Aspecte generale Arduino - De la barul din Ivrea cu acelasi nume..

Aspecte generale Arduino – De la barul din Ivrea cu acelasi nume..

Timp de citit: 5 minute

Despre compania Arduino

Compania Arduino este una de tip "open-source", care produce placi de dezvoltare bazate pe microcontrolere, cat si placi bazate pe software.

Aceasta companie include si o comunitate care se ocupa cu creatia si distribuirea de proiecte care au ca scop crearea de dispozitive care pot sesiza si controla diverse activitati sau procese in realitate.

Primul Arduino a aparut in anul 2005, ca un proiect realizat de un student al Institutului de Design Interactiv din orasul Ivrea, Italia. In aceea perioada studentii institutului foloseau o placa de dezvoltare Basic Stamp care costa in jur de 100 de dolari bucata.

Una dintre primele placi de dezvoltare Arduino:

Numele care il poarta azi placa si anume "Arduino" provine de la un bar din Ivrea, locul unde o parte din fondatori se intalneau.

In anul 2003 studentul columbian Hermando Barragan a creat o platforma de dezvoltare Wiring care a servit ca o baza extrem de buna pentru Arduino. Dupa finalizarea platformei, mai multe versiuni mai scumpe sau mai ieftine, au inceput sa fie create si puse la dispozitia comunitatilor open-source.

Despre platforma "Wiring"

Wiring este o platforma de prototipuri electronice open-source, compusa dintr-un limbaj de programare, un mediu integrat de dezvoltare (IDE) si un microcontroler cu o singura placa.

Barragan a demarat proiectul la Institutul de Design Interactiv din Ivrea. Proiectul este dezvoltat in prezent la scoala de Arhitectura si Design de la Universidad de Los Andes din Bogota, Columbia. Wiring se bazeaza pe procesare, un proiect deschis initial de Casey Reas si Benjamin Fry, ambii facand parte din cadrul Grupului de estetici si de calcul al MIT Media Lab. Wiring faciliteaza crearea de software pentru controlul dispozitivelor atasate placii electronice.

Echipa initiala care a dat nastere placilor Arduino era formata din urmatorii membrii: Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, Gianluca Martino si David Mellis.

O placa Arduino este confectionata dintr-un microcontroller Atmel AVR de 8, 16 sau 32 biti, si componente ce ajuta la facilitarea programarilor si la incorporarea in alte circuite.

Aceste placi dispun de conectori standard, care permit utilizatorilor sa se conecteze la diferite module.

Placile originale ARDUINO erau produse de compania italiana Smart Projects iar o parte din placile cu sigla Arduino au fost si sunt confectionate de companiile americane SparkFun Electronics si Adafruit Industries.

Placiile Arduino se pot conecta printr-un cablu usb, la calculator pentru a fi programate.

Placile de dezvoltare Arduino seamana foarte mult intre ele (din elementele comune am putea enumera: intrarile/iesirile digitale, intrarile analogice, microcontrolerul etc.). Din acest motiv, in imaginea de mai jos, descriem in continuare doar placa de dezvoltare ArduinoUno:

Utilizatori Arduino folosesc placi de aditionale cu circuite imprimate numite shield-uri. Aceste sheild-uri au capacitatea de a controla motoare, de a receptiona semnale GPS etc.

In cele ce urmeaza, vom prezenta 13 exemple de shield-uri Arduino:

1. Shield pentru LCD si tastatura

Shield-ul se poate monta pe placa de dezvoltare Arduino pentru a adauga un display LCD si tastatura.

2. Shield-ul Enthernet

Cu ajutorul shield-ului Ethernet se pot proiecta cu usurinta circuite conectate la retea.

3. Shield-ul CNC

Acest shield este gandit pentru a controla un CNC sau o imprimanta 3D. Este prevazut cu socluri pentru drivere de steppere. Se alimenteaza separat cu tensiunea necesara functionarii motoarelor. Pe langa pinii de conexiune cu Arduino, exista pini de conexiune pentru motoare si alte periferice.

4. Shield cu slot Card SD si microfon

Este folosit impreuna cu un amplificator audio pentru a reda muzica de pe card SD sau pentru karaoke cu ajutorul unui microfon.

5. Shield Adafruit pentru motoare DC/Stepper/Servo

Acest shield foloseste interfata I2C pentru controlul motoarelor si al vitezei. Doar doi pini de date (SDA si SCL, in plus fata de pinii de GND si 5V) sunt necesari pentru a conduce motoare multiple.

6. Pimoroni SkyWriter – Senzor de gesturi pentru Arduino

Acest shield controleaza Arduino-ul sau Raspberry Pi-ul detectand pozitia degetelor deasupra modulului. Se pot citi pozitiile x, y, z (3D) pentru gesturile comune cum ar fi pocnitul din degete, apasarile simple sau duble etc.

7. Shield-ul Sparkfan Weather

Acest shield utilizeaza senzorul de umiditate si temperatura Si7021, senzorul de presiune barometric MPL3115A2 si senzorul de lumina ALS-PT19. Dispune si de conector pentru modulul GPS compact GP-735.

8. Shield-ul cu logare date

Cu Shield-ul de logare date pentru Arduino se pot salva fisiere pe carduri SD pentru a fi citite de un program de analiza.

9. Shield-ul cu 4 relee

Acest shield dispune de 4 relee pentru tensiuni AC (125V) sau DC (24V). Se controleaza usor cu placa Arduino sau cu alte placi de dezvoltare asemanatoare.

10. Shield-ul joystick

Acest shield poate fi folosit pentru a controla diverse motoare in structura unei masini teleghidate sau in structura robotilor.

11. Shield cu display color Adafruit

Acest shield este solutia cea mai buna de a adauga un afisaj mic, colorat si luminos pentru orice proiect. Dispune de un slot de card microSD si de un comutator de navigare cu 5 directii si 3 butoane de selectie. Afisajul foloseste doar 4 pini.

12. Shield PWM + Servo

Acest shield controleaza 16 iesiri in PWM. Deci, se pot controla cu usurinta diverse tipuri de motoare sau lumini.

13. Shield cu mufa controller PS2

Shield-ul Arduino cu mufa Controller PS2 poate fi utilizat pentru adaugarea inteligenta a telecomenzii cu fir sau fara fir la placile principale Arduino.

Programele Arduino pot fi scrise in orice limbaj de programare cu un compilator capabil sa produca un cod masina binar. Atmel ofera un mediu de dezvoltare pentru microcontrolerele sale, AVR Studio si mai nou, Atmel Studio.

Arduino are o platforma hardware open-source: referintele de design pentru Arduino sunt distribuite sub licenta Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 si sunt disponibile pe site-ul Arduino. Schemele si fisierele de productie sunt si ele disponibile. Codul sursa pentru IDE este disponibil sub GNU General Public License, version 2.

Bibliografie / Surse:

https://microcontrolere.wordpress.com/

https://ro.wikipedia.org/Arduino

www.adafruit.com

www.robofun.ro

www.optimusdigital.ro

www.roroid.ro/prima-lectie/

https://tech-insider.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here