Revista Conex Club – nr.5 – 2006

Revista Conex Club – nr.5 – 2006 – MAX712/MAX713 – NiCd/NiMH Battery Fast-Charge Controllers

Timp de citit: 6 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Indicator – controler universal pentru nivelul de lichid

Se intampla des ca dumneavoastra sau prietenii (sotia) dumneavoastra sa uite robinetul rezervorului de apa sau al unei masini de spalat deschis? De cate ori baia dumneavoastra a fost inundata? Nivelul apei din acvariu a scazut ori ploaia a umplut peste capacitate rezervorul de apa destinat colectarii? Vi se inunda pivnita des? O simpla neglijenta si urmeaza dezastrul!

Pot fi evitate situatiile descrise mai sus utilizand, la locul potrivit, indicatorul si controlerul de nivel proiectat si realizat de Velleman.

Trei moduri de operare caracterizeaza kit-ul K2639:

  • indicator de nivel optic;
  • control automat al nivelului de lichid intr-un rezervor (controler de nivel);
  • alarma (rezervor gol sau plin).

Indicator de nivel optic

Daca ne referim la prima optiune enumerata, indicator de nivel optic, trei LED-uri sunt utilizate pentru a semnaliza nivelurile "low" – jos, "medium" – mediu si "high" – sus, respectiv bazin gol, mediu incarcat sau plin!

Control automat al nivelului de lichid intr-un rezervor (controler de nivel)

Montajul dispune pe PCB de un releu de putere, cu o pereche de contacte NO (normal deschis) / NC (normal inchis), pentru 240V / 3A max.

Releul este actionat la sesizarea nivelurilor critice, "low" sau "high", iar prin intermediul contactelor sale se comanda o pompa electrica sau o valva electromecanica, pentru a mentine nivelul de apa dorit intr-un rezervor. Aceasta este functia de control automat al nivelului (controler nivel).

Alarma (rezervor gol sau plin)

Daca intrarile pentru senzori sunt configurate corespunzator, montajul se poate utiliza ca dispozitiv de avertizare (semnal de alarma), atunci cand senzorii respectivi detecteaza un nivel sub sau peste cel admis.

Ca dispozitiv de avertizare acustica se poate utiliza o sirena electronica sau ca dispozitiv de semnalizare optic, o lampa cu lumina albastra / rosie (rotativa, stroboscop).

2. Receptor de telecomanda pentru comutarea aparatelor electrice, casnice

Circuitul prezentat in articol se poate utiliza in gospodarii si faciliteaza comutarea on/off a becului din camera, de exemplu, utilizand telecomanda TV-ului, a DVD-ului sau a oricarui aparat controlat de o telecomanda in infrarosu.

Astfel, telecomanda TV-ului devine un accesoriu cu care se poate controla, de la distanta (de maxim 10m), iluminatul din camera.

Frecventa de lucru a receptorului TSOP1738 este de 38kHz. Semnalul receptionat de la telecomanda este captat de IC1, amplificat de T1 si aplicat pe pinul de ceas (14) al numaratorului CD4017.

3. Controlul miscarii in ambele sensuri la un minimotor de c.c.

Cu un singur push-buton se poate controla sensul de rotatie al unui motor de c.c. de consum mic. Iesirea lui 555 poate comanda sarcini cu consum de max. 200mA @ 15V (100mA @ 5V).

Trei LED-uri semanlizeaza deplasarea motorului intr-unul din sensurile de rotatie (R+ sau R-) si starea de repaos (STOP).

U2 lucreaza ca monostabil, pentru a elimina influienta zgomotul electric la comutarea push-butonului. Pinul Reset (15) al numaratorului 4017 este conectat la iesirea Q4, iar Q0 si Q2 asigura aceeasi functie (sunt conectate impreuna prin D4 si D2), astfel ca sunt posibile trei stari, ce se succed in ordine: STOP, inainte (R+), STOP si inapoi (R-).

