Revista Conex Club – nr.9 – 2005

Revista Conex Club – nr.9 – 2005 – Drivere de putere specializate – L6202, L6203 si L293

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Drivere de putere specializate – L6202, L6203 si L293

L6202 / L6203 – DMOS full bridge driver

Caracteristici tehnice

  • Driver de putere in punte (H) cu tranzistoare MOS;
  • Ideal pentru comanda motoarelor in ambele sensuri;
  • tensiune de alimentare: max. 48V;
  • curent de varf maxim: 5A;
  • curent RMS: L6202 – 1.5A; L6203 – 4A;
  • R = 0.3 Ohm;
  • protectie la conductia in cross;
  • compatibil TTL, 100kHz, protectie terrnica;
  • L6202 – capsula Powerdip; L6203 – capsula Multiwatt.
  • La SENSE se conecteaza un rezistor pentru masurarea curentului in sarcina, Vref – tensiune de referinta.

L293 – Quadruple half-H driver

Caracteristici tehnice

  • 4 drivere de putere conectate in semi-punte, cu tranzistoare bipolare;
  • ideal pentru comanda bidirectionala (curent in ambele sensuri);
  • tensiune de alimentare: 4.5…36V;
  • curent pe fiecare iesire (maxim): L293B (DIP16) – 1A, L293D (DIP16) – 0.6A, L293E (DIP20) – 1A;
  • curent in regim discontinuu: 2A;
  • protectie termica si imunitate la zgomot;
  • compatibil TTL, intrari individuale, pin Enable (validare iesiri-EN).

2. Monitorizarea pozitiei axului unui motor

Afisarea pozitiei unui element de executie, cum este axul unui motor ce actioneaza stalpul de sustinere al unei antene ori mecanismul de indoire al unei bare de metal la un unghi precis, operatie ce are un grad de repetabilitate mare in constructii, se poate realiza electronic prin cititoare realizate cu optocuploare cu fanta.

Aplicatia propusa poate monitoriza pana la 100 de pozitii situate pe lungimea unui cerc.

Sunt propuse doua varinte constructive care difera prin numarul pozitiilor monitorizate (si afisate) pe ax, modul de afisare si modul in care se revine la pozitia initiala (de referinta) in cazul "caderii" accidentale a curentului electric.

3. Interfata pentru comanda unui motor de curent continuu

Aplicatia prezentata permite comanda unui motor de curent continuu, de mica putere, in ambele sensuri de rotatie, prevazut cu limitatori de cursa.

Aplicatia directa cea mai banala este actionarea unei usi sau porti de garaj, cu deplasare pe o sina de glisare. Autorii au proiectat sistemul mecanic pentru transportul unui ansamblu foarte usor, pe o sina montata in plan orizontal, similara cu cea a benzilor transportoare din halele de productie (pastrand proportiile).

In articol se va face referire numai la blocul electronic, deoarece prezinta caracterul de universalitate. Partea mecanica este particulara fiecarei aplicatii in parte.

Constructia partii electronice presupune realizarea a doua blocuri distincte: interfata de comanda si respectiv, driverul de putere.

Daca la prima vedere lucrurile sunt oarecum batute in cuie din punct de vedere functional, la blocul de putere exista diverse variante constructive, pe baza de tranzistoare sau relee, astfel ca puterea motorului comandat poate sa difere, fara a modifica partea de comanda.

Ca aplicatii se amintesc comanda unei porti sau comanda unui aparat de modelism, deci atat domeniul industrial, cat si divertismentul.

4. Cheie electronica cu Smart Card (cartela telefonica)

O cartela telefonica uzata (denumita generic si Smart Card) poate si folosita cu succes la realizarea unui sistem de control al accesului.

O cartela telefonica este in prezent un obiect banal, utilizat de foarte multe persoane, de exemplu atunci cand se realizeaza convorbiri telefonice de la un telefon public.

Pe cartela, exista un credit preplatit; cand acest credit s-a epuizat, cartela telefonica nu mai are nici un fel de intrebuintare si se arunca la "gunoi". Cu putina imaginatie, cartela telefonica (cu si fara credit) poate fi utilizata ca si cheie electronica.

5. Senzor de proximitate cu CD4011

Utilizand un circuit integrat CD4011 se realizeaza un senzor de proximitate care actioneaza la apropierea unui obiect de antena.

Primul etaj reprezinta un oscilator, a carui frecventa de oscilatie se ajusteaza din semireglabilul de 500 Ohm. Oscilatiile sunt dependente de semnalul captat de antena, respectiv cel de pe rezistorul de 4.7 kOhm.

Cele doua diode 1N4148 formeaza un redresor al semnalului de la oscilator si impreuna cu condensatorul de 0.22uF un detector de varf (maxim) al acestuia. Daca acest semnal depaseste pragul de basculare al ultimei porti NAND 4011 (pinii 8-9), LED-ul este activat.

Prezenta unui obiect sau a unei persoane se face cu un LED comandat de un tranzistor 2N4123 (acesta poate fi si un 2N2222, 2N2219 sau chiar BC547 sau BC171).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here