Care este bobina primara si care este bobina secundara la un transformator?

Care este bobina primara si care este bobina secundara la un transformator?

Timp de citit: 2 minute

Ce prezinta articolul?

Articolul prezentat se refera la la transformatoarele de retea cu miez din tole. Transformatorul este alcatuit dintr-un miez feromagnetic si doua sau mai multe infasurari izolate atat intre ele, cat si in raport cu miezul. Infasurarea care primeste curent electric este considerata primara si functioneaza cu rol de receptor, in timp ce infasurarea care transmite mai departe energia, catre o retea sau catre consumator, poarta denumirea de infasurare secundara sau sens secundar si indeplineste functia de generator de curent.

Cum identificam bobina primara intr-un transformator?

Marea majoritate a unor astfel de transformatoare sunt de tip "coborator", adica au o bobina conectata la 220V (motiv pentru care se numeste bobina primara) si scot tensiuni mai mici in toate celelalte bobine (numite bobine secundare).

Asta inseamna ca bornele la care sunt legate cele mai subtiri sarme au cele mai multe sanse sa fie bobinele primare.

Folosirea becului cu filament pentru testarea bobinelor din transformator

Totusi, pentru a fi 100% sigur ca nu o sa-ti explodeze ceva in caz ca ai ales gresit bobina, inseriaza cu bobina pe care vrei s-o conectezi la 220V un bec obisnuit de 220V/100W.

Rolul becului este acela de a limita puterea maxima care trece prin transformator, fara a afecta functionarea acestuia in gol (in gol, adica fara a avea nici un consumator conectat la bornele celorlalte bobine).

Dupa ce ai inseriat becul cu bobina pe care o banuiesti a fi cea primara, bag-o in priza si daca becul nu ramane aprins inseamna ca ai ghicit care este bobina primara.

Cum identificam bobinele secundare intr-un transformator?

Daca becul se aprinde, incearca cu alta bobina. Daca totusi nu gasesti nici o bobina cu care becul sa ramana stins, inseamna ca transformatorul respectiv nu poate fi utilizat la 220V.

Considerand ca ai gasit bobina primara, mai departe, cu un aparat de masura vezi ce tensiuni ai la bornele bobinelor secundare. In cazul in care vrei alte tensiuni in afara de cele date de transformator, poti incerca sa inseriezi bobinele secundare in mod convenabil.

De exemplu, daca ai doua bobine primare de 12V, le poti inseria si obtii 24V. Evident, sunt destul de rare cazurile in care combinand bobinele secundare poti obtine exact tensiunea de care ai tu nevoie. Pentru toate celelalte cazuri, singura solutie este rebobinarea transformatorului.

Bibliografie:

https://www.academia.edu/

https://www.electrical4u.net/transformer/

https://hobbytronica.ro/

https://nistescule.ro/

https://interestingengineering.com/

29 comentarii

  1. Daca bobinele sunt suprapuse, bobina ceea mai apropiata de miez este cea primara, adica aia care merge la 220 volti. Daca bobinele sunt facute in carcase separate ca in imaginea de prezentare a articolului, bobina primara se monteaza in partea de jos a transformatorului, adica spre partea care are sistemul de prindere pe placa. Ca si termen de comparatie, bobina primara se bobineaza cu un conductor mai subtire si are mult mai multe spire decat bobina secundara.

  2. Bobina secundara de obicei are fire mai groase, rezistenta mai mica, bobina primara are fire mai subțiri, deci rezistenta mai mare.

  3. În general se măsoară cu un ohm metru, primarul are o rezistenta mult mai mare; într-adevăr dacă este trafo pt un invertor, ar trebui ca primarul sa aibă doua înfășurari simetrice, dar nu cred, în general invertoarele folosesc ferita, nu tole, deci cam 90% șanse sa fie un trafo normal. Măsoară rezistenta infasurarilor și cea cu rezistenta cea mai mare este primarul.

  4. Bobina primara, prin măsurare are impendanța mai mare decât cea secundara care e mai mică. Bobina secundara poate avea o singura infașurare sau mai multe,pentru a putea scoate mai multe tensiuni de alimentare.

