Revista Tehnium nr.7 – International, 2000

Revista Tehnium nr.7 – International, 2000 – Locuinta ca sistem energetic

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Amplificator pentru banda FM

Similară cu modelul tehnic de recepţie a programelor de televiziune este şi instalaţia de recepţie la mare distanţă a emisiunilor radio cu modulaţie de frecvenţă (FM).

Amplificatorul prezentat are particularitatea că poate fi acordat pe diverse frecvenţe din bandă.

Elementul amplificator este un tranzistor MOS-FET cu dublă poartă din seria BF940, BF966, care are zgomot propriu foarte mic, frecvenţă de tăiere ridicată, amplificare mare, intermodulaţie redusa…

2. Capacimetru pentru condensatoarele electrolitice

Nu este un secret că, la ora actuală (anul 2000), condensatoarele electrolitice care se vând în comerţ sunt foarte scumpe. Radioamatorii constructori pot însă recupera adesea, din radioechipamentele dezmembrate, multe astfel de condensatoare electrolitice.

Problema care se pune este dacă acestea şi-au păstrat în timp valoarea apacităţii nominale şi dacă nu şi-au mărit pierderile (curenţii de fugă). De aceea, se considera că nu este lipsită de importanţă construirea unui capacimetru special pentru condensatoarele electrolitice, care să le măsoare capacitatea cu o precizie cât mai bună şi să ne ajute, astfel, la sortarea lor…

3. Minicasetofonul RQ-P30

Elementul electronic principal din acest minicaselofon (produs de Panasonic) este circuitul integrat BA3528FP care indeplineşte toate funcţiunile (amplificator şi preamplificator audio plus controlul rotaţiei motorului de antrenare a benzii magnetice)…

4. Convertor radio (UUS) CCIR-OIRT

Montajul prezentat asigură recepţia programelor radio UUS din banda CCIR (88-108 MHz) cu ajutorul unui radioreceptor construit în standardul OIRT (66-73 MHz), fără ca acestuia din urmă să i se aducă modificări constructive, deci putându-se recepţiona în continuare şi programele OIRT.

In ultimul timp (pana in anul 2000) au apărut multe posturi de radio (unele private) în banda CCIR, cu programe interesante. Posesorii de aparate în standardul OIRT pot recepţiona aceste programe cu convertorul alăturat, conceput ca un bloc separat care se racordează la receptorul existent.

5. Locuinta ca sistem energetic

Sunt mai multe accepţiuni pentru noţiunea de sistem energetic al unei locuinte. O definiţie "restransa" se refera la consumul de energie şi la instalaţiile necesare pentru incălzirea / reconditionarea aerului, conservarea alimentelor, functionarea aparaturii electrocasnice, a celei de comunicatii, TV, pentru asigurarea iluminatului, prepararea alimentelor etc.

In schema prezentata sistemul energetic de generare, transport si distributie a energiei se suprapune subsistemelor proprii clădirii. Este schema cel mai des folosită pentru a desemna energetica locuinţei…

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here