Ce sunt si cum functioneaza bateriile cu metal lichid?

Ce sunt si cum functioneaza bateriile cu metal lichid? (VIDEO)

Timp de citit: 3 minute

Cum a aparut bateria cu metal lichid?

Bateria cu metal-lichid (Ambri) prezentata in acest articol este un proiect revolutionar creat / inventat de un grup de profesori si studenti de la MIT.

Bateriile metal-lichid Ambri s-au nascut in laboratorul GroupSadoway de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, unde profesorul Donald Sadoway a lucrat cu David Bradwell pentru a dezvolta tehnologia bateriei metalice lichide (Liquid Metal Battery).

Tehnologia care schimba jocul

Bateria metalica lichida este alcatuita dintr-un anod lichid din aliaj de calciu, un electrolit de sare topita si un catod format din particule solide de antimoniu (stibiu), permitand utilizarea de materiale ieftine si un numar redus de etape in procesul de asamblare a celulei.

Cum functioneaza bateria cu metal lichid?

Bateria prezentata, are doua metale in stare lichida in interior: Calciu si Stibiu (antimoniul), iar generarea de energie se face la cateva sute de grade. Cu toate acestea, datorita izolatiei, producatorul zice ca la exterior e "rece".

Cele doua metale lichide, Calciu si Stibiu sunt despartite de un strat de electrolit pe baza de sare. Acest strat face ca cele 2 metale sa nu se amestece.

In faza de incarcare, ionii trec de la Ca la Sb si astfel se acumuleaza energie, iar in starea de descarcare procesul este invers. Bateria functioneaza optim daca la interior sunt peste 500 de grade celsius neavand nevoie de incazire suplimentata pentru a ajunge la aceste temperaturi.

Aceasta necesita o buna izolare exterioara pentru a putea fi folosita. Spre deosebire de bateriile Li-ion care necesita temperaturi sub 65 grade celsius, aceste baterii nu au o problema cu temperaturile ridicate.

Producatorul zice ca si pretul e foarte bun si ca ar putea deveni o alegere inteligenta pentru energia regenerabila.

Performantele Liquid Metal Battery

Inventia promite ca va furniza curenti mari de descarcare si ca nu isi va pierde asa repede din capacitatate, asa cum se intampla cu acumulatorii de tip Li-Ion. Testele lor au aratat ca dupa 5000 de cicluri de incarcare-descarcare bateria avea inca capacitatea initiala de incarcare. Cele mai bune baterii Li-Ion au putin peste 1000 de cicluri de incarcare-descarcare.

Ce este stibiul (antimoniul)?

Conform Wikipedia, stibiul (antimoniul) este un metaloid alb-argintiu, cu numarul atomic 51, avand simbolul "Sb". Metaloidul este intrebuintat pentru realizarea unor aliaje in poligrafie, in industria cauciucului si in tehnica.

Alaturi de zacamintele de mercur, in mod frecvent, se gaseste stibina din care se extrage stibiul sau antimoniul. Aceasta se foloseste in aliajele pentru izolarea cablurilor, la fabricarea unor piese rezistente la acizi etc. Alaturi de arsen, stibiul se remarca prin toxicitatea deosebita a compusilor sai, si totodata prin utilizarile in medicina: ca vomitiv.

Finantare de 144 milioane USD pentru tehnologia bateriilor Liquid-Metal

La 9-Aug-2021 la MARLBOROUGH, Massachusetts (SUA) – Ambri Inc. a anuntat obtinerea a 144 milioane dolari din diverse finantari, pentru comercializare si dezvoltare, si pentru construirea unei fabrici de productie interne.

Cea mai recenta finantare a fost condusa de investitorii strategici "Reliance New Energy Solar Ltd.", filiala detinuta integral de "Reliance Industries Limited", "Paulson & Co. Inc." si include cel mai mare actionar al lui Ambri, Bill Gates. Printre alti investitori pentru acest proiect, enumeram: Fortistar, Goehring si Rozencwajg Associates si Japan Energy Fund.

Dezavantajele bateriilor Liquid-Metal

In ciuda tuturor avantajelor, bateriile metalice lichide prezinta si unele dezavantaje, ceea ce le face inadecvate pentru a fi utilizate in aplicatii portabile.

Mai mult, trei straturi de lichid fac functionarea bateriei sensibila la miscare si potential periculoasa in cazul in care electrozii lichizi se ating, ducand la scurtcircuitarea celulei si la generarea de caldura rapida.

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/
https://ambri.com/
https://stiri.logistic-specialist.ro/

4 comentarii

  1. Pai zice ca inauntru sunt cateva sute de grade; nu m-am obosit sa caut temperaturile de topire pentru calciu si stibiu, dar topite, devin lichide si tot metale raman; despre restul povestii nu ma pronunt…

  2. Calciu
    Element chimic
    Calciul este elementul chimic cu numărul 20 în tabelul periodic al elementelor. Este un metal alcalino-pământos de culoare gri, cel de-al cincea element din punct de vedere al răspândirii în scoarța terestră. Wikipedia
    Simbol: Ca
    Masă atomică: 40,078 u
    Configurație electronică: [Ar] 4s²
    Număr atomic: 20
    Punct de topire: 842 °C
    Număr CAS: 7440-70-2
    Descoperitor: Humphry Davy

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here