Continuand seria de aplicatii cu microcontrollere din seria AT90S1200, se prezinta un "numarator reversibil cu memorie" care are un set de patru moduri de functionare si care isi poate gasi aplicabilitate in diferite domenii, de exemplu, acolo unde este necesar, numararea anumitor evenimente si executarea unor comenzi dupa un anumit numar de cicli de numarare, presetabil de utilizator.

Numaratorul are posibilitatea de a citi impulsurile (pe palier pozitiv sau negativ), prezente la intrarea montajului, la borna notata cu IN, contorizarea acestora si trimiterea unui impuls de 20ms, la iesirea OUT a montajului, in momentul in care de-a lungul procesului de numarare se atinge pragul setat de utilizator.

Contorizarea impulsurilor se realizeaza pe un afisor cu 4 digiti multiplexat din seria TOF5461AH comandat de 4 tranzistoare BC547 cu ajutorul carora se realizeaza multiplexarea.

Oscilatorul microcontroller-ului este realizat cu cristal de quartz de valoare 11,0592 MHz si doua condensatoare fixe de 4,7 pF.

Functia principala a numaratorului este de numarare inainte / inapoi pe palier pozitiv sau negativ a impulsurilor de la intrarea IN a montajului.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here