Cum construim un amplificator audio stereo 2 x 3W cu BA5406?

Timp de citit: 3 minute

Kit-ul DIY prezentat este un amplificator audio in clasa AB ce utilizeaza circuitul integrat BA5406 produs de ROHM. Simplu de realizat, cu numai cateva componente electronice, amplificatorul pentru semnal audio realizat pe baza circuitului BA5406 se poate conecta fara probleme la majoritatea preamplificatoarelor de semnal sau la iesirea placilor de sunet din PC, impedanta sa de intrare fiind mare.

Puterea obtinuta este maxima daca montajul se alimenteaza de la o sursa de tensiune continua, bine filtrata, ce poate debita in sarcina, fara probleme, mai mult de 1.5A si daca se utilizeaza un difuzor cu impedanta de 4 Ohm. La filtrarea sursei de alimentare se recomanda un condensator electrolitic de minim 2 x 4700pF / 16V.

Indicatii tehnice pentru realizarea montajului

Asa cum se remarca in schema electronica, nu este utilizat nici un element de filtrare pe bara de alimentare (pinul 1 al circuitului integrat BA5406), ceea ce face, ca pentru a avea un brum de joasa frecventa redus, sursa de tensiune sa fie bine filtrata.

Categoric, daca se prefera alimentarea de la un acumulator de 6 sau 12V, de mare capacitate (in autoturism), filtrajul nu mai este necesar. Tensiunea maxima de alimentare este de 15Vcc.

Circuitul integrat se va monta pe un radiator de racire din aluminiu. Conexiunile de la montaj la sursa de alimentare si de la montaj la difuzoare, trebuie sa se realizeaze cu conductor de cupru izolat, bifilar, de lungimi cat mai scurte.

Sectiunea conductoarelor trebuie sa fie peste 1 – 1.5mm patrati. Pentru a evita conectarea inversa la sursa de alimentare si/sau la difuzoare (daca sunt polarizate) este recomandata utilizarea de conductoare bifilare diferit colorate. Aviz electronistilor constructori incepatori!

Ce tip de condensatoare trebuie sa folosim?

C1 si C2 sunt condensatoare de intrare si blocheaza componenta continua a semnalului audio sa ajunga pe intrarile circuitului integrat.

Aceste doua condensatoare nu trebuie sa fie de tip ceramic, ci tip MKT cu poliester ori multistart. C9 si C10 au aceeasi functie, insa pe partea de iesire, impiedicand componenta continua sa treaca spre difuzoare; ele vor fi electrolitice, cu aluminiu. Grupurile C4-R1 si C7-R2 realizeaza reactia negativa in curent alternativ, R1 si R2 determinand nivelul acestei reactii.

Cum calculam gain-ul montajului?

Astfel, castigul este egal cu 1 + (24 KOhm / R1) = 201 (sau 46 dB), cu R1 si R2 = 120 Ohm sau 25 (28 dB) daca R1 si R2 = 1 KOhm.

Grupurile R3-C11 sau R4-C12 asigura o stabilitate la frevente inalte, in cazul in care difuzoarele sau incintele acustice utilizate prezinta o reactanta preponderent inductiva mult mai mare, altfel aceste elemente pot fi omise. R3 si R4 sunt rezistoare de putere 1W. R1 si R2 trebuie sa fie de putere disipata de 2W.

Caracteristicile tehnice

  • Tensiune de alimentare: 5 – 15Vcc, 1-2A;
  • Putere de iesire: 3W RMS/canal, sarcina 4 Ohm, la 12Vcc (2W RMS/ch, pe 8 Ohm, la 12V sau 2W RMS/ch, pe 4 Ohm la 9Vcc);
  • Raport semnal/zgomot, S/N > 85dB pentru castig G = 28dB sau S/N > 68dB pentru G = 46dB;
  • Distorsiuni: THD<0,5% la 1W;
  • Banda de frecvente, la -3dB, 40Hz..100kHz;
  • Nivel semnal la intrare: <200mV pentru G = 28dB sau 20 mV pentru G = 46dB;
  • Impedanta de intrare: 100 KOhm.

Lista de componente necesare

R1, R2 = 120 Ohm / 2W (sau 1 KOhm);
C1, C2 = 220 nF;
C3, C4, C5, C6, C7, C8 = 47 uF;
C9, C10 = 470 uF;
2 x difuzoare (vezi detalii in articol);
IC1 = BA5406 + radiator;
5 x contacte terminale pentru doua intrari audio, doua iesiri si alimentare.

Bibliografie:

Revista Conex Club – nr.5 – 2006
https://datasheetspdf.com/

Un comentariu

  1. Da, imi amintesc cand se ardea un final de radio CAS auto si nu era in România, trebuia sa fac un montaj, mic , sa incapa in carcasa, sa mearga bine.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here