Revista Conex Club – nr.2 - 2004

Revista Conex Club – nr.2 – 2004 – Stabilizatoare de tensiune in comutatie – LM2575, LM2576, LM2577

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Interfon pe doua fire – Full duplex

Un sistem de comunicatii interesant, ce se recomanda a fi utilizat ca interfon pentru birou, la giseele bancilor sau institutiilor publice ori pentru utilitati casnice cum ar fi supravegherea bebelusilor aflati intr-o camera alaturata.

Conex Electronic a proiectat si realizat un interfon care functioneaza in sistem duplex. Aceasta inseamna ca simultan se poate vorbi si asculta partenerul.

Pentru interconectarea a doua interfoane (kit-uri CNX207) poate fi folosita o linie de genul celor folosite in telefonie, utilizand un cablu bifilar cu sectiunea de 0.5mm2.

Avand impedanta liniei relativ redusa, de ordinul a 1 KOhm, nu este nevoie a folosi cablu ecranat. Aparatul se alimenteaza de la reteaua de 220V/50Hz si consuma circa 2W.

Puterea audio este de 0.5W, suficienta pentru a realiza o legatura fonica usoara. Desenul cablajului imprimat este prezentat in figura 3 (din articol) la scara 1:1.

Descrierea schemei electrice

Microfonul se conecteaza la bornele K1-K2 dupa care, prin intermediul semireglabilului P1, rezistorului R2 si a condensatorului C3, semnalul audio captat se aplica la intrarea inversoare a amplificatorului IC1A (LM358) unde se realizeaza amplificarea necesara.

2. Metoda alternativa de fabricare ultrarapida a circuitelor imprimate (Toner Transfer System)

Articolul expune detaliat o noua metoda de realizare, in cateva zeci de minute, a cablajelor imprimate in regim prototip.

In cadrul unor articole anterioare, publicate pe parcursul anului 2002, au fost prezentate metode si tehnici de fabricatie a placilor de circuit imprimat in laboratorul propriu sau in laboratoare specializate.

Autorul, impreuna cu colaboratorii sai, a oferit detalii de natura tehnica atat pentru metoda de realizare a cablajelor prin procedeee de gravare mecanica a foliei conductoare, cat si pentru cea foto profesionala, care utilizeaza laminate acoperite cu folii de fotorezist si echipamente de expunere folosind radiatie ultravioleta

Dezavantajele metodei foto profesionale (pe langa multiplele avantaje binecunoscute de specialisti si pasionati) sunt date de utilizarea unor echipamente speciale, folosirea de camere sau incinte obscure, utilizarea mai multor substante chimice, unele toxice si extrem de periculoase sau, uneori, folosirea de negative fotografice.

In articolul de fata autorul doreste sa prezinte o tehnica noua (figura 1 din articol), incadrata la categoria "direct etch" (corodare directa) si utila atat pentru timpul de procesare extrem de scazut (15 minute, pentru parcurgerea tuturor fazelor), cat si pentru rezolutia foarte buna pe care cablajul final o poate avea – 6mil (0.15mm).

3. Stabilizatoare de tensiune in comutatie – LM2575, LM2576, LM2577

Stabilizatoarele fixe / reglabile (ADJ) integrate functionand in comutatie, din aceasta familie, sunt fabricate de Nationai Semiconductor si sunt de tipul "step-down" (coboratoare de tensiune), LM2575 / LM2576 si respectiv "step-up" (ridicatoare de tensiune): LM2577.

Acestea au un pret modic de vanzare, in functie de tip, si se remarca printr-o utilizare extrem de simpla (necesitand foarte putine componente externe) si un domeniu al tensiunilor de lucru foarte extins.

Aceasta serie de stabilizatoare se mai remarca prin randamente foarte ridicate (peste 80%) si printr-o scadere a puterii disipate, ceea ce constituie argumente suficient de puternice pentru utilizarea acestora in locul clasicelor stabilizatoare cu 3 pini.

De regula, aceste stabilizatoare nu necesita radiator de racire, iar daca totusi acesta este necesar, el are dimensiuni mult mai reduse decat in cazul stabilizatoarelor integrate cu 3 pini.

