Revista Conex Club – nr.10 – 2000

Revista Conex Club – nr.10 – 2000 – Transformatoare toroidale

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. LM3647 – Controller pentru supravegherea incarcarii acumulatoarelor

Realizat intr-o capsula S0-20 circuitul integrat LM3647 este special conceput pentru a asista procesul de incarcare a acumulatoarelor Ni-Cd, Ni-MH si Li-Ion.

Trei LED-uri si un buzzer ofera informatii despre starea acumulatorului (stare avansata de uzura, scurtcircuit s.a.).

Circuitul integrat supravegheaza temperatura acumulatorului, caderea de tensiune la bornele sale, curentul de incarcare si bineinteles, pentru o incarcare normala, in prealabil il descarca.

Se pot incarca simultan doua pana la opt elemente Ni-Cd sau Ni-MH sau unu pana la patru elemente de tip Li-Ion.

2. LM2677 – Regulator in comutatie – 5A

LM2677 face parte din familia denumita generic "simple switcher" a companiei National Semiconductor. Regulatorul este realizat in trei variante (pentru tensiunea la iesire): 3.3V – varianta LM2677-3.3, 5V – varianta LM2677-5.0 si 12V – varianta LM2677-12.0.

Randamentul este superior valorii de 90%. Pinul de control 7, permite accesul la functionarea convertorului, el fiind activ in 1 logic.

Oscilatorul intern lucreaza pe 260kHz. La pinul 5, printr-o capacitate de 100pF, circuitul se sincronizeaza extern (optional) cu un semnal dreptunghiular cu frecventa de 280 – 400kHz.

La intrare se poate aplica tensiune in gama 8…40V. Consumul in standby este de 50uA. Este realizat intr-o capsula TO-263 (7 pini) sau TO-220 (7 pini).

3. LT1959 – Regulator DC / DC coborator – 4.5A

Realiat la Linear Technology in capsula SO-8 (8 pini) este convertorul DC/DC Buck (coborator) LT1959. Frecventa de lucru este superioara – 500kHz, ceea ce confera montajelor cu acest circuit integrat gabarit foarte mic.

Numarul componentelor externe este redus la minim: condensatoarele filtru, divizorul rezistiv pentru tensiunea de reactie si, elementul de baza, bobina de numai 5uH.

Dispune de un pin pentru activare (/SHDN). Ca majoritatea regulatoarelor integrate moderne este realizat in mai multe variante: pentru 1.8V, 2.5V si 3.3V. Tensiunea la intrare poate i-a valori intre 4V si 16V.

4. TDA2320A – aplicatii

Redarea cat mai fidela a programelor muzicale (de pe suport magnetic, optic, s.a.) presupune utilizarea unor componente de calitate in lantul de amplificare.

Pentru auditii de calitate producatorii de componente electronice cauta sa realizeze dispozitive (in mod special circuite integrate) care sa produca distorsiuni ale semnalului audio cat mai mici, sa genereze zgomot propriu mic, sa prezinte consum redus de energie, sa aiba plaja larga pentru tensiunea (tensiunile) de alimentare s.a.

Realizat cu ST Microelectronics, circuitul integrat TDA2320A intruneste calitatile prezentate mai sus. El este un dublu preamplificator in clasa A de functionare, oferit intr-o capsula DIP cu 8 pini.

Circuitul se alimenteaza cu tensiune electrica in gama 3 – 36V, consumul fiind de 0.8mA.

5. Comutator electronic

Comutatorul electronic prezentat este o aplicatie a circuitului integrat CD4532 ce poate fi utilizat in orice montaj care necesita prezenta unui comutator mecanic cu 16 pozitii actionabil aleator.

Montajul poate fi folosit in aparate de genul: generator de functii, stabilizator de tensiune in trepte, telecomanda, tastatura pentru televizor, programator pentru aparate radio actionate cu diode varicap, oscilatoare comandate in tensiune, mixere si comutatoare audio etc.

6. Transformatoare toroidale

Utilizarea frecventa in aparatura electronica de productie a transformatoarelor toroidale este justificata de avantajele acestora in comparatie cu constructiile clasice ce folosesc tole in forma E+I.

Caracteristica unui transformator toroidal consta in geometria toroidala (de unde a capatat si numele), iar aceasta asigura un randament care frecvent atinge 97-98% la puteri mari.

In comparatie cu transformatoarele din tole intretesute E+I, transformatoarele toroidale mai prezinta urmatoarele avantaje:

  • jumatate din gabarit si greutate la aceeasi putere;
  • reducerea de cca. 8 ori a zgomotului produs;
  • o zecime din radiatia campului electromagnetic spre exterior;
  • montare usoara si rapida in echipamentele electronice;
  • radiatii termice reduse.

7. Protectia alimentatoarelor la supratensiune

Multe surse de alimentare trebuie sa furnizeze o tensiune stabilizata pentru sarcini deosebit de pretentioase: transceivere industriale, placi cu circuite integrate scumpe, etc.

Orice supratensiune aplicata acestora poate provoca pagube considerabile. In cazul stabilizatoarelor de tensiune, mecanismul asigurarii unei tensiuni constante la iesire se bazeaza pe existenta in amontele elementului de reglare a unei tensiuni mai ridicate.

Schema de protectie prezentata in articol se bazeaza pe sesizarea permanenta a tensiunii pe sarcina si, in cazul unei supratensiuni, se scurtcircuiteaza tensiunea de intrare in stabilizator, activandu-se astfel protectia la scurtcircuit (fie prin siguranta fuzibila, fie prin alte metode).

Metoda este denumita in literatura de specialitate "crowbar" (ranga, element de scurtcircuitare ad hoc).

Se utilizeaza un circuit integrat specializat, dedicat acestui tip de protectii – MC3423P. Circuitul contine o sursa de referinta, de calitate buna, cu deriva termica redusa, care are tensiunea de 2.5 – 2.6V, un circuit de temporizare conceput pe baza unui generator de curent constant care incarca un condensator extern, doua comparatoare speciale si un circuit de iesire.

8. Tester pentru retele RS232

Testerul prezentat se conecteaza in serie pe o retea RS232 ce prezinta defectiuni in transmisia datelor si permite, cu ajutorul unor strapuri manevrate de cel care realizeaza service-ul, efectuarea unor verificari, cum ar fi: intreruperea sau nu a cablului, sau fortarea nivelurilor de tensiune a unor semnale pe 1 sau 0 logic, in acest scop sunt utilizate LED-uri bicolore care indica nivelul logic.

Se utilizeaza doua mufe DB9 tata, respectiv mama.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here