Revista Tehnium nr.5-6 – International, 2000

Revista Tehnium nr.5-6 – International, 2000 – Final audio cu tranzistoare MOS de putere

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Mici automatizari in gospodariile individuale

Automatizarea proceselor industriale sau agricole are ca efect direct reducerea consumurilor (in special de energie electrica) si usurarea efortului uman.

Actualmente, in multe gospodarii individuale rurale sau suburbane, apa necesara consumului casnic este scoasa din fantani sau puturi cu ajutorul unor electropompe. De multe ori, cu ajutorul acestor pompe se uda diversele culturi legumicole sau de alta natura din gradinile gospodariilor individuale respective.

Schema bloc a unei astfel de instalatii este prezentata in articol…

2. Milivoltmetru AF

Schema prezentata reprezinta un milivoltmetru de audiofrecventa pentru domeniul de masurare 0-100 mV, dar care poate fi usor extins la domenii mai mari prin introducerea la intrare a unui divizor rezistiv adecvat.

De asemenea plaja tensiunilor alternative sinusoidale ce pot fi masurate cu o precizie suficient de buna depaseste substantial domeniul de audiofrecventa (20 Hz-20 kHz), ajungand – In cazul folosirii pentru CI1 a unui amplificator operational performant – pana la 80-110 kHz.

In varianta prezentata (fara divizor rezistiv la intrare) se va evita cu desavarsire aplicarea la bornele a-m a unor tensiuni alternative mai mari de 100 mV…

3. Amplificator de antena

Montajul serveste la amplificarea semnalelor intre 0.1 si 400 MHz, adica de la gama de unde lungi si pana la terminarea benzii 3 de televiziune. Interesant este faptul ca acest amplificator nu foloseste circuite oscilante, ceea ce face sa fie foarte stabil In functionare.

Tranzistoarele folosite sunt uzuale, primul fiind BF200, iar celelalte BF214. Amplificarea este de aproximativ 20 dB, deci semnalul de la iesirea amplificatorului este de 10 ori mai mare fata de cel de la intrare.

4. Imitator – Indicator radar

Radarul sau radiolocatorul este un echipament radio electronic de emisie-receptie in impulsuri, lucrand in domeniul microundelor, care serveste la descoperirea obiectelor ce reflecta undele electromagnetice incidente si la masurarea coordonatelor lor in spatiul tridimensional…

5. Proiectarea incintelor acustice (determinarea dimensiunilor incintei)

Pentru a putea detennina dimensiunile unei incinte inchise este necesara cunoasterea unor parametri tehnici ai wooferului utilizat:

  • fs = frecventa de rezonanta a wooferului in aer liber;
  • Qts = Q total al wooferului;
  • Vas = volumul de aer a carui rezistenta acustica este egala cu cea a wooferului;
  • Xmax = deplasarea lineara maxima a conului difuzorului, exprimata in mm;
  • Sd = suprafata radianta efectiva a membranei, in mp;
  • Vd = volumul de aer dislocuit de membrana la deplasarea Xmax: Vd = Sd x Xmax (in mc).
  • Parametrii enumerati sunt furnizati de fabricant (de regula ultimii trei) sau este necesara determinarea lor conform unei proceduri…

6. Masurarea condensatoarelor electrolitice

Aparatul permite masurarea condensatoarelor electrolitice In domeniul 1 – 10000 uF in patru subgame. Componenta principala este generatorul de curent constant realizat cu T5, prin care se incarca condensatoarele de masurat (Cx)…

7. Final audio cu tranzistoare MOS de putere

Montajul propus alaturat reprezinta un amplificator de medie putere foarte simplu. El este echipat, cu numai patru tranzistoare, dintre care doua – si anume cele de iesire – sunt de tip MOS de putere.

Structura schemei este, oarecum, „clasica", cu un tranzistor ce functioneaza ca amplificator in tensiune (T1), un al doilea tranzistor, T2, lucreaza ca generator de curent constant, iar ultimele doua, T3 si T4, sunt utilizate ca repetoare – de tensiune si finale de atac al sarcinii. In ansamblu, finalul audio este un amplificator inversor a carui valoare a amplificarii maxime in tensiune Au = -R2/R1.

Cuplajul dintre etajele constituente este galvanic, singurele cuplaje capacitive fiind cele de la intrare si de la iesirea spre sarcina.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here