Revista Conex Club – nr.9 – 2001

Revista Conex Club – nr.9 – 2001 – AD797 (Ultralow Distortion, Ultralow Noise Op Amp)

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. AD797 (Ultralow Distortion, Ultralow Noise Op Amp)

Circuitul AD797 este un amplificator de microfon de foarte mic zgomot cu aplicatii in special in sistemele de radiocomunicatii. Capsula contine trei amplificatoare operationale ce pot fi interconectate in diverse moduri dar in acelasi scop.

Amplificarea poate fi controlata in trepte de 5dB, poate atinge 20..30dB. Alimentarea este diferentiala cu 17V.

2. AD831 (Low Distortion Mixer)

Circuitul AD831 este un mixer dublu echilibrat de banda foarte larga ce poate ajunge pana la 500MHz.

Nivelul oscilatorului local recomandat este de -10dBm si poate fi redus la -20dBm (32mV) daca frecventa este sub 100 MHz. La 500 MHz conversia este asigurata pentru nivel de 100mV (-10dBm).

Impendata pentru semnalele RF si LO este de 50 Ohm. Alimentarea se face cu tensiune dubla +/- 5V sau simpla 9-11V.

3. Microprocesoare si microcontrolere (lumina dinamica)

Se prezinta o aplicatie simpla a unui microcontroler din seria 8031/8051 – o lumina dinamica cu opt LED-uri si microprocesor.

Se utilizeaza un circuit integrat Atmel, cu un numar redus de pini (numai 20, intr-o capsula ingusta) – AT89C2051. Se evita astfel dezavantajul circuitelor de tip 80C51, cu capsula "mare", cu 40 de pini.

4. Evaluarea capabilitatii de curent a traseelor de circuit imprimat

Traseele de circuit imprimat, din cauza valorilor reduse ale parametrilor lor geometrici ("latime traseu" si "grosime folie conductoare"), nu permit trecerea unor curenti de intensitate oricat de mare.

Din acest motiv proiectantii si utilizatorii de module electronice PCB trebuie sa aiba in vedere, printre multe alte probleme mai mult sau mai putin importante, si capabilitatea de curent a traseelor de interconectare.

5. Telecomanda in inflarosu cu 16 canale

Date tehnice:

  • Tipul transmisiei: in inflarosu cu codare de tip RC-4;
  • Distanta minima de actiune: 6m in conditii de iluminare artificiala sau pe timp de zi 6m;
  • Numar de canale digitale: 16 cu logica selectibila si cu actionare momentana;
  • Curent maxim absorbit sau debitat: 10mA / 12V pe oricare iesire;
  • Alimentarea receptorului: sursa stabilizata de 12V;
  • Alimentarea emitatorului: 9V – Baterie 6F22.

6. ECAL 2.0 – Program de calcul in domeniul circuitelor pasive

ECAL este un mic sistem software destinat unor calcule primare in domeniul componentelor si circuitelor pasive (RLC).

Este util electronistilor amatori in incercarea de a obtine raspunsuri rapide in absenta creionului si hartiei dar poate fi utilizat cu succes si de elevii de liceu sau de studentii care isi testeaza cunostintele de electricitate dobandite la scoala.

7. Mira-Clock TV

Depanatorii de receptoare TV cu experienta stiu ca orice aparat color reglat corect pe o mira alb/negru nu va mai avea nevoie de reglaje ulterioare ale convergentei sau a suprapunerii RGB. De aceea se prezinta o mira cu imagine complexa si sunet.

Astfel ca pe langa imaginea necesara strict reglajului are in partea de sus a ecranului un text care se deruleaza de la dreapta la stanga, iar in partea de jos un interesant ceas digital.

Datorita multiplelor posibilitati oferite de microcontrolerul PIC16F84 putem simplifica la maxim schema electronica.

Prin implementarea unui set de instructiuni obtinem pe pinul 17 cele doua semnale de sincronizare V si H iar pe pinii 10, 2, 1 si 18, semnalul video in tonuri de gri.

Acestea se sumeaza cu o retea de rezistente si se aplica unui modulator RF de tipul celor folosite in videocasetofoane sau construit dupa o schema preferata

La intrarea audio se aplica semnalul generat pe pinul 7. Potrivirea ceasului se face din cele doua taste, SWH si SWM.

Daca executarea montajului nu pune probleme nici chiar incepatorilor, realizarea programului necesita studierea atenta a setului de instructiuni cuprinse in manualul microcontrolerului.

8. MC1496 / MC1596

Unul dintre cele mai utilizate circuite in domeniul telecomunicatiilor produs de Motorola este circuitul MC1496 – MC1596. Acest circuit a fost proiectat pentru functiile de modulator – demodulator echilibrat.

Este foarte utilizat de contructorii amatori, in special de radioamatorii care contruiesc aparatura pentru modul SSB (J3E).

9. PA – 500W

Traficul radio, in special in concursuri internationale, impune utilizarea unei aparaturi adecvate cu performante tehnice deosebite intre care puterea joaca un rol primordial.

Desigur, utilarea cu aparatura a statiilor constituie o preocupare pentru multi radioamatori si acestui fapt i se datoreaza publicarea acestui articol. S-a selectionat acest amplificator fiindca are in componenta elemente usor de procurat chiar in reteaua de radioamatorism.

10. Divertisment electronic

Printre jocurile foarte apreciate si practicate se afla cunoscutul ping-pong care, in lipsa unui spatiu adecvat unde sa se monteze masa, se poate juca si pe ecranul unui receptor de televiziune.

Acestei solutii ii da rezolvare prestigioasa revista "Electronique Practique" in numarul 257 prin prezentarea unui joc de ping-pong ce are ca element principal PIC16F84-10P.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here