Personalitati din istoria electronicii romanesti

Personalitati din istoria electronicii romanesti

Timp de citit: 4 minute

Cateva persoane de referinta din istoria electronicii romanesti

Sa facem cunostinta cu cateva persoane de referinta din istoria electronicii romanesti, de care suntem mandri, nume ce ne reamintesc ca avem o traditie in electronica.

Anul 1904, reprezinta in istoria electronicii o dubla semnificatie. In acest an pentru prima data a aparut denumirea de electronica, in titlul unei reviste (Jahrbuch der Radioactivitat und Elektronik). De asemenea, anul 1904 reprezinta, anul de aparitie al electronicii, care corespunde cu inventarea de catre savantul britanic John Ambrose Fleming a diodei cu vid ("ventilul termoionic").

Cu ce se poate mandri Romania?

Romania se poate mandri ca numarandu-se printre cele mai vechi scoli stiintifice in domeniul electronicii. Numerosi oameni de stiinta din tara noastra au avut contributii importante in dezvoltarea electronicii. Intr-un fel o parte dintre acestia pot fi considerati pe drept, parintii electronicii romanesti.

Dragomir Hurmuzescu (1865-1954)

Renumit prin lucrarile sale experimentale in domeniul electricitatii. Inventatorul unui electroscop (1894) – ce ii poarta numele, acesta este de asemenea si autorul unei metode de determinare a raportului dintre unitatea de sarcina electrostatica si electromagnetica (1896). A studiat razele X, a initiat introducerea radiofoniei in tara noastra, dar si invatamantul in domeniul electrotehnicii. Sub conducerea sa s-a realizat primul receptor radio in 1925, primele posturi de emisie pe unde medii in 1927, si pe unde scurte in 1928.

Augustin Maior (1882-1963)

A infiintat la Sibiu prima scoala de telegrafie si telefonie din Transilvania. A proiectat si realizat echipamente de telefonie cu curenti purtatori, dezvoltand cercetari importante de fizica teoretica asupra gravitatiei, termodinamicii, mecanica cuantica.

Ion (Iancu) Constantinescu (1884-1963)

Specialist in telecomunicatii, a contrubuit la dezvoltarea retelei telefonice din tara noastra si la infiintarea unei specializari in domeniul electrocomunicatiilor, in 1924 la Institutul Politehnic Bucuresti. In 1934 a publicat primul studiu privind dezvoltarea retelei telefonice din tara noastra si cursuri in domeniul telecomunicatiilor. Cea mai importanta lucrare stiintifica a sa a fost "Transmisiuni electromagnetice" din 1948.

Mihai Konteschweller (1897-1947)

A contribuit semnificativ in domeniul radiofoniei si telecomenzii prin radio. In 1934 a prezentat prima demonstratie de telemecanica din tara noastra. In anul 1937 a publicat lucrarea sa de referinta "Telemecanica", una dintre primele lucrari in domeniu, pe plan mondial.

A efectuat prima experienta de teleghidaj din Romania (1934), la numai 4 ani de la oficializarea (1930), pe plan mondial, a automaticii si telemecanicii ca domenii ale tehnicii si stiintei; primele fotografii aeriene cu zmeul au fost facute la Craiova, in 1914.

Are cercetari si brevete de telemecanica, domeniu in care a publicat una dintre primele lucrari pe plan mondial. In aceasta lucrare este descrisa constructia unor creiere electrice, a unor relee electrice realizate cu tuburi de relee, dintre care unele, ulterior modernizate, au fost numite relee Reed. Prin lucrarile de radioelectricitate si televiziune pe care le-a elaborat si tiparit a contribuit la popularizarea mijloacelor audio-vizuale in masele largi ale publicului roman.

Brevete de inventii pentru automobil cu forma aerodinamica (1934); sistem de alimentare a aparatelor de radio-receptie (1943); sistem de alimentare intermitenta cu ajutorul oscilatiilor de relaxare (1943).

