Care sunt avantajele si dezavantajele becului cu incandescenta?

Care sunt avantajele si dezavantajele becului cu incandescenta?

Timp de citit: < 1 minut

Ce este becul cu incandescenta?

Becul cu incandescenta este format dintr-un filament (fir foarte subtire) inchis intr-un vas de sticla vidat (din care, pentru a evita "oxidarea" filamentului, a fost scos aerul). Atunci cand aplicam o tensiune electrica la capetele filamentului, acesta se incalzeste pana devine incandescent (emite lumina).

Avantajele becului cu incandescenta

 • Cost foarte scazut;
 • Utilizare simpla (fara circuite aditionale);
 • Plaja larga de aplicabilitate;
 • Utilizare in curent alternativ si curent continuu;
 • Rezista la radiatii (in caz de explozie nucleara);
 • Rezista la caldura intensa si nu pot fi inlocuite din cuptoarele cu microunde, cuptoare electrice si pe gaze.

Dezavantajele becului cu incandescenta

 • are un randament foarte scazut: 10-17 lumeni/watt;
 • durata de utilizare redusa: 1000-2500 ore;
 • lumina emisa nu este perfect alba, avand o nuanta care bate spre galben. Din acest motiv, lumina unui bec cu incandescenta este departe de ceea ce se intelege prin "lumina naturala" si prin urmare nu este prea sanatoasa;
 • temperatura atinsa de suprafata exterioara este ridicata (peste 100C), fapt care poate pune in pericol obiectele aflate in imediata sa apropiere;
 • sensibilitate crescuta la socuri mecanice (filamentul se poate rupe la socuri mult mai mici decat cele necesare spargerii globului de sticla);

Datorita calitatii proaste a luminii produse cat si a eficientei luminoase mici, nu va recomandam sa folosesti becuri cu incandescenta decat in locuri unde le folosesti rar si pe durate scurte de timp (iluminare debara, beciuri, poduri de case etc).

Bibliografie:

https://www.academia.edu/
https://electrifix.ro/
https://hobbytronica.ro/

29 comentarii

 1. Are si avantajul ca nu creaza paraziti in reteaua electrica si imprejurimi, care perturba receptia radio. In realitate un bec bine construit cu filament rezista si peste 2000 de ore. Iar azi majoritatea becurilor cu LED se strica chiar si dupa cateva sute de ore, sunt intentionat fabricate sa se distruga.

 2. It gives away more heat than the visible light as the irradiation it emmits spreads over invisible spectrum. For this reason it classifies as poorly efficient. I wouldnot know what are (useful) advantages of a clasic bulb.

 3. Durata de functionare actuala este mica pentru a face loc celorlalte tipuri de becuri. Becurile fabricate la Fieni acum 30 de ani tineau cu anii, le scoteam din fasung si le curatam balonul de praf de mai multe ori. Calitatea luminii si a filamentului deasemeni a scazut, insa se mai gasesc si becuri cu lumina aproape alba. Becul de 100W de la Fieni avea filamentul dublu spiralat si firul mai gros comparabil cu cele de astazi. Un filament de 100W la un bec de astazi abia se apropie ca randament luminos de unul de 60W de atunci.

 4. Becul cu incandescenta NU mai are nici un avantaj, risipeste mult prea multa energie, are o viata mult prea scurta, etc.

  Nimic, dar abolut nimic nu mai poate justifica promovarea sa printr-un articol, si cu atat mai putin folosirea sa in alt scop decat protectia diverselor montaje alimentate din retea la anumite teste.

  Nu mai vorbim de faptul ca este preferabil sa stapanim totusi macar decent subiectul pe care incercam sa-l prezentam, altfel riscam sa fim noi subiect de amuzament pentru altul, asa cum este cazul tau aici pentru ca vidarea interiorului becului n-are nici o treaba cu "ruginirea", ci se inlatura aerul din interior si este inlocuit cu un gaz inert care nu intretine arderea.

 5. In today's world, and tomorrows, no benefits….waste of heat, money, wasted energy, tend to be relatively short-lived when turned on and off, tend to work best at specific voltages, drawing specific currents, etc.
  Compare them to plasma and LED's lighting, and their pro's and con's.

 6. Not entirely true to say it's a vacuum. It is true for small bulbs, like flashlight bulbs and fairy lights used on Christmas trees. Not true for full mains voltage or even car headlamps. Mains voltage bulbs are filled with argon. On of the noble gases and helps prevent the filament from vapourising. In the case of car headlamps (and even some main voltage lamps) halogen is also introduced. When working at full voltage, the presence of the halogen helps recombine vapourised filament atoms back onto the filament. This allows the filament to run at a higher temperatures which inturn increases the light output and thus efficiency. Although it is of little interest to the general public, Incandescent Filament bulbs, as previously mentioned, give off infrared light. This is useful as a source for infraredded gas detection. A subject directly connected to my place of work.

 7. Reduced service life: 1000-2500 hours; not true and true in the sale time. True because the bulbs are calculated to burn at this lifetime that, false because some bulb with 6000 hours up lifetime was made by German factory.

 8. Rezistă la radiații (în caz de explozie nucleară), rezistă la căldură intensă și nu pot fi înlocuite din cuptoarele cu microunde, cuptoare electrice și pe gaze. Astea sunt câteva dintre avantajele principale care nu au fost enumerate în articol.

 9. Becurile cu filament din zilele noastre au înlocuit vidul înaintat cu gaz inert sub presiune pentru a preîntîmpina evaporarea materialului din filament și depunerea lui pe interiorul globului de sticlă a becului (în timpul funcționării se atinge presiunea de până la 30 de atmosfere). Au apărut becuri cu Kripton. În anul 1956 (aproximativ) a apărut lampa cu halogeni,care emite lumină albă și în tot spectrul luminos.

 10. Lampa cu halogeni este standard în industrie. Se consideră calitatea luminii fiind 100. Cele mai avansate becuri cu LED abia au reușit calitatea luminii 97.

 11. Becul cu incandescenta este cel mai aproape de spectrul vizual uman. Este energofag dar sănătos. Citiți la becuri cu incandescenta !

 12. Este foarte sanatoasa cea cu incandescenta dar extrem de daunatoare buzunarului in actualul context energetic mondial (o mare inselatorie mondiala treaba cu criza energetica ca toate crizele dealtfel).

 13. Most important part of this incandescent lamp is that cold resistance is small and as its resistance increases his property can be used at many many places.

 14. Am văzut la o persoana care stătea la etajul lV, un fenomen ciudat, când ploua avea infiltrații in apartament, in sufragerie deja nu mai funcționa lustra, in schimb pe hol intrase apa in bec (100W) și a funcționat mult timp (circa două luni) până a fost lovit din greseala, și vă asigur că nu e o gluma proasta.
  Cum a fost posibil sa funcționeze?
  Vid, cu siguranță nu mai era, gaz nici atât, și nici nu a ruginit..?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here