Alte display-uri si interfete de comunicare pentru proiecte DIY - Ce sunt display-urile E-ink?

Alte display-uri si interfete de comunicare pentru proiecte DIY – Ce sunt display-urile E-ink?

Timp de citit: 3 minute

In articolul anterior am prezentat 4 dintre cele mai utilizate tipuri de display-uri folosite in proiectele DIY.

In acest articol vom continua lista cu adaugarea a inca 3 tipuri de display-uri / interfete de iesire ce pot fi folosite cu Arduino sau alte placi de dezvoltare in proiectele DIY.

1. Display-urile E-paper (E-ink)

Display-urile E-paper(sau E-ink) sunt folosite in proiectele unde actualizarea datelor afisate se face odata la catava zeci de secunde / minute si este necesar un consum redus de energie.

Pentru a controla acest tip de display este necesar sa aveti instalat in Arduino IDE urmatoarea librarie: https://github.com/asukiaaa/EPD. Acest display foloseste protocolul de comunicare SPI.

Avantaje:

  • Are convertor logic (5V/3.3V) incorporat;
  • Unghi de vizualizare mare;
  • Consum de energie redus;
  • Pot pastra pe ecran aceeasi imagine foarte mult timp, chiar daca nu sunt alimentate cu energie electrica;
  • Contrast ridicat;
  • Nu au un backlight, deci nu obosesc ochii utilizatorului;

Dezavantaje:

  • Pret ridicat;
  • Rata de refresh scazuta;
  • Majoritatea display-urilor de acest tip sunt monocrome (cele color au un pret si mai ridicat);

2. Display-urile cu 7 segmente

Display-urile cu 7 segmente sunt simplu de controlat si de inteles, deoarece o celula contine 7 LED-uri (numarul minim pentru a reprezenta toate cifrele din sistemul decimal (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9)) + punctul decimal.

Avantaje:

  • Pret redus;
  • Usor de controlat;
  • Celulele cu 7 segmente pot fi multiplexate;

Dezavantaje:

  • Se pot afisa doar cifre (cu exceptia unor caractere din alfabet);
  • Daca se utilizeaza mai multe celule este necesar un controler specializat;

3. Matricile de LED-uri

Acest tip de display este folosit in proiectele unde este nevoie sa se afiseze o cantitate mica de date sau animatii. De obicei matricile de LED-uri vin cu un controller specializat pentru a comanda LED-urilor dorite. De asemenea, se mai poate folosi o tehnica numita "Multiplexing" (in Limba Romana – multiplexare).

Ce este multiplexarea?

Multiplexarea este o tehnica de conectare a unei matrici de LED-uri astfel incat fiecare LED sa poata fi aprins sau stins; numarul de conexiuni catre microcontroller trebuie sa fie redus.

In imaginea de mai jos aveti prezentata schema unei matrici de LED-uri:

Pentru a aprinde LED-urile dorite, este necesar sa aplicam tensiune randurilor (notate cu R) cat si coloanelor (notate cu C).

De exemplu daca am dori sa realizam urmatoarea imagine, microcontroller-ul va trebui sa realizeze urmatoarele operatiuni:

  • Sa conecteze randul "R0" la GND si sa aplice "+" coloanelor "C0" si "C4";
  • Dupa ce s-a efectuat pasul precedent, microcontroller-ul va reseta conexiunile si va conecta randul "R1" la GND si coloanele "C1", "C2" si "C3" la "+";
  • Dupa ce s-a efectuat pasul precedent, microcontroller-ul va reseta conexiunile si va conecta randul "R2" la GND si coloana "C2" la "+";
  • Dupa ce s-a efectuat pasul precedent, microcontroller-ul va reseta conexiunile si va conecta randul "R3" la GND si coloana "C2" la "+" ..
  • Dupa ce s-a efectuat pasul precedent, microcontroller-ul va reseta conexiunile si va conecta randul "R4" la GND si coloanele "C1" si "C3" la "+";
  • Daca acest lucru se face suficient de rapid, ochiul uman va percepe acest lucru ca o imagine statica;

Avantaje:

  • Pret redus;
  • Usor de controlat;

Dezavantaje:

  • Numar mic de "pixeli", deci se pot afisa un numar limitat de animatii;

Bibliografie:

https://argonblue.wordpress.com

https://www.rhydolabz.com/

https://www.allaboutcircuits.com/

https://circuitdigest.com/

https://goodereader.com/

12 comentarii

  1. Stiati ca..? Display-urile E-paper(sau E-ink) sunt folosite in proiectele unde actualizarea datelor afisate se face odata la catava zeci de secunde / minute si este necesar un consum redus de energie?

  2. Interesant.. sunt scumpe ca dracu! E adevarat ca odata "scrise" le tai alimentarea si raman cateva luni cu imaginea afisata. Eu chiar am in teste unul scris in iarna trecuta care inca se vede perfect!

  3. Codul folosit de mine nu il mai am. Era doar ceva de test, dar pot sa caut sa gasesc de unde m-am inspirat si o sa pun un link. E destul de triky de programat. Din cate imi amintesc era musai cu ESP32 din motive de memorie multa folosita de librarie.

  4. De asta m-am mirat si eu! Peste tot le folosesc. Si cateodata vad ca au un led ce face blink.. Cred ca arata ca nu mai are baterie, sau este doar pentru a atrage ochiul clientului catre acel produs.

  5. Nu stiu cum sunt facute in magazine, dar e-paperul merge fara sa fie legat la nimic! Il programezi o data si ramane asa pana la urmatoarea reprogramare.

  6. Avantajul major e ca poti sa faci un montaj (termometru de exemplu ca tot sunt la moda) cu un ESP32 programat sa stea in deep sleep si o data la x minute sa se trezeasca sa citeasca senzorii, sa trimita valorile apoi sa intre in sleep la loc. Un alt vantaj e consumul extrem de scazut (~15uA!!!).

  7. Imita hartia atat de bine, incat la prima privire zici ca e hartie printata, sub o folie transparenta. Font alb, text negru. Pentru cei interesati sa vada o aplicatie palpabila. In vitrina de mezeluri se pot observa cele mai multe.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here