Diagnosticarea si defectele intalnite la ESP8266

Diagnosticarea si defectele intalnite la ESP8266

Timp de citit: 3 minute

Despre ce este vorba?

Deoarece circuitele DIY devin din ce in ce mai complexe, pot introduce posibile erori in functionare. Pentru a identifica si elimina aceste erori, este nevoie sa cunoastem tehnica de diagnosticare a acestora.

In acest articol va vom prezenta cum puteti diagnostica si remedia problemele unui circuit care contine modulul de dezvoltare ESP8266.

Cele mai comune probleme

Cele mai comune probleme sunt cele legate de alimentarea si selectarea corecta a boot mode-ului.

Pentu alimentarea modulului ESP12E este necesara o tensiune de 3.3V, iar pentru a garanta functionarea stabila a acestuia este necesar sa adaugati un condensator de decuplaj intre pinii Vcc si GND.

O alta eroare comuna consta in faptul ca multe persoane uita sa conecteze rezistori de tip pull-up intre pinii EN si VCC si intre pinii RST si VCC. Avand acesti doi rezistori conectati ne asiguram ca microcontroller-ul va rula (ENabled) si ca nu se va reseta fara motiv.

Cum selectam boot-mode-ul corect?

Microcontrolerul ESP12E dispune de cateva boot-mode-uri (3 mai exact) care ne sunt utile in diferite situatii. Aceste boot mode-uri pot fi modificate prin conectarea pinilor GPIO15, GPIO 0 si respectiv GPIO2 la VCC(3.3V) sau GND.

Boot-mode-urile disponibile sunt afisate in tabelul urmator impreuna cu conexiunea necesara a pinilor:

  1. Boot-mode-ul Flash este folosit in situatiile in care dorim sa executam codul existent in memoria Flash QSPI existenta in modulul ESP12E.
  2. Boot-mode-ul UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter) trebuie folosit in situatiile in care dorim sa incarcam un cod nou pe placa de dezvoltare.
  3. Modul SDIO (Secure Digital Input Output) il putem folosi atunci cand dorim sa rulam codul existent pe o memorie Flash externa atasata la bus-ul SPI.

Probleme des intalnite

  1. O problema des intalnita la circuitele DIY care contin modulul ESP12E este legata de stabilitatea sursei de tensiune (de alimentare). Pentru a nu avea intreruperi in timpul functionarii, trebuie sa va asigurati ca sursa de alimentare nu genereaza zgomote de semnal, in special caderi de tensiune sub pragul de 3.3V.

Pentru a rezolva acest lucru trebuie sa adaugati un condensator intre pinul EN si GND (dupa rezistorul de pull-up).

  1. O alta problema des intalnita, este legata de imposibilitatea de programare a placilor DIY create in jurul ESP12E. Pentru multi, acest lucru se remediaza simplu, doar prin modificarea tensiunilor pinilor GPIO15 , GPIO0 si GPIO2 astfel incat placa sa fie in modul UART. Desigur, aceasta metoda poate sa nu functioneze, de vina fiind alti factori.

O solutie mai este sa inversati liniile Rx si Tx de la convertorul USB-serial. De cele mai multe ori silkscreen-ul present pe aceste placi este eronat, iar cei doi pini amintiti anterior sunt inversati.

Vezi aici ce este un silkscreen.

  1. O alta problema ce poate duce chiar la distrugerea modulului ESP12E este tensiunea logica selectata necorespunzator.

Multi utilizatori uita sa selecteze tensiunea logica corecta, tensiune care ajuta convertorul USB-Serial sa comunice cu placa de dezvoltare. Astfel utilizatorii pot distruge modulul prin injectarea unui semnal de 5V in modulul ESP12E, pragul maxim fiind de 3.3V. Daca totusi va dati seama de acest lucru in timp ce programati placa de dezvoltare, este recomandat sa deconectati programatorul imediat; s-ar putea ca modulul sa mai aiba o sansa de functionare…

Alte probleme

Pentru a afla ce probleme are circuitul sau ce contine modulul ESP12E urmati pasii urmatori:

  1. Deschideti Serial Monitor-ul din Arduino IDE;
  2. Selectati Baud Rate-ul placii (de obicei este 115,200);
  3. Conectati adaptorul USB-Serial la placa de dezvoltare;
  4. Resetati modulul;
  5. Ar trebui sa vedeti o multime de parametrii precum: boot-mode-ul prezent, motivul ultimului reset, probleme ale codului (impartire la 0 sau alte operatii nedefinite) si multi alti parametrii ce va pot ajuta sa gasiti motivul pentru care placa de dezvoltare nu va functiona corect.

Bibliografie:

https://adam5wu-arduino-esp8266.readthedocs.io/

https://blog.chasenachtmann.com/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here