Cum construim un receptor de telecomanda pentru comutarea aparatelor electrice?

Timp de citit: 2 minute

Scopul circuitului electronic DIY

Circuitul prezentat se poate utiliza in gospodarii si faciliteaza comutarea on / off a becului din camera, de exemplu, utilizand telecomanda TV-ului, a DVD-ului sau a oricarui aparat controlat de o telecomanda in infrarosu. Astfel, telecomanda TV-ului devine un accesoriu cu care se poate controla, de la distanta (de maxim 10m), iluminatul din camera.

Cum functioneaza schema electronica?

Frecventa de lucru a receptorului TSOP1738 este de 38kHz. Semnalul receptionat de la telecomanda este captat de IC1, amplificat de T1 si aplicat pe pinul de ceas (14) al numaratorului 4017.
Cum iesirea Q2 a numaratorului este conectata la pinul 15 (Reset), o apasare pe un buton al telecomenzii trece iesirea "CO" in 1 logic (releul off), iar la urmatoarea apasare, numararea avanseaza, Q1 trece in 1 si QO in 0 si se actioneaza releul REL1.

Schema electronica

O noua apasare face ca Q2 sa treaca in 1, sa reseteze numaratorul si implicit sa activeze Q0, adica releu in stare off. C1 si C2 asigura comutarea fara erori a releului, impulsurile dreptungiulare, modulate, de 38kHz, de la telecomanda, fiind filtrate de catre condensatoare.

Montajul se va alimenta cu 5Vcc. Releul trebuie sa fie actionat cu 5V. Contactul sau de lucru, normal deschis, se poate conecta in paralel pe contactele intrerupatorului becului din camera.

Lista de componente necesare (cu echivalente)

R1 = 47 Ohm;
R2, R4 = 470 Ohm;
R3 = 1.2k;
R5 = 220k;
C1 = 100 uF/16V;
C2 = 100nF;
D1 = 1N4004 (sau 1N4007);
1 x Releu 5V;
D2 (LED ON) = verde;
D3 (LED OFF) = rosu;
T1 = BC557;
U1 = CD4017;
IC1 = TSOP1738 (sau SM0038, TSOP31238);
2 x contacte terminale (pentru alimentare si iesire).

Bibliografie:

Revista Conex Club – nr.5 – 2006
Autor schema electronica: S. Mohan / Electronics for you
https://circuits-diy.com/

4 comentarii

  1. Nu cred ca e prea distractiv sa tot stingi si sa aprinzi lumina la fiecare apăsare a butoanelor de pe telecomanda tv. Ca montaj educativ e ok, util nu prea, nu in 2022.

  2. Ca sa nu-ti opreasca nedorit aparatul respectiv, la LED-ul IR ii faci o mica teava, orientata intr-o anumita directie; astfel, semnalul IR de la telecomanda tv-ului va face on/off acel aparat numai cand telecomanda este orientata special inspre acel tub.

  3. Se poate folosi un microcontroller si citi codul transmis de fiecare buton. Astfel se poate "programa" doar un anumit buton folosit mai rar la TV. Insa, pentru asta trebuie cunoscuta macar frecventa de lucru a telecomenzii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here