Comanda optica - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8105

Comanda optica – I.P.R.S. Baneasa – Prospect 8105

Timp de citit: 3 minute

Ce prezinta proiectul?

Comanda functionarii acestui kit electronic DIY vintage se face cu ajutorul unei surse de lumina (lumina de la un bec, o lanterna sau de la soare).

Numarul aplicatiilor posibile cu astfel de schema este nelimitat. Amintim doar cateva din ele: actionarea usilor la garaj, aprinderea unor becuri electrice in functie de lumina zilei, comanda unor jucarii, etc.

Cum functioneaza montajul?

Schema se compune din doi tranzistori T1 si T2, un fototranzistor si doua rezistente R1 si R2.

La actiunea luminii asupra fototranzistorului, semnalul electric care ia nastere in emitorul acestuia amplificat de T1, actioneaza in baza lui T2. Un bec montat in colectorul lui T2 lumineaza. Din rezistenta (semireglabilul) R2 se poate actiona asupra sensibilitatii montajului.

Caracteristicile tehnice ale montajului

  • Tensiunea de alimentare Vcc = 4.5V (sursa stabilizata de tensiune sau baterie)
  • Curentul maxim in colectorul lui T2 = 0.2A

Lista de componente necesare (cu echivalente recente):

  • FT – fototranzistor ROL 031 sau QSE113 / TEMT1000 / QSB363ZR
  • T1 – tranzistor (BC 170, BC 337)
  • T2 – tranzistor (AC 181, EFT 373 sau 2N2222 / BC546 / BC547)
  • R1 – rezistenta 2 KOhm (min. 0.25W)
  • R2 – rezistenta semireglabila 100 KOhm
  • BEC (4.5V, 0.18A)
  • cablaj imprimat sau placa de test tip breadboard
  • cositor sau fire de legatura

Descarca prospectul original I.P.R.S. Baneasa 8105

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, pe cablaj imprimat vom avea nevoie si de layout-ul de PCB de mai jos:

Probabil multi dintre voi va intrebati cum era impachetat sau distribuit acest kit electronic DIY. Mai jos am atasat poze cu produsul impachetat (nou) si continutul plicului. Multumiri dlui. Marius Balauta!

Surse:

http://www.emil.matei.ro/

De asemenea, multumim dlui. Marius Balauta pentru pozele din acest articol.

7 comentarii

  1. Unul dintre cele mai ieftine si mai frumoase montaje IPRS. Spun asta datorita prezentiei fototranzistorului. Plecand de la acest fototranzistor, am invatat cum sa-i facem singuri, prin pilirea capsulei de metal a unui BC107 in partea superioara si apoi protejarea jonctiunilor cu o picatura de sacaz curat care servea si ca lentila, marind asfel sensibilitatea acestuia. Lumina ambianta era suficienta pentru a-l satura si pune in starea de conductie intre emitor si colector.

  2. In revista Tehnium nr.1 din 1996 am gasit instructiuni alternative, in cazul in care acest fototranzistor nu se putea gasi: "In lipsa fototranzistorului indicat se poate folosi un BC 107 sau BC 109 modificat astfel: . – se taie piciorusul corespunzator bazei – se pileste capacelul din partea superioara cu o pila fina – in golul format se toarna un clei incolor pentru a nu permite impuritatilor sa patrunda in interior – se obtine un fototranzistor cu bune rezultate" Textul face parte din intructiunile pentru schema electronica "Autostop pentru magnetofon", care se gaseste la pagina 4. Link revista -> http://www.copcea.ro/files/tehnium/revista/9601.pdf

  3. Incercati sa va ganditi cum era in anii '80 sa faci o veioza care se stingea singura ziua si se aprindea automat seara, cand vroiai sa citesti o carte..si adormeai, iar dmineata un bec de 100W era stins. Mai tarziu am trecut la barierele infrarosu, plecand tot de la acest montaj. O schema atat de simpla si logica, are un milion de aplicatii.

  4. Un bun prieten locuid prin zona Pietei 30 Decembrie in Galati, statea la o casa in care locuiau mai multe familii. Si avea o mare problema.. foloseau un WC comun si toti uitau lumina aprinsa. Problema s-a rezolvat simplu…cu 2 montaje din acestea modificate corespunzator; unul servea ca senzor de zi, si al doilea ca senzor de prezenta cand cineva era in camera. Rezultatul: – Ziua nu se intampla nimic. – Seara si noaptea, lumina se aprindea automat, deci nici nu mai exista intrerupator; dupa ce persoana care a folosit closetul pleca, in cateva minute becul era stins automat. S-au folosit doua montaje din acestea si un temporizator telefonic de la IPRS. Totul a mers ani buni de zile, intre timp s-a mutat de acolo.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here