Revista Tehnium nr.3 – 2004

Revista Tehnium nr.3 – 2004 – Sistem automat de mentinere a pozitiei

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Circuitul basculant Schmitt

Circuitul basculant (trigger) Schmitt are o raspandire foarte larga in montajele electronice – inclusiv in cele concepute de amatori – datorita simplatii sale, precum si sigurantei si preciziei in functionare.

Privit ca un circuit de transformare a semnalelor electrice, el indeplineste functia de a transforma un semnal de intrare Ui variabil in timp dupa o lege oarecare, intr-un semnal de iesire Uo de forma "crenelata", ale carui niveluri (palierul superior, respectiv palierul inferior), ca si duratele de tranzitie intre ele, depind exclusiv de constructia interna a triggerului.

2. Proiectarea unui amplificator audio Hi-Fi

In domeniul amplificatoarelor de audiofrecventa au fost abordate si realizate practic o multitudine de solutii tehnice, mai mult sau mai putin sofisticate.

Exista practic trei grupe de amplificatoare audio, si anume:

  • amplificatoare cu tranzistoare;
  • amplificatoare hibride (circuit integrat + tranzistoare);
  • amplificatoare cu circuite integrate specializate.

Evident, se mai realizeaza si amplificatoare audio cu tuburi electronice, solutii scumpe si foarte performante pentru unii parametri audio.

Din nefericire, procurarea unor tuburi electronice a devenit o dificultate majora pentru constructorul amator de auditii HI-FI. Din acest considerent s-a propus abordarea pentru proiectarea unui amplificator de audiofrecventa de putere cu tranzistoare bipolare, pe care orice constructor amator care doreste sa invete electronica, sa se perfectioneze, urmand a deveni cel putin tehnicianul profesionist de maine, sa o poata intelege, aborda si finaliza cu succes.

Articolul se adreseaza cu precadere tehnicienilor electronisti care vor sa prezinte un proiect de absolvire a unui liceu industrial in ceea ce priveste examenul de competenta profesionala, dar poate fi abordat cu succes de catre orice electronist amator.

Este bun si pentru inginerii profesionisti in domeniu, care nu strica sa-si mai actualizeze o serie de cunostinte "ramase in beciurile memoriei".

3. Etalonarea puntilor de masura RLC

Puntea pentru masurarea rezistentelor, capacitatilor si inductantelor este un aparat de masura foarte bun pentru constructorul amator. Utilizarea ei este simpla si precizia masuratorilor este mai mult decat satisfacatoare.

De asemenea, construirea ei este relativ usoara, cu cheltuieli minime. Singura problema este gasirea valorilor pentru piesele folosite ca etalon, care trebuie sa fie cat mai exacte, deci selectionate.

Dar cea mai delicata operatie ramane etalonarea. O posibilitate este utilizarea unei cutii cu rezistente decadice, dar inseamna sa se apeleze la bunavointa unui laborator scolar sau de intreprindere, lucru de multe ori imposibil pentru unii constructori amatori.

Pentru acestia se prezinta in articol o metoda mai "demodata", dar mai accesibila si suficient de precisa. Este vorba de metoda etalonarii "cu fir rezistiv".

4. Sistem automat de mentinere a pozitiei

Posibilitatile de aplicare sunt numeroase, in general acolo unde comanda unui anumit organ de actionare sau de semnalizare poate fi obtinuta prin variatia iluminarii unui element fotosensibil.

Sistemul indeplineste functia de mentinere constanta a valorii unuia sau mai multor parametri ai unui proces tehnic.

Este suficienta aparitia sau dispaitia fasciculului luminos care cade asupra elementului fotosensibil pentru a comanda o actionare mecanica sau de alta natura. Montajul a fost utilizat la o masina de ambalat, unde deplasarea foliei trebuie mentinuta intre doua pozitii limita.

5. Releu de timp cu intarziere la cuplare

Releul de timp cu intarziere la cuplare isi gaseste numeroase aplicatii in practica.

Dintre acestea se dau numai cateva exemple unde prezenta unui astfel de releu cu intarziere la cuplare este neaparat necesara:

  • la tuburile electronice de mare putere, care se folosesc si astazi in aparatura de emisie sau in amplificatoarele audio HI-FI, este necesar ca mai intai sa se incalzeasca filamentele si numai dupa aceea sa fie alimentate cu tensiunea anodica;
  • in industrie, motoarele asincrone de putere medie si mare se pornesc initial in stea. Dupa cateva secunde, atunci cand acestea au atins turatia nominala, se comuta pe triunghi;
  • motoarele asincrone cu rotor bobinat necesita si ele scurtcircuitarea treptata (in trei-patru trepte) si temporizata a rezistentelor reostatului din circuitul rotoric.

Aceasta operatiune se poate realiza si manual, dar este indicata utilizarea releelor de temporizare cu intarziere la cuplare;

6. Echipament de automatizare a cuptoarelor de paine

Majoritatea brutariilor si patiseriilor particulare utilizeaza cuptoare electrice pentru copt paine si alte specialitati de patiserie.

Din cauza complicatiilor constructive si functionale, a pretului de cost foarte ridicat, cuptoarele de paine incalzite cu gaze se intalnesc de regula numai la fabricile mari de paine.

In majoritatea cazurilor, controlul temperaturii cuptorului electric se realizeaza cu termocontacte bimetalice. Acestea nu sunt precise, au o durata scurta de viata si se defecteaza frecvent. Defectarea in sine si inlocuirea lor nu conteaza prea mult in ultima instanta. Ceea ce conteaza este costul mare al sarjei de paine sau produse de patiserie compromise.

Aparatura prezentata in articol este ieftina, putand fi usor realizata. O data introdusa in exploatare, functioneaza ani intregi fara nici o intretinere sau reglaj.

Functionarea este precisa, abaterea de la temperatura prescrisa nedepasind 2-3C. Aceasta abatere este nesemnificativa in conditiile date.

7. Cum construim un catar de 50g?

Cu putina rabdare si indemanare, se poate construi un cantar pentru greutati mici (pana la cca. 50g), simplu si destul de precis. El va fi foarte util in diferite situatii.

Materialul de baza il constituie o bucata dintr-o foaie de carton, subtire dar rezistent, sau alt material, cum ar fi materialul plastic rigid sau tabla subtire.

8. Capacimetru digital

Se prezinta un capacimetru care se adapteaza (se cupleaza) cu un multimetru digital.

Domeniul de masurare este 1 nF – 500 nF, o plaja destul de larga. El se compune din doua parti: un oscilator cu NE555 si un convertor capacitate – tensiune, si anume cu LM 2907N-8.

La etalonare se vor folosi un frecventmetru, un multimetru digital si cateva condensatoare etalon de 1 nF 1%, 500 nF 1%.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here