Aceste circuite integrate se livreaza fie in capsula cu 5 pini de tip TO220 (LM257XT) – varianta cu tensiune reglabila (ADJ) sau in capsula cu 4 pini de tip TO-3 (LM257XK) – avand tensiunea de iesire fixa.

Seria de integrate in comutatie LM2575 reprezinta stabilizatoare de tensiune coboratoare de tensiune (step-down sau buck) capabile sa livreze un curent de sarcina de maxim 1A, cu un foarte bun coeficient de stabilizare.

Circuitele sunt disponibile in varianta fixa, avand tensiuni de iesire de 3.3V, 5V, 12V si 15V si varianta reglabila (ADJ).

4. TDA8571J – Amplificator audio 4 x 40W

TDA8571J este un circuit integrat monolitic, conceput si produs de firma PHILIPS, amplificator audio de putere in clasa B asamblat intr-o capsula de tip SIL cu 23 de pini. Contine 4 amplificatoare configurate in punte, fiecare avand castigul (fixat intern) de 34dB.

Dintre performantele circuitului se pot enumera urmatoarele:

  • necesita foarte putine componente externe;
  • putere mare de iesire;
  • tensiune redusa de offset pe iesiri;
  • castig in tensiune fixat intern;
  • facilitati de diagnosticare (distorsiuni, scurt-circuit pe iesiri, supratemperatura);
  • rejectie buna a riplului tensiunii de alimentare;
  • intrare de selectare a modului de
  • operare (operational, "mute", "standby");
  • protejat la scurt-circuit pe iesiri (spre masa, spre plusul alimentarii, de-a lungul sarcinii);
  • rezistenta termica scazuta.

5. Cartela 3 triace (3 relee) cu interfata RS232 pentru PC

Se prezinta doua aplicatii pentru comanda si supravegherea unor procese domestice sau industriale asistate de calculator.

Procesele industriale sau utilitatile casnice conduse sau supravegheate de PC nu mai sunt de mult o noutate.

Imaginati-va ca plecati de acasa si programati calculatorul sa aprinda lumina de amurg cu cateva minute inainte de sosire, pe un hol mai intunecat.

Sau sa porneasca / opreasca centrala termica la anumite ore, automat. Ori imaginati-va cat de utila ar fi utilizarea PC-ului pentru a simula prezenta dvs. in casa, cand de fapt sunteti plecat in concediu pentru cateva zile (pornirea/oprirea luminilor in mod automat a televlzorului, radioulul, etc.).

Ca sa nu mai vorbim despre utilltatea aplicatiei pentru fermieri (la o hala de pasari simularea unui ciclu solar).

Montajele descrise permit comanda prin intermediul PC-ului (via RS232) a trei sarcini de putere, respectiv prin intermediul unei interfete cu iesire pe triace de putere sau pe relee de 10A / 220V. Comanda se face izolat optic de portul serial al PC-ului.

La baza aplicatiilor stau informatiile preluate din revista franceza de specialitate Interfaces PC, nr. 9, sub titlul "Port serie – 3 sorties sur triacs", sub semnatura lui David REY.

Acesta prezinta in publicatia amintita o interfata seriala cu iesire pe 3 triace de putere si softul adecvat scris in Delphi 4, in doua variante: aplicatie de tip comutator on/off pentru fiecare canal, iar cealalta, un comutator bistabil cu temporizator programabil (in format hh:mm:ss, start – stop) ce utilizeaza ora sistemului PC.

6. Automat pentru biciclisti

Automatul a fost prezentat in revista franceza Electronique et Loisir Magazine din august 2003 si se poate dovedi un dispozitiv deosebit de util amatorilor de drumetii pe bicicleta sau cele in scop sportiv.

Cum becurile farurilor sunt alimentate direct de la dinamul bicicletei (generator de curent continuu, pulsatoriu), este evident ca daca viteza bicicletei este redusa sau se franeaza, acestea lumineaza foarte slab sau aprope deloc.

Exista astfel, pericolul unui acident pe timp de noapte. Montajul asigura o alimentare cu tensiune relativ constanta a becurilor, prin comutarea automata, functie de situatie, de pe alimentarea de la dinam, la cea pe acumulatoare (4 elemente de 1,2V tip NiCd) si invers.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here