MECIPT - Masina electronica de calcul a Institutului Politehnic Timisoara

MECIPT (Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic Timisoara)

Timp de citit: 2 minute

MECIPT-1 a fost proiectat si realizat la Institutul Politehnic din Timisoara, in anul 1961. Calculatorul era realizat cu tuburi electronice si a reprezentat primul calculator electronic construit in mediul universitar.

Calculatorul a fost proiectat de Iosif Kaufmann si Wiliam Lovenfeld, iar din echipa au facut parte Dan Farcas, Baltac Vasile, Ionel Munteanu, Iosif Hartmann, Gavril Gavrilescu, Alexandru Ciortas. Ulterior s-au adaugat colectivului Victor Meghesan, Mircea Fildan, Ioan Nafornita, Ilie Oprea, Ion Mihaescu, s.a.

Specificatiile tehnice ale MECIPT

Unitatea de prelucrare executa 50 de operatii pe secunda in virgula fixa, interpreta 32 de instructiuni si adresa o memorie de 1k cuvinte.

Setul de instructiuni cuprindea 32 de instructiuni, iar partea de adresa era pe 10 biti, ceea ce asigura o adresare de 1K cuvinte. Numerele in virgula mobila se reprezentau utilizand doua adrese consecutive.

Memoria era implementata pe un tambur magnetic de capacitate 1K cuvinte a 31 de biti fiecare. Viteza de rotatie a tamburului era de 50 rot/s. Pentru reprezentarea numerelor se utiliza complementul fata de unu.

Initial s-a programat in cod masina si ulterior a fost scris un translator pentru limbajul de asamblare.

Calculele pentru barajul Vidraru si reproiectarea cupolei de la Romexpo

Tehnologic, calculatorul continea 2000 de tuburi electronice, 20000 de rezistoare si condensatoare.

Puterea consumata era de cca. 10 kW. Registrele calculatorului erau formate din porti logice si bistabili realizate cu triode. Pupitrul de comanda permitea efectuarea programelor pas cu pas, oferea accesul la continutul registrelor si indicatorilor prin intermediul unor beculete si comutatoare.

Dispunea de cititor de banda perforata si o masina de scris pentru imprimarea rezultatelor. MECIPT-1 a fost utilizat in diverse proiecte industriale dintre care sunt de mentionat calculele pentru barajul Vidraru si reproiectarea cupolei de la Romexpo.

Panoul de comanda al MECIPT-1

In prezent, MECIPT-1 a revenit la Universitatea Politehnica Timisoara, fiind piesa centrala a Muzeului UPT, alaturi de alte exponate care evidentiza rolul de pionierat al Politehnicii timisorene in dezvoltarea tehnicii de calcul din Romania.

MECIPT-2 (1963)

MECIPT-2 a fost realizat, sub indrumarea lui Baltac Vasile, in anul 1963. Reprezinta un calculator din generatia a doua care utiliza tranzistori si memoria cu inele de ferita.

A fost utilizat pentru aplicatii CAD. Memoria principala, de capacitate 4 Kcuvinte, era pe un tambur cu ferite. Viteza de calcul era de 10000 de operatii / secunda.

MECIPT-3 (1965)

MECIPT-3, a fost realizat in 1965, complet tranzistorizat. A fost realizat utilizand 10000 de tranzistori, iar memoria principala era implementata cu ferite, si avea o capacitate de 4 K cuvinte a 38 biti fiecare. Dispunea de un cititor de banda perforata, o masina de scris si o imprimanta.

Bibliografie:

https://muzeu.upt.ro/
http://www.upt.ro/
Nicolae Tapus, Stiinta si Tehnologia Informatiei in Romania, Academia Romana, Editura Academiei Romane – Bucuresti, 2018

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here