  5. la mine e foarte simplu nici nu am nevoie de măsurători, ma uit la ambele bobine si îmi dau seama după grosimea sarmei cu care e Bobina, totdeauna bobina bobinata cu sarma mai subtire e bobina primara!!!

  6. Power transformers, as opposed to magnetic amplifiers, have at least two windings on a common magnetic core. The definition of primary and secondary depends only on the intended direction of the flow of electrical power. The windings can scale terminal voltages up or down, but that is a different concern.

  7. Usually the blue taped section is the secondary which also has the bigger coil of wire, while the red taped section was the primary with a smaller size wire (110 or 220v).

  8. In a Step UP transformer, the primary windings will have a low reading, and secondary windings will have a higher reading. In a Step DOWN transformer, the primary windings will have a higher reading and the secondary windings will have a lower reading. By testing it you can see which is primary or secondary windings.

  9. La un transformator coborâtor de tensiune chiar și fără măsurători, doar vizual, bobina primară sau mai scurt primarul este cea mai mare și cu sarma subțire. Secundarul este mult mai mic și cu sarma mai groasă. Măsurând cu multimetrul vei vedea o valoare mult mai mare pe înfășurarea primară în comparație cu cea secundară. Am incercat să mă exprim cat mai simplu cu putință.

  10. Ca sa determini care este bobina primară și bobina secundară procedezi după cum urmează. Inseriezi un bec cu incandescentă cu tensiunea de 220v/10-15W cu una din bobine. Daca după inseriere becul se aprinde normal ai găsit bobina secundară, daca becul se aprinde foarte putin ai găsit bobina primară, simplu!

  11. Se masoara cu aparatul de masura rezistenta, la primar o sa gasesti o rezistenta mai mare si la secundar o rezistenta mai mica. Asta in cazul in care traful este coborator de tensiune.

  12. Transformatorul este o masina statica de curent alternativ. Bobina primara este cea care primeste energie electrica de parametri U1 si I1. Prin intermediul campului magnetic este transferata aceasta energie in bobina secundara la parametri U2 si I2.

  13. Primarul este de obicei construit cu sarma mai subtire, secundarul este construit cu sarma mai groasa ambele in functie de parametri cerut. Ambele infasurari sunt calculate in functie de suprafata miezului.Pentru primar se ia in calcul rezultatul inpartiri a 50 de hz , la suprafta obtinuta din calcul si apoi cu 220 , la secundar la fel dar se inmulteste cu tensiunea sau tensiunile pe care le vrei.

  14. Transformatoarele se construiesc de regulă pentru a reduce tensiunea, pe lângă izolarea galvanică, rareori pentru a o creşte. La trafo coborâtoare de tensiune, bobinajul primar este mai mare ca volum, fiindcă trebuie să asigure puterea cerută de secundar, + puterea de pierderi , (pierderile în miezul electromagnetic + pierderile pe înfăşurări). Cu aceste informații , constați singur, care este primarul, şi care este secundarul. Succes!

  15. Most ordinary Transformers are fully bidirectional. Drive one side and volts appear on the other. So which is primary depends on which is being driven. This post covers the use of a mains-driven voltage reducer, so output volts are a lot lower. However there are plenty of step up transformers, going from mains to 2kV or greater on the secondary, and convertors can drive a low voltage winding to produce a mains output. The post is a little simplistic, perhaps.

  16. Most transformers are driven by a supply from your wall socket/regional power system. However, that's not a rule! The primary is the driven side, and the secondaries, the output(s).
    An audio transformer for a valve/vacuum tube amp, will be a few thousand ohms, the secondary, 8, or maybe 4 ohms.
    Car's ignition coil, the primary is 12 (sometimes less, with ballast resister) volts, and the output, from 15kV, to 40kV.

    In the picture you have provided, the transformer appears to be a mains powered, step-down. With a multimeter on resistance/ohms, the primary will have a high resistance, maybe 10 ohms, and your secondary, 1 or 2 ohms.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here