2N2222 – Cel mai de succes si mai utilizat tranzistor dezvoltat vreodata

Timp de citit: 2 minute

Cand a aparut 2N2222?

Tranzistorul NPN 2N2222, este folosit in aplicatiile care necesita amplificarea curentilor mici si a tensiunilor mici sau medii. 2N2222 este o componenta electronica foarte comuna, insemnand ca are un uz general.

2N2222 a facut parte dintr-o familie de dispozitive descrise de Motorola la o conventie IRE (Institute of Radio Engineers) din 1962. De atunci a fost realizat de multe companii de semiconductori ca: ITT Semiconductors, CRP Industries, IPRS Baneasa, National Semiconductor etc.

Productia tranzistorului 2N2222 la IPRS Baneasa

IPRS a fost creata in 1962 si a furnizat de-a lungul timpului componentele necesare dezvoltarii industriei de echipamente profesionale, de automatizari si tehnica de calcul, in primul rand pentru dezvoltarea ramurilor industriale ale Romaniei.

Iesirea la export a fost permanent conditionata de asigurarea in cea mai mare masura a necesitatilor interne. Insa calitatea garantata a produselor IPRS a creat conditiile necesare vanzarii acestor componente si pe piata externa. Astfel, s-a exportat, fara confruntari cu probleme de calitate sau reclamatii, cca. 30% din productia valorica, 25% din productia fizica, adica zeci de milioane de componente.

Reprezentative in exportul sectiei 2200 au fost diodele 1N148, BA 244, tranzistoarele 2N2369 A, BF 173, BB 126, BC 171-174, 2N2222, 2N2222A, BF 458 si jucariile electronice. Sectia 2300 realiza un export semnificativ de punti auto de 40 A si 60 A. Sectia 2400 exporta Circuite integrate. In 1990 IPRS avea 9000 salariati, a fost privatizata in 1999 si falimentata dupa 2000.

In continuare prezentam poze macro din interiorul capsulei tranzistoarelor produse de Motorola, ITT Semiconductors, CRP Industries, IPRS Baneasa si National Semiconductor.

1. IPRS Baneasa 2N2222 – NPN, 40V, 800mA, 500mW, capsula TO18
2. ITT Semiconductors 2N2222A – NPN, 40V, 800mA, capsula TO-18
3. CRP Industries JAN2N2222A – NPN
4. Motorola 2N2222 – NPN, 30V, 800mA, capsula TO-18
5. National Semiconductor 2N2222A – NPN

Bibliografie:

https://wikidocumentaries-demo.wmflabs.org/
https://www.tehnium-azi.ro/
http://www.icpe-ca.ro
https://en.wikipedia.org/wiki/2N2222
https://www.datasheetarchive.com/

31 comentarii

  1. IPRS Baneasa am avut si noi un producator de componente si kituri.. Cred ca nu exista kit de IPRS BANEASA care sa nu-l fi facut. Si la acea vreme aveau peformante si parametrii de invidiat tinand cont ca nu se foloseau componente profi.

    1. La noi e BC-ul, că suntem mai săraci. M-aș lua după plăcile de calculatoare rămase după dezmembrări, unde la calculatoarele străine, preponderent era 2N-ul.

    2. Majoritar, BC sunt tranzistoare pentru aplicații analogice, 2N pentru digitale; bineinteles că pot fi interschimbabile, dar în aplicații de finețe contează destul de mult; de-aia în calculatoare găsim majoritar 2N-uri; lucrează doar cu două stări: închis/deschis; în analogic lucrează cu o plajă de valori. Mai sunt multe deosebiri..

      1. Binenteles ca stiu domeniul lor de aplicabilitate dupa 10 ani de laborator de depanare electronica in calculatoare si periferice in care am lucrat intens, dar in activitatea mea din acel timp am intalnit mai mult BC107. Am presupus ca ulterior dupa ce am abandonat eu acest domeniu, 2N-ul si-a luat revansa.

  2. Reveniți-va pupaciosilor, dacă nu eram experți în electronica eram morți de mult.
    Nu ma refer fizic, ci intelectual.
    Majoritatea tineretului crede ca totul a venit din Occident.
    Greșit, am fost pe timpul lui Ceașcă, cea mai performanta Națiune din lume în domeniul electronic după Japonia.
    Dar ce va invata astăzi…
    Dezastru! (interes).

    1. Aveam pe vremea aia prieteni la ICCE sau Microelecronica, IPRS, care iti faceau orice integrat occidental mai deosebit la comanda, nu prea exista ceva sa nu se poata copia, sau mai tare se faceau tranzistori si integrate mai tari ca cele de afara, adica cipul de siliciu era supramaturat fata de cele originale, tensiuni, intensitati, puteri mult mai mari.

      1. Ok super dar ceva nou făceau? Gen, dacă cei de afara foloseau 5 cipuri în TV, romanii sa facă totul într-un cip. Naa, așteptau sa inventeze cei de afara acel cip și ei erau foarte tari pentru ca îl puteau copia oricând, foarte tari…

    1. Fiecare companie isi proiecteaza siliciul diferit astfel incat parametrii finali sa fie la fel. Nu pot fi perfect identice deoarece pot fi procese diferite sau patente incalcate.

  3. Am cumpărat prin anii 60-70 licențe și linii de producție și am tot făcut aceleași componente tot mereu, un sfert de secol. Ba chiar cu „economii" care le-au făcut și mai proaste decât erau la început
    Nu conta, oricum nu aveam voie să aducem nimic din afară.

  4. Daca nu erau aia de la DIE sa fure ca-n codru, nu aflau iobagii nici pana-n ziua de azi la ce e bun siliciul. In afara de silicoza nu descopereau altceva :D.

  5. In 1990 încă se găseau la magazinul "Dioda" tranzistoare EFT, ASZ , AD , AC (germaniu ) care erau exponate de muzeu in occident . Cam așa înapoiată era industria electronică in RSR . Cine avea un BFY90 ca să facă un amplificator antenă UIF pentru bulgari era regele cartierului invidiat de toți vecinii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here