Revista Conex Club – nr.12 – 2005

Revista Conex Club – nr.12 – 2005 – TDA7384 – Amplificator audio quad 4x25W

Timp de citit: 5 minute

Principalele subiecte prezentate

1. TDA7384 – Amplificator audio quad, 4 x 25W

Constructorii amatori pot echipa propriul autoturism cu un sistem audio performant realizat pe scheletul amplificatorului de putere integrat TDA7384, conceput de SGS-Thomson Microelectronics (ST) pentru generarea de puteri audio maxime la tensiune de alimentare joasa, respectiv 14.4V, atat cat poate oferi maxim, in conditii normale un acumulator pentru autoturism.

Sunt disponibile patru canale de iesire care pot debita fiecare maxim 35W pe sarcini de 4 Ohmi.

Realizat intr-o tehnologie noua la vremea respectiva (anul 1997), in clasa AB de functionare si ambalat intr-o capsula Flexiwatt cu 25 de pini, TDA7384 este un amplificator audio de putere cu patru canale, ce nu necesita condensator de bootstrap, si care poate debita in sarcina o putere considerabila (maxim 4 x 35W / 4 Ohmi, conform normelor EIAJ), alimentat la tensiuni joase, de la surse care au o capabilitate in curent foarte mare (cum sunt bateriile de acumulatori).

Producatorul l-a recomandat special pentru utilizarea in echipamentele audio performante ce doteaza autoturismele.

Dintre performantele lui TDA7384 se enumera:

  • puterea de iesire: 4x25W/4 Ohmi masurata la 14.4V tensiune alimentare, frecventa de 1kHz si distorsiuni, THD, de 10% sau 4x21W/4 Ohmi masurata la 13.2V tensiune alimentare, frecventa de 1 kHz si THD de 10% maxim.
  • distorsiuni reduse, zgomot la iesire mic;
  • functii de stand-by si muting;
  • auto-muting la scaderea peste un anumit prag al tensiunii de alimentare;
  • castig fix de 26dB;
  • fara componente externe pentru compensare sau bootstrap.

2. MC34064 – Undervoltage sensing circuit (monitor tensiune alimentare)

Se continua seria inceputa in numarul trecut cu prezentarea de circuite pentru monitorizarea tensiunii de alimentare a unor sisteme, cu un circuit specializat, produs de ON Semiconductor, MC34064.

Este conceput in special pentru generarea semnalului de reset la un microcontroler, insa aplicatiile directe pot fi multiple, asa cum se va prezenta.

MC34064 este un circuit pentru detectia tensiunii de alimentare joase, la sistemele alimentate cu +5V. Sub 4.6V, genereaza un semnal de eroare (Reset) pe unul din cei 3 pini ai sai (pinul de "iesire", 1).

Necesita un minim de componente exteme. Curentul comandat in sarcina de tranzistorul cu colectorul in gol de la iesire (pin 1) este de maxim 10mA, iar circuitul opereaza pana la tensiunea de alimentare de 1V.

Dispune de o referinta interna de 1.2V termocompensata. Comparatorul intern, in logica pozitiva, ofera un histerezis propriu de 0.02V, pentru functionare sigura. Este posibila programarea unui histerezis extem. Limita tensiunii de prag este: 4.5…4.7V.

La 25°C valoarea de prag este garantata la 4.6V. In stand-by curentul consumat este de ordinul uA. O dioda intema asigura protectia la descarcarea sarcinilor capacitive pe pinul de iesire.

3. Amplificatoare de audiofrecventa cu TDA2822M

Se prezinta un amplificator de audio frecventa, in doua variante, stereo sau mono, ce utilizeaza circuitul integrat TDA2822M. Acest amplificator se alimenteaza cu tensiune "foarte mica", incepand de la 1.8V.

In functie de marimea tensiunii de alimentare, se folosesc difuzoare de impedante diferite, pentru a nu depasi puterea disipata maxima admisa de circuitul integrat, conform datelor din tabelul 1 (din articol).

Avand in vedere consumul redus de energie electrica, in stare de repaus (fara semnal la intrare) de circa 6mA, acest amplificator este foarte util in echipamentele portabile.

Acest amplificator, indiferent de varianta – stereo sau mono – prezinta o amplificare ridicata in tensiune, de 40dB. In ambele versiuni prezentate in articol, banda de trecere este de 50Hz…22kHz, cu o abatere de +/- 1dB.

Amplificatorul stereo se poate folosi si cu casti duble (stereo) cu impedanta de 16 plus 16 Ohmi (total 32 Ohmi).

Marele avantaj al acestor amplificatoare este ca se pot alimenta cu o tensiune mica, de exemplu de la doua baterii R6. Daca acestea se vor descarca, ajungand la o tensiune-suma de 1.8V, amplificatorul va functiona in continuare corect, fara distorsiuni.

