Cum contruim o semnalizare luminoasa tip flash?

Timp de citit: 3 minute

Balizele (luminoase) sunt elemente de avertizare cu aplicatii in diverse locuri si scopuri (dirijarea traficului, semnalizare avarie, divertisment, etc.) Functie de aplicatie, difera intensitatea luminoasa si culoarea cu care balizele semnalizeaza, pentru a face observabil evenimentul de la distanta dorita.

Ce prezinta articolul?

Doua montaje electronice pentru semnalizare luminoasa, alimentate la tensiuni reduse, pot fi folosite ca "mini" balize.

Unul dintre montaje se alimenteaza de la o sursa de 12V si foloseste ca sursa luminoasa un bec cu halogen, iar celalalt montaj se alimenteaza de la 9V si are ca sursa luminoasa doua LED-rui inseriate, de mare randament (luminozitate), de preferinta culoare alba sau albastru.

Avertizor luminos cu lampa halogen

In figura 1 este prezentata varianta cu lampa cu halogen (de 12V). Se pot folosi "spoturi" luminoase de 20-60W. Consumul maxim va fi de 1,8A, iar frecventa de "clipire" (oscilatie) este reglabila intre 0.4 si 2.5Hz.

Aceasta frecventa este controlata de circuitul format din R2, R3 si C1. Acest reglaj se face cu ajutorul potentiometrului-trimer R2, de 47 KOhm.

Generatorul de tact de tipul multivibrator este realizat cu un circuit integrat CD4093 urmat de un tranzistor de putere MOSFET de tipul IRFZ44 (IRFZ44NPBF – N-FET, 60V, 46A, 250W). Lampa cu halogen se conecteaza in serie cu drena acestui tranzistor.

Comanda pe poarta a lui T1 se face cu ajutorul a 3 porti NAND legate in paralel (continute in capsula circuitului integrat 4093) cu scopul de a mari capabilitatea in curent.

Circuitul imprimat al balizei cu spot

Desenul de executie al balizei cu spot

Baliza cu LED-uri de mare intensitate luminoasa

In figura 3 este prezentat un montaj mult mai economic din punct de vedere al consumului de energie electrica si care foloseste ca sursa luminoasa doua LED-uri conectate in serie. Se recomanda a se folosi LED-uri cu randamentul luminos cat mai ridicat. Generatorul de tact este realizat cu tranzistoarele T1 si T2 care reprezinta un multivibrator astabil asimetric.

Reglarea frecventei de "clipire" se ajusteaza cu ajutorul potentiometrului trimer RV1, cu valoarea de 100k. Comutatorul SW2 permite realizarea a doua game de clipire: rapida (2-65Hz) si lenta (1-2Hz).

Tranzistorul T3, care are conectate in serie cu colectorul cele 2 LED-uri, este comandat pe baza din colectorul celui de-al doilea tranzistor al multivibratorului astabil, respectiv T2, via rezistorul R4. Limitarea curentului care traverseaza cele doua LED-uri este realizata de rezistorul serie R7.

Circuitul imprimat al balizei cu LED-uri

Desenul de executie al balizei cu LED-uri

Montajul din figura 3, alimentat pe baterii, asigura o autonomie de pana la 70h (daca se utilizeaza o baterie normala Zn-C) si avand comutatorul SW2 pe pozitia "slow" (oscilatii lente, 1-3Hz).

Bibliografie:

Electronique et Loisir magazine nr. 68.
Revista Conex Club – nr.12 – 2005

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here