U4 si U5 lucreaza ca bistabili activati de comenzile R+ si respectiv, R-.

4. MAX712 – controler pentru incarcarea protejata si rapida a mai multor elemente NiCd sau NiMH

MAX712 (si MAX713, cu foarte mici diferente) este un circuit integrat specializat pentru incarcarea rapida a acumulatoarelor NiCd sau NiMh de la o sursa de tensiune de curent continuu.

Pot fi incarcate de la 1 pana la 16 elemente (de 1,2V) conectate in serie, numarul acestora programandu-se hardware, prin configurarea potentialelor la pinii PGM_.

Incarcarea rapida se face de la C/2 pana la 4C (C = capacitatea acumulatorului).

Este disponibila si incarcarea protejata (de "intretinere") cu C/16, comutarea realizandu-se automat, de catre elementele interne ce determina logica de lucru a circuitului.

Modul de detectie al sfarsitului de incarcare se face prin sesizarea pantei de tensiune, a temperaturii bateriei sau prin depasirea timpului impus de incarcare.

Incarcarea se realizeaza in curent constant. Elementul care ofera informatii despre starea curenta a bateriei este rezistorul R-SENSE.

Dupa deconectarea de la sursa de tensiune, MAX712 consuma din bateria incarcata max. 5uA. Tensiunea de alimentare trebuie sa fie cel putin mai mare cu 6V decat tensiunea insumata a acumulatoarelor conectate in serie, supuse incarcarii.

5. Masurarea si inregistrarea temperaturii pe PC – utilizand iButton-ul DS1820

In procesele industriale sau in agricultura, masurarea si inregistrarea variatiilor de temperatura pe perioade lungi sau controlul temperaturii, se poate face comod atat hardware, cat si software, utilizand PC-ul si componente iButton.

Electronica si PC-urile si-au dat mana de ceva vreme si au rezultat aplicatii, uneori simpliste, daca sunt privite din punctul de vedere al creatorului de hardware, aplicatii care, fara utilizarea PC-ului, ar fi necesitat resurse umane si materiale importante in procesul de creatie.

Masurarea temperaturii in mai multe puncte si inregistrarea datelor pe o perioada lunga de timp este un exemplu concret.

Cablare simplista, pe doua fire, posibilitatea de a conecta mai multi senzori pe aceleasi doua fire (in paralel), identificarea senzorului prin ID (numar de identificare) propriu, consum foarte redus.

Cam acestea ar fi cele mai importante caracterizari ale unei componente iButton destinate a masura temperatura.

Articolul prezinta aplicatii ce ofera posibilitatea masurarii temperaturilor in mai multe zone, utilizand o retea formata din doua fire, denumita MicroWire, la care se pot conecta mai multi senzori de temperatura DS1820.

Acest senzor, pe langa functia de masurare a temperaturii, dispune si de o memorie interna in care se pot stoca valori limita de atentie, superioare sau inferioare.

Atingerea acestora va duce la generarea unui cod de alarma pe bus-ul format din doua fire, ce poate fi receptionat de un software realizat pe PC.

6. Senzor volumetric (sau detector de geam spart)

Detectorul volumetric prezentat este in masura a detecta instantaneu mici variatii de presiune ale aerului, cum ar fi fortarea si deschiderea unei usi sau a unei ferestre!

Montand acest dispozitiv in casa dumneavoastra obtineti un aparat de avertizare instantanee in cazul in care un intrus incearca sa forteze usa sau fereastra (ori sa sparga geamul acesteia din urma).

Este lesne de inteles ca acest montaj se poate utiliza atat ca senzor pentru un sistem de alarma complex, cat si pentru a comanda iluminatul exterior sau interior in cazul in care este detectat un eveniment nedorit (tentativa de efractie).

De ce senzor volumetric?

Este cunoscut faptul ca majoritatea senzorilor pentru sistemele de alarma, si enumeram aici detectoarele de miscare in infrarosu (asa numitele PIR) ori cele care detecteaza miscarea pe baza ultrasunetelor (ori combinate, PIR + ultrasunete), nu pot fi activate pentru a genera o alarma cand propietarii sunt in locuinta!

