George Constantinescu – Povestea romanului a carui inventie a schimbat soarta Primului Razboi Mondial

Timp de citit: 3 minute

Gogu Constantinescu este inginerul roman care a pus bazele teoriei sonicitatii, si cel despre care a carui inventie se poate spune ca a ajutat aviatia britanica sa incline balanta in favoarea sa in timpul Primului Razboi Mondial.

George (Gogu) Constantinescu a fost un inovator, inventator, om de stiinta complex, specialist in teoria vibratiilor, aerodinamica, mecanica fluidelor si inginer roman, care a trait cea mai mare parte a vietii sale in Regatul Unit.

Este autorul a sute de brevete de inventie patentate in Marea Britanie, Franta SUA, Danemarca, Elvetia, Austria, Germania si Romania si al unor lucrari de cercetare de o valoare uriasa, unele ramase necunoscute marelui public ca urmare a caracterului secret dat de utilizarile preponderent militare ale acestora.

Unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta ai lumii din perioada 1900-1925

Gogu Constantinescu s-a nascut la Craiova, pe 4 octombrie 1881 si a absolvit, ca sef de promotie, in 1904, Scoala Nationala de Poduri si Sosele.

In anii de dupa terminarea facultatii, preocupat preponderent de teoria betonului armat, s-a ocupat, ca inginer, de executia mai multor poduri si cladiri importante din Bucuresti, fiind, printre altele, si artizanul boltii de beton a fostului sediu al Camerei Deputatilor din Dealul Mitropoliei.

A fost printre primii care a folosit betonul armat in constructia cladirilor din Romania. Printre cladirile construite de acesta enumeram: Cazinoul din Constanta, Castelul de apa de la Peris, podurile de peste raul Siret de la Adjud, Racatau, Roman, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanta (Moscheea Carol I).

Aparitia teoriei sonicitatii

Preocupat de cercetarea stiintifica, Gogu Constantinescu s-a stabilit in Marea Britanie, rezultatele activitatii sale ducand la introducerea unei noi stiinte: sonicitatea – o ramura a mecanicii mediilor continue care se ocupa cu transmiterea puterii mecanice prin vibratii in medii fluide si solide.

A pus baza teoriei sonicitatii care permite folosirea compresibilitatii lichidelor (sau fluidelor in general) pentru a transmite putere prin vibratii (oscilatii), prin folosirea modelelor matematice existente in domeniul electricitatii. Compresibilitatea lichidelor este in general ignorata in manualele de fizica deoarece pentru majoritatea aplicatiilor practice efectul lor este neglijabil iar complexitatea includerii lor ar fi prea mare pentru efectul minor pe care il au. I-au fost refuzate primele brevete in America deoarece conducerea institutului de patente a considerat nerealizabile inventiile tocmai datorita teoriei incompresibilitatii lichidelor.

Printre aplicatiile teoriei sale se numara si cateva inventii ce-i poara semnatura: motoarele sonice, pompele, ciocanele, perforatoarele sonice, injectoarele sonice, convertizoarele de cuplu (cu ajutorul carora a realizat prima cutie de viteze automata), generatoarele de energie sonica si o serie de aparate pentru transmisii sonice si receptoare ale acestei energii.

Constantinesco Fire Control Gear

Una dintre cele mai importante realizari ale lui Gogu Constantinescu este o inovatie adusa in aviatia militara, in primul Razboi Mondial: dispozitivul de tragere la orice turatie a motorului prin discul format de palele elicei in rotatie, dispozitiv numit G.C. Gear (Constantinesco Fire Control Gear).

Prima inventie care a demonstrat ca sonicitatea este o stiinta viabila a fost dispozitivul Constantinesco Fire Control Gear.

Fabricat in 50000 de exemplare pentru aviatia engleza, dispozitivul regla focul mitralierei astfel incat gloantele sa treaca sincronizat printre palele elicei, fara sa le loveasca indiferent de turatia motorului avionului, marind eficienta tragerii si dand posibilitatea aviatorilor sa atace frontal inamicul.

Gogu Constantinescu, prin ceea ce a facut, poate fi un model pentru multi dintre tinerii de azi, pentru tinerii de maine si, poate, pentru multe alte generatii. In semn de omagiu pentru rezultatele remarcabile obtinute in activitatea de cercetare stiintifica, de promovare a inventicii, precum si pentru contributia la recunoasterea internationala a creativitatii romanesti, Primaria Craiova i-a conferit lui Gogu Constantinescu, post-mortem, in 2019, titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Craiova.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/
https://3dots.ro/povesti-de-viata/

https://ro.wikipedia.org/
https://www.reddit.com/
https://archive.org/
https://www.gds.ro/

10 comentarii

  1. Doar chemarea disperata a trupelor din USA a schimbat soarta Primului Razboi Mondial. Germania era deja castigatoare. Si Anglia era terminata. Ce a cautat Anglia si Franta sa se bage in razboiul altora? Ce a cautat Austria sa invadeze Serbia, care cu nimic nu a gresit? Ce cauta Austria in Bosnia, in Croatia, in Italia, in Ardeal, etc.? Un anarhist din Bosnia a ucis un print austriac. Daca Austria nu se baga, si azi mai exista Imperiul Austro-Ungar.. Si supravietuiau milioane de oameni. Si supravietuia si Imperiul Rus, azi acolo tot tzari am fi avut. De comunism nici vorba.

    1. Păi la momentul asasinării lui Franz Ferdinand, Bosnia și Herțegovina erau sub ocupație Austro-Ungară de mult timp, nu? Mă refer aici la motivațiile anarhiștilor care au dus la capăt asasinatul.

  2. Teoria sonicitatii a stat la baza mecanismului de tragere cu mitraliera prin golul dintre palele elicelor in rotatie ale unui avion.

  3. Gogu Constantinescu a realizat un convertor sonic care transmitea toată energia motorului cu randament foarte ridicat roților motoare.
    Dispozitivul a fost montat pe un sasiu de autobuz si a dat rezultate excepționale!
    Englezii au cumparat dispozitivul si l-au încuiat intr-un seif unde se află și acum!
    Dacă se aplica aceasta invenție în practică toate fabricile de cutii-viteză dădeau faliment!

  4. Foarte interesant! Sincronizare de nota 10 în toată opera inventatorului. De fapt este reprezentarea stării de echilibru care se regăsește și în natură.

  5. Invenția în cauză este un dispozitiv care sincroniza tragerea mitralierei cu elicea din botul avionului, mitraliera putând fi montată în spatele ei astfel că pilotul putea să ochească mult mai precis. În Parcul Carol există un mic pod din beton, primul de acest fel construit în România de George Gogu Constantinescu.

  6. Cred că și acum, operele, temele brevetate de Gogu Constantinescu, sunt ascunse marelui public. Am găsit că au fost editate cărți pe acest subiect, dar stocurile au fost terminate la toate titlurile. Sa fie întâmplare? Am găsit pe Net, un video, cu obuzul sau sonic, nu știu dacă mai există. Cred că revine in actualitate, la prețul energiei de azi. Mai exista o invenție premiată la UT Cluj cu un calorifer sonic. Se pare că și el, că și Coandă s-au născut prea devreme. Brevetele care ar putea să ne schimbe viața zac în seifuri, ale puternicilor zilei.

  7. Toti inventatorii români cu minți inteligente au slujit intereselor străine și mulți după aceia au fost decapitati in mod josnic.

    1. Si Ceausescu la construirea casei poporului devenită azi casă hoților s-a folosit de inventatori cu minți inteligente, apoi ii decapita in secret sub anumite pretexte.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here