Memoria EPROM

Memoria EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory)

Timp de citit: < 1 minut

Ce prezinta lucrarea?

Lucrarea are drept scop studiul circuitelor de tip EPROM.

Memoria de tip EPROM este o memorie de tip ROM (Read Only Memory), care poate fi programata pe cale electrica la utilizator. Memoria ROM este un circuit logic combinational compus dintr-un codificator si un decodificator.

Capacitatea C pentru o asemenea memorie este determinata de numarul de biti ai matricei de memorie C = m x k.

Cum functioneaza memoriile ROM?

Memoriile ROM pot fi realizate in tehnologie bipolara sau in tehnologie MOS. De asemenea pot fi programate la producator prin masca, sau la utilizator, prin aplicarea unor proceduri de programare.

In tehnologie MOS, memoriile ROM programabile pe cale electrica la utilizator (EPROM) folosesc o poarta flotanta neconectata la circuitul exterior si plasata izolat intre poarta propriu-zisa si substrat.

Daca se utilizeaza tranzistoare cu canal N, incarcarea portii flotante cu o sarcina electrica negativa echivaleaza cu cresterea tensiunii de prag poarta-sursa.

Aceasta crestere poate fi atat de mare incat tranzistorul ramane blocat chiar daca la poarta se aplica un potential corespunzator nivelului logic superior. Se poate spune ca, incarcarea cu sarcina negativa a portii flotante duce la dezactivarea tranzistorului respectiv.

Procesul de programare la utilizator

In procesul de programare la utilizator, prin aplicarea impulsurilor de programe este realizata dezactivarea unor tranzistori din nodurile matricei codificatoare, in conformitate cu programul ce urmeaza sa fie inscris.

Stergerea tuturor informatiilor inscrise, adica aducerea tuturor tranzistoarelor in stare activa, se face prin iradierea matricei de memorie cu radiatii ultraviolet prin fereastra de cuart cu care este prevazuta capsula.

Operatiile de stergere si programare pot fi reluate de mai multe ori.

Structura cursului

  • Scopul lucrarii
  • Prezentare teoretica
  • Prezentarea operatiei de scriere/stergere
  • Programarea unei memorii EPROM
  • Desfasurarea lucrarii
  • Continutul referatului

Pentru a intelege mai in detaliu functionarea memoriei EPROM, am atasat materialul video de mai jos:

 150 afisari totale,  1 afisari azi

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here