Ei bine, sunt si senzori care permit activarea sistemului de alarma in timp ce ne aflam in propria casa: senzorii care detecteaza socul mecanic puternic sau cei care detecteaza spargerea unui geam combinat cu modificarea presiunii aerului (care insoteste evenimentul).

Acestia din urma, montati pe o intrare separata (denumita zona) a centralei de alarma, vor permite armarea partiala (tip home) a sistemului, functie activa pe perioada de noapte de exemplu, cand proprietarii dorm.

Dar, cum aminteam mai sus, montajul prezentat, poate comanda direct, prin intermediul unui releu, fie o sirena, fie o lampa electrica in cazul detectarii unui eveniment, si de ce nu, chiar si un procesor cu sinteza vocala, care va reproduce in difuzor, un mesaj de avertizare pentru intrus, facandu-l sa se retraga!

O aplicatie inedita poate fi si utilizarea montajului intr-un birou sau un magazin mic, pe post de semnal de avertizare in cazul in care un client va viziteaza.

Date tehnice:

  • tensiune de alimentare: 12Vcc;
  • iesire pe releu, contacte NO/NC;
  • durata de activare a releului 10…60s;
  • functii de activare imediata sau temporizata la sesizarea evenimentului;
  • activare intarziata (cca. 10s) la alimentarea montajului, semnalizata cu LED;
  • sensibilitate reglabila.

7. Amplificator audio stereo 2 x 3W

Kit-ul prezentat este un amplificator audio in clasa AB ce utilizeaza circuitul integrat BA5406 produs de ROHM.

Simplu de realizat, cu numai cateva componente electronice, pe un circuit imprimat ce se poate realiza in cateva zeci de minute, amplificatorul pentru semnal audio realizat pe baza circuitului BA5406 se poate conecta fara probleme la majoritatea preamplificatoarelor de semnal sau la iesirea placilor de sunet din PC, impedanta sa de intrare fiind mare.

Puterea obtinuta este maxima daca montajul se alimenteaza de la o sursa de tensiune continua, bine filtrata, ce poate debita in sarcina, fara probleme, mai mult de 1.5A si daca se utilizeaza un difuzor cu impedanta de 4 Ohmi.

La filtrarea sursei de alimentare se recomanda un condensator electrolitic de minim 2x4700uF / 16V.

8. Stabilizator de tensiune 1.25…20V / 4A

Desi simpla la prima vedere, aplicatia se evidentiaza prin originalitate, un reglaj simplu, limitand curentul maxim debitat in sarcina, intr-o plaja larga. Stabilizatorul de tensiune prezentat reprezinta o aplicatie largita a circuitului integrat LM317.

Valorile maxime admisibile ale lui LM317, la temperatura mediului ambiant de 25°C, sunt:

  • tensiunea maxima admisa la intrare (nestabilizata) = 40V;
  • diferenta minima admisa intre valorile tensiunilor de intrare si de iesire = 5V;
  • curentul maxim admis la iesire = 0.5A.

Se atrage atentia ca, de exemplu, atunci cand dorim sa obtinem la iesire o tensiune stabilizata de 5V, valoarea tensiunii de la intrare (nestabilizata) trebuie sa fie de minimum 10V.

Pentru a extinde valoarea curentului stabilizat pana la 4A, a fost folosit tranzistorul de putere, model 2N3055. Bineinteles ca acesta trebuie montat pe un radiator corespunzator care sa poata disipa o energie termica de ordinul a 50…60W.

Pentru a limita cantitatea de energie electrica radiata sub forma de caldura, se recomanda ca tensiunea aplicata la intrare sa fie mai mare decat cea de la iesire in limitele 5…10V.

Aceasta conditie nu este obligatorie. Curentul debitat poate fi limitat de la valoarea de 2A, actionand cursorul semireglabil R1.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here