Revista Conex Club – nr.4 – 2001

Revista Conex Club – nr.4 – 2001 – LM 386 (Low Voltage Audio Power Amplifier)

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Receptor 144 – 146MHz

Se prezinta un receptor de conceptie moderna cu performante electrice superioare si cu facilitati deosebite in trafic.

A fost conceput ca element independent dar si cu evidente posibilitati sa intre in componenta unui transceiver. Calitatile electrice sunt date de componentele utilizate, in special al circuitului integrat specializat MC3392.

2. TPA 610xA2 – 1.6 to 3.6 – volt BTL (bridge-tied load) speaker driver reference design

In seria circuitelor analogice, Texas Instruments produce circuitul TP610xA2 care este un amplificator audio stereo ce functioneaza cu tensiuni de alimentare foarte mici cuprinse intre 1.6V si 3.6V, situatie in care poate debita o putere de 50mW RMS pe fiecare canal, sarcina fiind de 16 Ohm.

Alimentat cu 3.3V se obtine 40mW RMS pe 16 Ohm cu distorsiuni de 0.08% la 1kHz si mai mici de 0.2% in toata banda audio 20Hz..20kHz.

3. LM 386 (Low Voltage Audio Power Amplifier)

Circuitul integrat LM386, produs de National Semiconductor, este un amplificator de putere pentru gama de audiofrecventa special proiectat ca sa poata fi alimentat cu o plaja larga de tensiune, respectiv intre 4 si 18V.

Prin modul de interconectare, amplificarea in tensiune poate avea valori intre 20 si 200.

Ca aplicatii este recomandat in radioreceptoare AM-FM, in sistemele minicasetofoane, in receptoare TV, comenzi servomecanisme etc.

La un consum de curent tipic de 4mA functie de tensiunea de alimentare, puterea electrica debitata este cuprinsa intre 250mW si 1000mW cu distorsiuni armonice ce nu depasesc 10%.

4. Cartela 3 relee pentru PC cu comanda RS232

Se prezinta modul cum se poate realiza o interfata simpla de comanda software prin PC de la distanta a unor elemente cum ar fi: portile electrice, usile de la garaje, control acces supravegheat sau supraveghere functionare periferice.

Cartela ofera 3 iesiri pe relee de 5A (sau 10A) cu o pereche de contacte normal inchis normal deschis (NI/ND) si se alimenteaza direct din portul serial.

Cartela se conecteaza la portul serial al PC-lui prin intermediul unui cablu RS232, care se leaga la mufa DB9 sau direct prin conectarea placii la mufa DB9 tata a portului.

5. PA – 25W cu MOSFET

Randamentul ridicat al tranzistoarelor MOSFET de putere si timpii mici de comutatie le impune si in constructia amplificatorului de radiofrecventa.

Amplificatorul a carui schema se prezinta in articol foloseste tranzistoare de tip IRF510-IRF511 sau MTP4N08 si poate lucra CW si SSB, deci este liniar.

Daca este alimentat cu o tensiune de 25V, excitat cu 1W se obtin 25W in banda 1.8 – 7MHz. De mare importanta este stabilirea regimului de functionare si anume, curentul de repaus.

Alimentat cu 13.5V acest amplificator debiteaza 15W pe o sarcina de 50 Ohm.

Desigur acest amplificator este publicat ca o sugestie pentru abordarea unor constructii mai complicate si de puteri mai mari, cu tranzistoare singulare sau in paralel.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here