Electricitatea si aplicatiile ei

Electricitatea si aplicatiile ei – Perspectiva din anii '50

Timp de citit: 2 minute

Autor: Ministerul Metalurgiei si Industriei Chimice – RPR
Editura: Tehnica – Bucuresti
An aparitie: 1950

Electricitatea in anii '50

Electricitatea constitue astazi (1950) un factor de baza in dezvoltarea industriei, in ridicarea nivelului de trai al oamenilor. Dar productia de energie electrica nu se poate dezvolta pe deplin, nu poate fi pusa la indemana tuturor intr-o tara capitalista.

Pentru ca burghezia nu poate sa stapaneasca si nici nu doreste sa dezvolte aceasta forta nemarginita care – ca orice sursa de energie – contribuie la progresul tehnic, la rezolvarea contradictiilor sociale si deci la pieirea capitalismului. De aceea, regimul capitalist din tara noastra a valorificat numai o parte neinsemnata a resurselor energetice ale tarii.

Lanturile inapoierii si intunericului

Astazi insa (1950), cand lanturile inapoierii si intunericului au fost sfaramate, poporul muncitor se gaseste in fata unor perspective nelimitate pentru dezvoltarea fortelor de productie. Se creeaza necesitati si posibilitati uriase de fabricare a resurselor energetice.

In 1920, indeplinind sarcina trasata de Vladimir Ilici Lenin, Uniunea Sovietica a pornit la infaptuirea primului plan socialist de electrificare pe scara nationala.

Noile hidroelectrice gigantice

Noile hidroelectrice gigantice de pe Volga si Nipru care constitue exemple marete ale construirii comunismului vor permite Tarii Sovietelor sa desavarseasca mecanizarea agriculturii, automatizarea proceselor industriale si a muncilor grele, realizarea planului stalinist de transformare a naturii.

Urmand exemplul Uniunii Sovietice, tara noastra a pasit sub indrumarea P.M.R., pe drumul construirii socialismului. Planul de electrificare a tarii constistuie astazi (1950) o etapa importanta a acestui drum.

In cadrul planului de electrificare pe 1O ani, s-a stabilit instalarea si punerea in functiune de centrale electrice, precum si dezvoltarea celor existente, astfel ca in 1960 puterea instalata a tarii sa fie de 2.600.000 kW. Din acest plan, la capatul primului cincinal vom avea unitati noi de aproximativ un milion kW.

Pentru realizarea acestui plan sunt necesare numeroase cadre tehnice bine pregatite. Manualul de fata, care foloseste drept model de orientare pentru partea teoretica, manualul de fizica scris de autorii sovietici A. Bacinski si S. Iliascenko a fost menit sa initieze elevii scolilor profesionale in toate ramurile de aplicatie a electricitatii, acest domeniu al tehnicii de atat de deosebita insemnatate pentru construirea socialismului.

Planul lucrarii, cu totul diferit de cele precedente contine pe langa partea teoretica o parte aplicativa, care descrie numeroase experiente si aplicatii practice pe intelesul tuturor si de interes general. Elaborat din initiativa Ministerului Metalurgiei si Industriei Chimice, manualul constituie astfel un curs general care imbratiseaza tot domeniul electricitatii ca parte a fizicii.

Structura cartii

Partea I – Bazele electricitatii

CAP. I – Introducere
CAP. II – Curentul electric
CAP. III – Efectul caloric sau termic al curentului electric
CAP. IV – Efectul chimic
CAP. V – Efectul magnetic
CAP VI – Inductia electromagnetica
CAP VII – Curentul alternativ
CAP VIII – Electrostatica
CAP IX – Curenti electrici in gaze
CAP X – Masinile electrice de curent alternativ
CAP XI – Masinile de curent continuu
CAP XII – Convertizoare
CAP XIII – Masuratori electrice
CAP XIV – Materiale principale intrebuintate in electrotehnica

Partea II – Aplicatiile electricitatii

CAP. XV – Centrale electrice
CAP. XVI – Aparate pentru inalta tensiune in centrale si statii de transformare
CAP. XVII. – Instalatii electrice interioare
CAP. XVIII. – Intrebuintarile electricitatii
CAP. XIX. – Instalatii de curenti slabi
CAP. XX. – Electronica
CAP. XXI. – Oscilatiile electrice si aplicatiile lor
CAP. XXII. – Accidente provocate de electricitate si mijloace de protectie

Un comentariu

  1. Cartea aceasta e foarte buna pentru clasele 6, 7 (Primul contact cu electricitatea la fizica). Asociatiile cu elementele din natura ajuta pentru o mai buna perceptie a materiei. Recomand.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here