Ce este break-down voltage (strapungere) si efectul de avalansa?

Licurici electronic cu un singur LED – Ce este break-down voltage si efectul de avalansa?

Timp de citit: 2 minute

Ce este break-down voltage (strapungere) si efectul de avalansa?

Cum functioneaza acest circuit?

Multa lume nu realizeaza ca sunt doua jonctiuni in tranzistorul bipolar, si nu stiu ca cea baza-emitor are tensiunea de strapungere in catalog, de 5V. Astfel, pulsurile de aprindere sunt generate avand la baza doua fenomene: break-down voltage (strapungere) si efectul de avalansa.

Tranzistorul din oscilatorul cu relaxare (R1-C1), functioneaza in regiunea de avalansa/strapungere a jonctiunii B-E (fiind invers polarizata). Altfel, circuitul functioneaza prin incarcarea condensatorului C1 (prin rezistenta R1, dupa ce o sursa de tensiune este aplicata).

Cand tensiunea va ajunge la un anumit prag (dat de tensiunea de breakdown a B-E), tranzistorul se va deschide si va sta deschis pana cand condensatorul se va descarca.

Proiectul are ca scop intelegerea functionarii unui unui tranzistor NPN, fara ca baza acestuia sa fie legata in circuit.

Lista de componente necesare pentru acest proiect:

1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x R1 = 1K
1 x R2 = 100 Ohm
1 x LED
1 x T1 = 2N2222 / BC547
1 x C1 = 330 uF

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Schema electronica - Licurici electronic cu un singur LED

Varianta de amplasare a componentelor electronice pe breadboard este prezentata mai jos:

Licurici electronic cu un singur LED - asamblare componente pe breadboard

De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionalitatile reale:

11 comentarii

  1. Initial C1 e descarcat. Se incarca intr-un timp de ordinul jumatatilor de secunda. Cand tensiunea pe C1 ajunge peste 10V spre 12V, tranzistorul se strapunge, scade tensiunea colector-emitor si conduce curentul descarcand condensatorul prin led. De indata ce tensiunea scade si intensitatea la fel, strapungerea inceteaza, tranzistorul nu mai conduce, ledul nu mai lumineaza, dar condensatorul C1 incepe din nou sa se incarce prin R1 si se repeta strapungerea, descarcarea si asa mai departe. S-ar putea sa mearga mai bine la tensiune mai mari de 12V. Depinde de tranzistor la ce tensiune se strapunge.

  2. Faina asta! Se bazeaza pe incarcarea si descarcarea ciclica a lui C1. Zilele astea ma gandeam la o schema asemanatoare, dar in varianta mea – T1 era inlocuit cu 1 sau 2 diode cat sa dea bine caderile de tensiune.

  3. Pare ca 2N2222 npn e pus cu emitorul la plus si cu colectorul in anodul LED-ului adica LED-ul nu se va aprinde niciodata. Tranzistorul pus invers si fara comanda in baza va fi vesnic blocat iar C1 se va incarca de la 0 la 12 V cam in 0,33 secunde (R1*C1).Si va ramane definitiv in 12 V pana dispare alimentarea. Adica C1 se incarca iar tranzistorul si LED-ul raman blocate definitiv.

  4. Este un concept preluat de la Philips, folosit de profesori si predat in scoli. Cand eletrokits livra, a fost comandat si de universitati.

  5. Credeam ca e de la Texas Instruments. Conceptul e genial. Degeaba incearca Philips sa-si asume meritul descoperirii. Sigur a fost descoperit in Silicon Valley. Nu stiu exact cine este inventatorul dar oricum a revolutionat cursurile de electronica din facultatile romanesti.

  6. Schema functioneaza, e atat de simpla, este o provocare usor de acceptat, maine e sambata punem frumos mana pe pistol/letcon si cositorim 4 piese si vedem LED-ul cum palpaie. Ulterior sunt curios sa vedem impreuna de ce functioneaza, asta este dificultatea.

  7. In mod normal schema nu ar trebui sa functioneze, avem un tranzistor NPN cu emitorul legat la plus si baza in aer. Cazul tranzistorului 2N2222 este unul particular si schema functioneaza prin strapungere in avalansa.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here