Revista Tehnium nr.1, 2000

Revista Tehnium nr.1, 2000 – Dispozitiv pentru limitarea mersului in gol

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Amplificatoarele audio TDA1904, TDA1905, TDA 1908 si TDA1910

Circuitele integrate TDA1904, TDA1905, TDA1908 si TDA1910 reprezinta amplificatoare de joasa frecventa (de audiofrecventa) de putere relativ scazuta, respectiv 4W, 5W, 8W si 10W, pe sarcini cuprinse intre 4 Ohm si 16 Ohm.
Acestea sunt produse de firma STMicroelectronics (fosta SGS – Thomson) si cu toate ca sunt aparute printre primele amplificatoare audio integrate specializate si, prin urmare, nu ofera nici puterile, nici celelalte facilitati prezentate de ultimele tipuri aparute de astfel de CI, sunt totusi inca mult utilizate si, de aceea, credem ca merita sa fie trecute, pe scurt, in revista…

2. Corector de ton HI-FI

Pentru reglajul fin, dupa preferinte, al hodografului sonor, propriu unui program muzical audio, tradus prin corectia preferentiala a caracteristicii amplitudine-frecventa de iesire, totdeauna se intercaleaza dupa etajul preamplificator un bloc electronic denumit in mod universal, corector de ton.

In acest fel se imbunatateste auditia muzicala, conform preferintelor ascultatorului, prin accentuarea sau dezaccentuarea unor portiuni din banda audio in care este incadrat programul muzical sonor.

Conform acestor considerente orice amplificator de audiofrecventa este precedat de un corector de ton mai simplu sau mai complex, in functie de performantele generale finale care se urmaresc a se obtine in domeniu.

3. Repetor fara filtru

Acolo unde exista posibilitatea de a monta separat unitatea de receptie fata de cea de emisie, la o distanta de minim 200m, se poate construi un repetor vocal fara folosirea unor filtre. Legatura dintre ele se poate face prin intermediul unor statii in alta banda sau prin cablu.

4. Circuit de vobulare

Cu ajutorul acestui montaj se pot vizualiza pe ecranul unui osciloscop caracteristicile de amplitudine ale unor circuite acordate sau ale unor lanturi AFI in domeniul de frecventa 100 – 500 kHz. De asemenea se pot vizualiza curbele "S" ale unor discriminatoare avand frecventa centrala in acelasi domeniu de frecventa.

5. Stroboscop cu LED

Existenta LED-urilor cu diametru mare si luminozitate foarte ridicata permite realizarea unui stroboscop simplu.

Montajul propus in schema alaturata face posibila observarea miscarii de rotatie a diferitelor mecanisme (axul unei masini de gaurit, platanul unui pick-up, rotile de transmisie din motoarele auto etc.). Datorita luminozitatii ridicate a LED-urilor, observatiile se pot face in lumina ambienta, dar nu in plin soare…

6. Dispozitiv pentru limitarea mersului in gol

Dispozitivul pentru limitarea mersului in gol este un dispozitiv electronic si a fost realizat pentru grupurile de sudura rotative CS3 – CS5 (315A – 500A) cu scopul de a deconecta motorul de antrenare de la retea, cand intre doua operatii de sudura trece un timp relativ mare, timp in care motorul de antrenare consuma energie electrica in mod nejustificat.

Dispozitivul este un economizor de energie electrica. In afara de aceasta, prin opririle pe care le realizeaza, face sa scada numarul "de ore de functionare efectiva a grupului, fapt care duce la scaderea uzurilor (de exemplu: perii colectoare, colectoare, rulmenti etc.).

7. Comanda electronica pentru motoarele pas cu pas

Se prezinta o schema electronica de actionare a motoarelor pas cu pas (MPP) care poate fi implementata mai simplu, fiind compusa din circuite integrate si elemente discrete mai usor accesibile.

8. Programator pentru microcontrolerele AT89C1051 / AT89C2051, AR89C51 / AT89C52

Microcontrolerele din seria AT89C functioneaza la tensiune scazuta (+5V), cu un consum mic de energie, fiind realizate in tehnologie CMOS. Aceste componente sunt produse de firma Amtel si sunt compatibile, ca set de instructiuni, cu standardul industrial MCS-51. Prin combinarea intr-un singur integrat, a unei unitati centrale de prelucrare pe 8 biti si a unei memorii Flash se obtine un microcontroler puternic, care constituie o solutie flexibila, cu un cost redus, pentru o serie de aplicatii.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here