Revista Conex Club - nr.1 - 1999

Revista Conex Club – nr.1 – 1999 – Automat pentru scara

Timp de citit: 4 minute

Principalele proiecte prezentate

1. Amplificator audio 100W

Amplificatoarele audio de mare putere sunt montaje construite cu scopul de a crea o putere acustica corespunzatoare intr-un spatiu dat.

De obicei aceste spatii sunt sali de spectacol, spatii de divertisment, sali de clasa in scoli si facultati unde numarul persoanelor este destul de mare si unde propria lor prezenta creeaza un fond sonor de o anumita intensitate.

Un amplificator destinat scopurilor enuntate poate fi realizat cu circuitul integrat TDA 7294, circuit in tehnologie DMOS, care poate debita o putere muzicala de 100 W pe o incinta acustica de 4 sau 8 ohmi.

Circuitul integrat TDA 7294

Acest CI este de tip mono deci pentru realizarea unui sistem de sonorizare stereo sau mai complex, vor fi folosite un numar corespunzator de amplificatoare.

Din datele de catalog se impune ca acest circuit sa se alimenteze cu tensiune diferentiala la care se stabileste ca valoare maxima 35V. Se va alimenta deci cu +/-35 V atunci cand sarcina are 8 ohmi, dar numai cu +/-27 V cand sarcina are 4 ohmi. In aceste situatii se poate obtine puterea muzicala de 100 W si puterea medie in regim sinusoidal de 70 W.

Curentul absorbit de la sursa este de 1.5 A sau 2 A functie de impedanta sarcinii: 8 ohmi sau 4 ohmi.

De ce amplificator de inalta fidelitate?

Acest amplificator este in zona montajelor de inalta fidelitate, notata curent HI-FI, fiindca gama frecventelor reproduse este cuprinsa intre 20 Hz si 20 KHz cu distorsiuni sub 0.5% iar castigul mediu in tensiune este de ordinul a 30 dB. La amplificator se regasesc si functiile STAND-BY respectiv MUTE.

2. Controler stereo (volum, balans, ton)

Orice lant electroacustic moderm are intercalat si sistemul de prelucrare a semnalului audio provenit de la sursele primare: microfoane, banda magnetica, suport digital, etc. Acestui scop de prelucrare ii corespund proprietatile circuitelor integrate TDA 1524 si TDA 1526.

Cu unul din aceste circuite se poate realiza destul de usor, fiindca nu necesita multe componente pasive, un controler care, in plus, este si stereo.

Functiile principale ale montajului, cu schema electrica prezentata in articol sunt: stabilire volum, control balans, control frecvente joase si control frecvente inalte.

Toate aceste functii sunt asigurate in curent continuu eliminandu-se in felul acesta circuitele reactive sau RC. Astfel variatia nivelului de iesire se poate regla intr-un domeniu de valori in raport de 100dB.

3. Oscilator de mare stabilitate

Foarte multe receptoare pentru banda de 2 m folosesc filtre cu cristale pe frecventa de 10.7MHz.

In acest caz este nevoie de un oscilator local a carui frecventa sa poata fi reglata in limitele a 133.3 – 135.3 MHz, pentru a putea receptiona in ecartul de frecvente de 144-146 MHz. Se propune spre realizare un asemenea oscilator de tipul VCO comandat de o bucla PLL.

4. Emitator – receptor pentru telecomanda

Se prezinta un emitator – receptor, destinat actionarii la distanta de cca. 15 m, doua circuite destinate diferitelor aplicatii practice.

Emitatorul de telecomanda

Emitatorul lucreaza in banda de frecvente de 400MHz, avand doua canale de transmisie a informatiei de telecomanda, alese dintre cele 19.683 de coduri posibile.

El este realizat din doua parti: blocul de codificare si emitatorul de radiofrecventa. Codificatorul este realizat cu circuitul integrat UM 3758-120A, care produce un tren de impulsuri modulate in durata, in functie de starea electrica a intrarilor A1..A12, care pot fi conectate: la +12V, la masa, sau lasate in gol, din a caror combinatie putandu-se realiza cele 19.683 de coduri posibile.

Receptorul de telecomanda

Undele radio, purtatoare ale informatiei, transmise de emitator ajung la receptorul de telecomanda. Acesta este compus din trei parti: receptorul radio, decodificatorul si partea de actionare.

5. Automat pentru scara

Pentru iluminatul temporizat al casei scarilor din blocurile de locuinte exista mai multe variante de circuite de comanda.

Schema prezentata in articol este conceputa cu un triac de 6A, de tipul TB6N6 si circuitul integrat TBA 315N, care este un temporizator de putere.

Schema are trei borne de legatura astfel incat este compatibila cu vechile automate de scara, la care firul becurilor si butoanelor este comun (punctul B).

In stare de repaus circuitul electronic nu este alimentat, triacul fiind blocat. La apasarea unuia din butoanele aflate pe nivelul scarii blocurilor se alimenteaza circuitul temporizator, iesirea integratului (pinul 5) trece in starea "sus" polarizand grila triacului, prin intermediul rezistentei de 120 de ohmi.

Triacul va conduce curentul alternativ timp de aprox. 160 de secunde. Durata impulsului de comanda este data de condensatorul de 470 uF si rezistenta de 270 k.

6. Sursa stabilizata 0-30V

Se prezinta o sursa stabilizata cu tensiune de iesire reglabila de la 0 la 30 V si protectie la scurtcircuit, prin limitarea curentului la o valoare reglabila in domeniul 0-3 A.

Pentru a avea o tensiune minima egala cu zero, sursa de referinta si comanda elementului regulator sunt alimentate de la o infasurare dubla, separata, de mica putere care poate fi obtinuta fie de la un transformator separat fie de la o infasurare auxiliara.

Infasurarea principala trebuie sa debiteze minimum 3A la 27V alternativ, iar cea auxiliara 2x12V la 300 mA.

7. Preamplificatorul in lantul electroacustic

Majoritatea amatorilor electronisti incep sa construiasca, mai intai, montaje din domeniul frecventelor audio (20…20000 Hz).

Rolul principal al preamplificatoarelor, in lantul electroacustic, este sa amplifice semnalele de nivel scazut debitate de catre diferitele surse electroacustice: microfoane, doze de picup, capete magnetice, doze de chitara, tunere radio si TV. Nivelul acestor semnale este cuprins intre zecimi de milivolt si sute de milivolti, de la caz la caz.

In acest sens este necesar:

  • sa aiba zgomot redus; stiindu-se ca zgomotul dintr-un lant de amplificare este cel produs in etajele cu sensibilitatea cea mai mare adica in preamplificatoare. De aceea este importanta asigurarea unui nivel de zgomot cat mai redus.
  • sa fie prevazute cu circuite corectoare de frecventa, deoarece diferitele surse sonore au caracteristica de frecventa corectata, cum este cazul semnalelor inregistrate pe disc (corectii RIAA) sau a celor inregistrate pe banda magnetica.
  • amplificarea nu trebuie sa fie insotita de distorsiuni neliniare de intermodulatie si, in cazul montajelor stereofonice, de diafonii intre canale, in prezent sunt fabricate in serie multe tipuri de amplificatoare operationale si circuite specializate, sub forma de circuite integrate, destinate aplicatiilor de audiofrecventa. Cu asemenea circuite integrate se pot obtine performante superioare celor realizate cu tranzistoare (componente discrete).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here