Comutator Push cu 4 pozitii - Cum comutam 3 dispozitive?

Comutator Push cu 4 pozitii – Cum comutam 3 dispozitive?

Timp de citit: < 1 minut

Cum functioneza proiectul?

Proiectul prezentat poate fi utilizat pentru comutarea a 3 dispozitive. In cazul in care un dispozitiv este pornit, al doilea si al treilea raman oprite. Daca al doilea este pornit, primul si al treilea raman oprite; iar daca al treilea este pornit, primele doua sunt oprite. Starea de "OFF" este simulata cu ajutorul diodei D1.

Aceasta comutare este controlata cu ajutorul unui buton de tip "Push". Mai mult, puteti conecta 3 relee in locul LED-urilor pentru a controla, spre exemplu aparate de curent alternativ. Montajul are la baza circuitele integrate CD4017 si NE555.

Lista de componente necesare:

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
R1 = 470 Ohm
R2, R3, R5, R6 = 1k
R4 = 100k
C1 = 1uF; C2 = 22uF
3 x LED-uri
D1 = 1N4007
1 x Push button
1 x IC1 = CD4017; 1 x IC2 = NE555
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Descarca manualul si schema electronica

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

Pentru a intelege mai bine functionarea acestui proiect, am atasat materialul video de mai jos:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here