Tudor Tanasescu (1901-1961)

Este considerat a fi intemeietorul scolii romanesti de electronica. A desfasurat o bogata activitate in domeniul circuitelor electrice si electronice, in paralel cu activitatea didactica. A elaborat lucrari in domeniul redresoarelor, amplificatoarelor electronice de putere, studiul reactiei in circuitele electronice, ociloscoapelor electronice etc. In 1930 a publicat unul dintre primele cursuri de radiocomunicatii din tara noastra. A avut contributii semnificative atat in domeniul electronicii industriale cat si in cel nuclear, militand si pentru fabricarea si utilizarea dispozitivelor electronice semiconductoare si a calculatoarelor electronice in tara noastra.

Gheorghe Cartianu (1907-1982)

A desfasurat o activitate ampla de cercetare in domeniile referitoare la stabilitatea sistemelor electrice, modulatia de frecventa, sinteza circuitelor electrice in frecventa sau in timp, procesele informationale din organismele vii, transmisiuni de date, sisteme moderne de radiotelecomunicatii. Autorul amplului tratat "Modulatia de frecventa", avand contributii fundamentale la orientarea invatamantului in domeniul electronicii din tara noastra.

Edmond Nicolau (1922-1996)

A fost unul dintre creatorii Facultatii de Electronica, fiind de asemenea, primul decan al Facultatii de Cibernetica Economica, dar si primul director stiintific la centrul de calcul ASE. A ocupat numeroase functii onorifice interne si internationale, fiind invitat sa conferentieze la multe universitati de prestigiu din lume. Presedinte a numeroase congrese internationale stiintifice, dobandind multe distinctii , printre care si premiul Academiei Romane. Spirit enciclopedic, a publicat peste 70 de volume si aproximativ 500 de articole stiintifice aparute in 16 tari.

Bibliografie / Surse:

http://www.litero-mania.com/
http://aman.ro/
http://www.bibliotecanicolaeiorga.blogspot.com

5 comentarii

  1. Dar astazi mai avem ceva personalități? Fără supărare. tot citesc pe la diverși și în diverse domenii că: "Ce mari personalități am avut "In domeniul acesta…"!
    Dar astazi, mai avem vre-o "personalitate" Că avansul științific și puterea științifică plus prosperitatea națională NU se caută în muzee sau arhive!
    Se manifestă azi în viața de "zi-cu-zi".. Este o întrebare/opinie personală, așa că nimeni care citește acest text nu trebuie să fie supărat.

      1. Avem destui, si se formeaza mereu doar ca nu sunt mediatizati individual; in ziua de azi se lucreaza in echipa, inclusiv in cercetare, fiecare se ocupa de cate o bucatica dintr-un proiect; nivelul tehnologic a crescut atat de mult incat un singur om nu mai poate lucra singur la un proiect deosebit si nu poate avea rezultatele unei echipe; nici o mare realizare actuala din lume nu mai poate fi atribuita unui singur om ci unei echipe; si atunci termenul "personalitate" nu prea mai poate fi utilizat.

  2. Cativa trecuti in nefiinta, dar destul de recenti: Adelaida Mateescu (telecomunicatii), Adrian Rusu (cateva diode inventate plus modelul "Rusu" de tranzistoare) si sigur mai sunt.

  3. Toata invatatura care s-a scris la noi in domeniul fizicii si electronicii a venit gata aprobata si impusa din strainatate, Anglia, USA si URSS. Noi nu am avut voie sa schimbam nimic, sa modificam, doar sa adaptam limbajului nostru. Tot ce s-a scris la noi a fost tradus si trimis inapoi, pentru a fi verificat. Unii dintre savantii nostri si-au dat seama de limitarile impuse in explicarea fenomenelor prin camp electric sau magnetic, dar nu au putut face nimic. Va intreb, gasiti undeva ce este din punct de vedere fizic tensiunea, campul electric, magnetic, inductia, cum arata unda EM=fotonul, atractia-legatura inter-atomica, etc. ? Toate cuantele de dimensiunea moleculei, atomului sau si mai mici nu au fost nicaieri explicate definite. Iar acestea se cheama neutrini, cu toate ca nici pe departe nu sunt neutre. Foarte putina literatura superficiala a aparut in lume, deoarece prea multa cunoastere adevarata in domenii periculoase este interzisa a fi data poporului. Nici nu stiti ce mari inventii si descoperiri a facut Tesla.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here