Mihai N. Mihaila – Sursa microscopica fundamentala de zgomot 1/f in solid

Mihai N. Mihaila – Sursa microscopica fundamentala de zgomot 1/f in solid

Timp de citit: 3 minute

Nascut in 1948, Mihai N. Mihaila a absolvit, in 1971, sectia Ingineri fizicieni a Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In 1997, a primit in UPB titlul de doctor inginer, conducator acad. Mihai Draganescu. Este membru corespondent al Academiei Romane.

Intre 1971 si 2003, a lucrat la ICCE (din 1996, la IMT Bucuresti, unde a revenit in 2015). Intre 2003 si 2015 a activat, ca cercetator senior principal, la Advanced Technology Center (2003–2005), apoi la Sensors and Wireless Laboratory (2005–2015) ale firmei Honeywell Romania.

Dintre cele mai importante rezultate stiintifice obtinute sunt cele referitoare la descoperirea mecanismelor de excitare fononica in zgomot 1/f si identificarea miscarii de vibratie termica a atomilor de suprafata si de volum ca fiind sursa microscopica fundamentala de zgomot 1/f in solid.

Ce este zgomotul 1/f?

Pentru a intelege ce este zgomotul 1/f (Pink Noise sau zgomotul roz) trebuie mai intai sa intelegem ce este zgomotul alb. Similar modului in care lumina alba contine toate lungimile de unda ale spectrului vizibil la o intensitate egala, zgomotul alb contine o intensitate egala la frecvente diferite, ceea ce ii confera o densitate spectrala constanta sau plana.

Zgomotul roz sau 1/f este similar cu zgomotul alb, dar intensitatea sa are mai multe variatii. Mai exact, puterea sa scade odata cu cresterea frecventei.

Frecventele mai mici ale zgomotului roz sunt mai puternice si au mai multa putere decat cele mai mari, dar are o putere egala pe octava (ceea ce face ca adesea urechea umana sa perceapa zgomotul roz ca mai plat decat zgomotul alb).

Ce sunt fononii?

Atunci cand se incearca controlul modalitatii in care caldura se misca prin solide, este deseori util a se face asemanarea acesteia cu un flux de particule. Oamenii de stiinta numesc fononi aceste "particule" care de fapt reprezinta niveluri primare de energie.

Pentru a intelege maniera in care caldura circula printr-un material, se considera caldura – asemeni sunetului – ca fiind de fapt miscarea sau vibratia atomilor si moleculelor: vibratiile de frecventa scazuta corespund sunetului, pe cand vibratiile de frecventa inalta corespund caldurii.

La fiecare frecventa, principiile mecanicii cuantice enunta faptul ca energia vibratila trebuie sa fie multiplu al unei cantitati de baza de energie, denumita cuanta, care este proportionala cu frecventa. Fizicienii numesc aceste nivele primare de energie fononi.

Prezentam mai jos, propagarea fononilor la diferite intervale de timp folosind ca generator o sursa de sunet (semnale).

O noua metoda de spectroscopie (spectroscopia de zgomot 1/f)

Dr. Mihai N. Mihaila a propus o noua metoda de spectroscopie (spectroscopia de zgomot 1/f), cu ajutorul careia se pot determina energiile de vibratie termica ale atomilor si moleculelor, inclusiv cele ale unei singure molecule. A patentat, dezvoltat si aplicat aceasta metoda la caracterizarea nanomaterialelor si la recunoasterea moleculara.

In 2014, a stabilit o legatura intre raspunsul oxizilor metalici la diverse molecule si energiile de vibratie ale atomilor oxidului si moleculelor.

Are peste 125 de lucrari publicate si comunicate in tara si strainatate (Solid State Electronics, Physics Letters, Fluctuations and Noise Letters, Electrochimica Acta, RCS Advances etc.), 20 brevete de inventie SUA (alte 23 fiind inaintate), 8 brevete de inventie europene si o serie de brevete in alte tari (Japonia, China, India, Romania).

A primit Premiul "Dragomir Hurmuzescu" al Academiei Romane (1985), pentru "contributii la studiul zgomotului 1/f in dispozitive semiconductoare".

Bibliografie:

https://www.imt.ro/

https://ro.drderamus.com/

https://www.analog.com/

https://www.scientia.ro/

https://www.researchgate.net/

Dan Dascalu, Stiinta si Tehnologia Informatiei in Romania, Academia Romana, Editura Academiei Romane – Bucuresti, 2018

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here