Revista Hobby Petrosani – nr18 – 2008

Revista Hobby Petrosani – nr18 – 2008 – Cum ne afecteaza telefonul mobil?

Timp de citit: 3 minute

Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF

Stiati ca..? Oamenii de stiinta au descoperit ca radiatia emisa de telefoanele celulare poate afecta pe termen scurt capacitatea utilizatorului de a indeplini simple sarcini mentale?

Structura revistei

1. Telefonul mobil, prieten sau dusman?

Studiul efectuat in Marea Britanie, la Bristol Royal Infirmary, a oferit probele necesare prin care se arata ca telefoanele mobile pot altera memoria si slabi capacitatea de concentrare si orientare spatiala.

Ceea ce numerosii utilizatori ai telefoanelor mobile nu inteleg este faptul ca acestea trimit in creier o energie electromagnetica ce poate penetra cutia craniana pe o distanta de maxim 3-4 cm.

In functie de cat de aproape este tinuta antena telefonului, aproximativ 60 % din microunde sunt absorbite de creier.

Bineinteles ca, odata cu dezvoltarea unor noi generatii de telefoane mobile si prin extinderea ariei de acoperire ce a determinat diminuarea nevoilor de putere in transmisie si receptie a mobilelor, impactul undelor de telefonie s-a redus substantial.

Industria de telefoane mobile spune ca fiecare telefon vandut este sigur si respecta limitele de siguranta impotriva radiatiilor impuse pe plan mondial. Dar testele efectuate au aratat ca radiatiile electromagnetice pot sa depaseasca limitele de radiatie, in functie de pozitia in care sunt tinute.

Cum minimizam riscul de expunere?

Daca doriti sa minimizati riscul la care sunteti expusi atunci cand vorbiti la celular, aveti mai jos cinci metode recomandate de specialistii suedezi:

a) "Conversatii scurte". Evitati sa vorbiti perioade lungi la telefon. Planificati-va convorbirile astfel incat sa folositi telefonul fix pentru conversatii mai lungi.

b) "Nu stati in masina". Vorbiti cat mai putin posibil atunci cand sunteti in masina, deoarece aceasta amplifica radiatia. Daca trebuie sa o faceti, amplasati-va o antena speciala pe capota.

c) "Protejati copiii". Nu lasati un telefon mobil deschis in apropierea caruciorului copilului. Acesta emite radiatii, chiar daca nu vorbiti la el.

d) "Evitati talia". Nu purtati telefoanele mobile la centura, in apropierea taliei. Va expuneti astfel organele genitale sau oasele soldurilor la efectul microundelor. In zona inimii este contraindicata amplasarea numai daca aveti implantat un peacemaker.

e) "Directionati antena". Daca aveti antena retractabila, cand comunicati este bine sa o extindeti la maxim si sa nu o tineti vertical, paralel cu capul. Diferenta de unghi reduce intr-un grad substantial propagarea undelor in interiorul cutiei craniene.

Gradul de alterare a structurii neuronale sau a celulelor organelor supuse radiaitiilor este cu atat mai mare cu cat individul petrece mai multe ore, zi de zi, in fata monitorului, sau cu telefonul celular la ureche. Studii ale cercetatorilor suedezi arata un risc crescut de aparitie a leucemiei la copiii care locuiesc in apropierea liniilor de inalta tensiune.

2. Frecventmetru cu PIC

Necesitatea unei scale digitale, sau cel putin a unui frecventmetru, este de necontestat pentru orice radioamator si daca se poate sa lucreze "cat mai sus" cu atat mai bine.

Cei care au abordat aceasta constructie inca pe vremea tuburilor Nixie, cu tehnologia TTL, apoi cu CMOS, ECL si afisoare de diferite tipuri, isi mai amintesc cu siguranta de complexitatea si costurile unei asemenea constructii, (baze de timp, secvente de numarare, de memorare, de citire, numaratoare, presetari, memorii tampon,decodoare zecimale sau pentru segmente), iar performantele finale ca si fiabilitatea erau mai mult decat modeste, fara a mai vorbi de gabarit, de consumul de energie si de zgomotele introduse in montaje.

Din fericire pentru noi tehnologia microcontrolerelor a facut uitate toate aceste dificultati, a simplificat enorm constructia, pe seama softului, iar pretul este ceva mai accesibil…

Ce sunt stereogramele?

Stereogramele sunt imagini bidimensionale care ascund in spatele lor imagini tridimensionale pana in momentul in care cel care le priveste isi focuseaza corect privirea.

Realitatea arata pentru fiecare dintre noi, asa cum am invatat sa o privim, insa stereogramele dovedesc ca exista si alte posibilitati de a o percepe. Astfel, ele ne pun in fata unei intrebari tulburatoare: ce alte dimensiuni ale realitatii ne-ar putea fi accesibile atunci cand vom invata sa le accesam?

Pentru a putea vedea imaginile tridimensionale ascunse in stereograme este nevoie sa invatam sa ne relaxam muschii oculari si sa le permitem sa-si schimbe singuri focalizarea. Secretul pentru a reusi consta in a-i lasa pe fiecare dintre cei doi ochi sa priveasca in locuri diferite in acelasi moment…

Surse:

http://kovacsfam.ro/yo2kqk/

Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here