4. Modul sirena universala cu sursa de back-up

Majoritatea sirenelor comerciale destinate sistemelor de avertizare la efractie dispun de functii complexe ce le fac imposibil de sabotat de catre infractori prin metode nedistructive!

Se amintesc aici functiile de activare (trigger) pe un anumit palier al semnalului de comanda, intrarile de tamper ale casetei sirenei sau cele de service necesare interventiei instalatorului autorizat in sistem, precum si autoalimentarea.

Ideea acestui montaj a fost de a asigura o siguranta mai mare sistemului, ingloband intr-un singur modul (cum este cazul unor echipamente comerciale) atat modulul de comanda al sirenei piezoelectrice sau hupa (activata cu releu, pentru ca este mai sigur in functionare decat tranzistoarele!), cat si sursa de alimentare cu back-up a intregului sistem.

Astfel, la modul cum este proiectat, intreruperea "comunicatiei" (tradusa prin taierea firelor de conexiune de catre un posibil infractor) intre centrala de alarma si modulul de sirena in cauza, determina actionarea releului.

Interventia in sistem este accesibila numai instalatorului, utilizand intrarea Service caruia i se aplica potentialul corect.

5. Lumini dinamice si sageata semnalizare

Utilizand "duo-ul" LM555 si CD4017, pot fi realizate aplicatii diverse, de la divertisment la utilizari in domeniul semnalizarilor stradale sau in magazine ori in domeniul "security".

Se prezinta doua aplicatii de baza, care acopera domeniile amintite mai sus, urmand ca in numerele viitoare sa se revina cu alte aplicatii la fel de interesante.

La ambele scheme (figurile 1 si 3 din articol), circuitul 555 este configurat ca astabil de joasa frecventa. Frecventa este ajustabila intre anumite limite (de la cativa Hz la zeci de Hz) din semireglabilul R13 (respectiv, R3).

6. Termometru digital cu 4 canale

Montajul, prin posibilitatea de a masura temperatura in mai multe zone (pe 4 canale), se poate utiliza ca centrala de monitorizare a temperaturii intr-un sistem, sau ca termometru de interior / exterior.

Aplicatiile ce se pot imagina pot fi insa numeroase. Senzorul de temperatura utilizat este LM35, un convertor temperatura / tensiune.

Patru astfel de senzori sunt comutati automat sau manual, la intrarea voltmetrului realizat cu ICL7107 pentru masurarea tensiunii furnizate de senzori, iar un display cu 3 digiti afiseaza temperatura masurata (cu o zecimala).

Un LED atasat sistemului de afisare indica si semnul valorii afisate. Pentru a nu fi "zgomotoasa", comutarea senzorilor se face prin intermediul unor relee Reed.

7. Semnalizare luminoasa tip "flash" (balize)

Balizele (luminoase) sunt elemente de avertizare cu aplicatii in diverse locuri si scopuri (dirijarea traficului, semnalizare avarie, divertisment, etc.).

Functie de aplicatie, difera intensitatea luminoasa si culoarea cu care balizele semnalizeaza, pentru a face observabil evenimentul de la distanta dorita.

Doua montaje electronice pentru semnalizare luminoasa, alimentate la tensiuni reduse, pot fi folosite ca "mini" balize. Unul dintre montaje se alimenteaza de la o sursa de 12V si foloseste ca sursa luminoasa un bec cu halogen, iar celalalt montaj se alimenteaza de la 9V si are ca sursa luminoasa doua LED-rui inseriate, de mare randament (luminozitate), de preferinta culoare alba sau albastru.

In figura 1 (din articol) este prezentata varianta cu lampa cu halogen (de 12V). Se pot folosi "spoturi" luminoase de 20…60W. Consumul maxim va fi de 1.8A, iar frecventa de "clipire" (oscilatie) este reglabila intre 0.4 si 2.5Hz.

Aceasta frecventa este controlata de circuitul format din R2, R3 si C1. Acest reglaj se face cu ajutorul potentiometrului-trimer R2, de 47 KOhm.

Generatorul de tact de tipul multivibrator este realizat cu un circuit integrat CMOS4093 urmat de un tranzistor de putere MOSFET de tipul IRFZ44. Lampa cu halogen se conecteaza in serie cu drena acestui tranzistor.

8. Mentinerea intre doua limite a nivelului apei intr-un rezervor

Cu un simplu circuit electronic (figura 1 din articol) se poate optine o aplicatie care sa permita automatizarea unei instalatii cu apa deservita de la un bazin alimentat prin intermediul unei pompe electrice.

La baza aplicatiei se afla un comparator de tensiune LM311. Trei senzori, A (pentru nivelul superior), B (nivelul intermediar sau minim) si C (nivelul minim, referinta) trebuie montati in bazinul cu apa.

Tiristorul poate fi de orice tip, de preferabil de uz general de mica putere (BT169, P0102DA, C106, TIC106, etc.). Nu sunt indicatii speciale in ceea ce priveste alegerea releului, insa obligatoriu trebuie sa dispuna de un contact normal inchis, NC.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here