Amplificator 20W - Clasa A - realizat cu tranzistori

Amplificator 20W – Clasa A – realizat cu tranzistori

Timp de citit: 2 minute

Ce prezinta proiectul?

Proiectul prezentat este un amplificator audio de clasa A care are la baza tranzistorii de putere TIP41(NPN) si TIP42(PNP).

Amplificatoarele din clasa A, sunt cele mai utilizate amplificatoare datorita simplitatii schemei. Clasa A, inseamna "cea mai buna clasa" de amplificatoare datorita distorsiunilor mici. Acestea sunt cotate cu cel mai bun sunet din toate clasele de amplificare si cu cea mai buna liniaritate in raport cu celelalte clase.

Puterea generata de acest amplificator este de 20W la 8 Ohmi. Acesta trebuie alimentat de la o sursa de curent continuu de 22-24V la 3-4A.

Lista de componente necesare:

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1 = 18k
1 x R2 = 18k
1 x R3 = 1k
1 x R4 = 1k
1 x R5 = 68 Ohm
1 x R6 = 1k
1 x R7 = 0.68 Ohm
1 x C1 = 2.2uF
1 x C2 = 33pF
1 x C3 = 330uF
1 x C4 = 220pF
1 x C5 = 2200uF
1 x T1 = BC557
1 x T2 = BC337
1 x T3 = BC327
1 x T4 = TIP42
1 x T5 = TIP41
3 x Contacte terminale
!!! Atentie, montajul are nevoie de radiatoare pentru tranzistorii T4 si T5;

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionare asemanatoare:

11 comentarii

  1. Nu cred ca are viata prea mare. La o prima vedere a schemei prin tranzistorii finali circula in permanenta cam 1,5A fara semnal la intrare. Deci vor disipa aproape 40w in gol. Daca mai aplici semnal pe ei consumul va creste exponential iar tranzistorii finali sunt capabili doar de 65W (20 ii disipa oricum fara semnal la intrare).

  2. Puterea disipata de finali nu are cum sa depaseasca cu aproximatie 24 W. Puterea medie debitata pe sarcina este de 4W, daca aplicam un semnal sinusoidal, nicidecum 20 W.

  3. BC-ul impreuna cu rezistenta de 0.68 ohmi dau curentul prin etajul final. Daca Veb3 este intre 600-700mV, curentul va fi de aproximativ 0.8-1A prin T5 si T4, fara semnal aplicat.

  4. Uitandu-ma la schema sunt tentat sa zic ca va fi cel putin dublu curentul in gol, dar fie cum spui tu. Deci avem 24w disipati in caldura in gol.

  5. Mie bc-ul ala mi se pare o limitare simpla de curent. Nici nu inteleg ce rol are intr-un amplificator in clasa "A", vorba vine si nici nu inteleg ce mai face atunci cand se aplica semnal prin amplificator. Tot ce imi pot imagina este ca va "aplatiza" forma de unda a semnalului amplificat iar condensatorul ala de pe iesire (3,6ohmi la 20hz) ajuta si mai mult. Dar e clasa "A" nu?

  6. R6, R7, T3, T4, formeaza o sursa de curent constanta, curentul prin T4 va fi constant (Sa zicem 1A). Daca consideram ca prin celelalte ramuri ale amplificatorului curentii sunt mult mai mici ca 1A, inseamna ca sursa va debita in jur de 24W, putere medie, indiferent ce semnal pun pe intrare. Deci putere debitata pe toate componentele nu are cum sa fie mai mare de 24W. In momentul in care aplic semnal in baza lui T5, putem avea 2 cazuri: 1) Curentul prin T5 este mai mic ca cel prin T4. In acest caz surplusul de curent va "curge" prin sarcina, iar tensiunea pe sarcina va creste. 2) Curentul prin T5 este mai mare ca cel prin T4, deci surplusul necesar il va trage din sarcina. In acest caz tensiunea pe sarcina scade.

  7. Privind schema cu atentie observ ca in etajul final doar T5 amplifica. Ai intr-adevar grupul T3 T4 care pare a fi un soi de sursa limitatoare de curent. Pe T3 il deschizi intr-adevar pe la 0,5 – 0,6V, dar asta nu inseamna ca pe R7 vei avea o tensiune de 0,6V in permanenta. Nu-s convins nici de faptul ca macar fara semnal chestia asta e valabila deoarece T4 e deschis prin acea rezistenta de 1K conectata la masa. Eu nu inteleg functionarea acestui gen de etaj final cu un singur tranzistor si o tentativa de limitare de curent. Ai 1k care ataca baza lui T4, deci aproximativ 24ma curent de comanda.Tip42 are o amplificare tipica de 72 daca datasheetul de la onsemi nu minte. Deci cu 1K acolo avem aproximativ 1,2A prin tranzistor. Si nu-l ti la 0,7V pe T4 ci pe T3, eu nu inteleg ce face T3 acolo.

  8. Nu cred ca conteaza prea mult cata viata sau putere are amplificatorul,scopul montajului e pur educativ.Incepatorii pot invata multe de la acest kit.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here