Reglare ventilator 12V - Sistem ieftin de ventilatie pentru baie

Reglare ventilator 12V – Sistem ieftin de ventilatie pentru baie

Timp de citit: < 1 minut

Despre ce este vorba?

Proiectul permite reglarea functionatii ventilatorului, in functie de temperatura.

Pentru a garanta functionarea satisfacatoare a ventilatorului in orice situatie, alimentarea acestuia nu trebuie sa coboare sub tensiunea de pornire. Valoarea ei este egala cu tensiunea de alimentare de 12V minus tensiunea T3-R6-R7.

Cu valorile date in schema, alimentarea ventilatorului va fi de minim 7V. Daca ventilatorul nu porneste la 25C, modificati valoarea lui POT2. Cand temperatura ajunge la 35C, circuitul trebuie sa intre in functione, fapt indicat prin cresterea turatiei ventilatorului sau a tensiunii lui de alimentare. Daca nu se-ntampla acest lucru, modificati valoarea lui POT1. Astfel, la cresterea temperaturii, va creste turatia ventilatorului.

Lista de componente necesare

1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
1 x R1(senzor temperatura) = KTY81
1 x R2(POT1) = 10k
1 x R3 = 10k
1 x R4 = 39k
1 x R5 = 3.9k
1 x R6 = 1k
1 x R7(POT2) = 5k
1 x T1 = 2N2222
1 x T2 = 2N2222
1 x T3 = BD140
1 x C1 = 470uF
1 x Ventilator (motor)
2 x Contacte terminale

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here