Tester de continuitate - Solutie simpla si ieftina de verificare a firelor

Tester de continuitate – Solutie simpla si ieftina de verificare a firelor

Timp de citit: < 1 minut

Despre ce este vorba?

Montajul este util pentru verificarea continuitatii firelor. Acesta are la baza circuitul integrat LM555 care functioneaza in mod astabil, generand 2 KHz pe iesire.

Cum functioneaza circuitul?

Circuitul integrat 555 functionareaza in modul astabil. Este conceput pentru a genera 2 KHz pe iesire. Iesirea circuitului integrat este conectata la difuzorul de 8 Ohm.

Dupa cum stim, circuitul integrat 555 este activat doar cand pin-ul de reset(4) este conectat la Vcc. In aceasta schema, 555 este dezactivat initial, al 4-lea pin fiind conectat la masa prin intermediul unei rezistente de 100 Ohm.

Atunci cand conectam cele doua probe, difuzorul de 8 Ohm este activat. Potentiometrul de 10k ne ajuta sa determinam punctul in care difuzorul este activat.

Lista de componente necesare:

1 x R1 = 1,5K
1 x R2 = 2,2K
1 x R3 = 100 Ohm
1 x POT = 10K
1 x C1 = 10uF
1 x C2 = 10nF
1 x C3 = 22uF
1 x DIF = 8 Ohm
1 x LM555
2 x Contacte terminale
1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a intelege mai bine functionarea unui tester de continuitate, am atasat materialul video de mai jos:

4 comentarii

  1. O soluție și mai simplă este o baterie, eventual o rezistență și un LED. ? În rest felicitări ! ( mă gândeam doar că uneori nu trebuie să "complicăm" lucrurile simple )

  2. Se poate realiza și dintr-un acumulator de telefon mobil (din recuperări), un LED (sau mai multe,de preferabil culori diferite,ca uneori bate lumina naturala/artificiala și nu se vede, un motoraș de telefon mobil (pe vremuri aveau și se recuperau, acum nu știu unde să caut) și un difuzor (dacă aveți).
    Din plictiseala am realizat 2 astfel de…"aparate", dar nu le folosesc că nu e nevoie.
    Portabilitatea este foarte importanta. Aparatul de măsură clasic este greu de utilizat că trebuie poziționate tastele unde trebuie,dar e mult mai precis și sigur.

  3. Imi place ideea cu vibratorul! Acum mai trebuie sa stabilim si ce inseamna continuitate …0 – 40 ohm sau cat? La schema imi place ca din potentiometru se poate stabili tocmai asta.

  4. Când am făcut "minunile" eram electrician in construcții și șeful avea arici in buzunar, iar noi trebuia să tragem trasee de cabluri și să determinăm care e care.
    Acum folosesc aparat de măsură strict pentru continuitatea diodelor, că pentru tensiune am lampa (CC și CA), interval 12V – 400V.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here