Polarizarea tranzistoarelor bipolare

Polarizarea tranzistoarelor bipolare – Realizarea schemelor de polarizare cu simulatorul Multisim

Timp de citit: < 1 minut

Polarizarea unui tranzistor?

Prin polarizarea unui tranzistor se intelege, modul de conectare a surselor de alimentare la bornele tranzistorului, astfel incat acesta sa functioneze ca amplificator.

Punctul static de functionare?

Prin polarizarea corecta a unui tranzistor se urmareste stabilirea si mentinerea valorilor corecte pentru tensiunile si curentii din circuit si determinarea punctului static de functionare.

Pentru functionarea cat mai corecta a unui amplificator (semnalul de intrare sa fie amplificat si reprodus fidel la iesire), punctul static de functionare trebuie sa fie situat cam la jumatatea dreptei de sarcina (vezi imaginea din curs).

Odata cu deplasarea PSF in regiunea de saturatie sau in regiunea de blocare, semnalul de iesire este distorsionat.

Daca PSF este situat in regiunea de saturatie sunt distorsionate semialternantele pozitive ale semnalului alternativ sinusoidal de intrare.

Daca PSF este situat in regiunea de blocare sunt distorsionate semialternantele negative ale semnalului alternativ sinusoidal de intrare.

Coordonatele punctului static de functionare (IC, VCE) sunt impuse de valorile tensiunilor surselor de polarizare si de valorile rezistentelor din circuitele de polarizare.

Structura cursului

 • Punctul static de functionare (PSF)
 • Determinarea PSF pentru conexiunea EC
 • Polarizarea cu divizor rezistiv
 • Realizarea schemelor de polarizare cu divizor rezistiv a TB cu simulatorul Multisim
 • Polarizarea unui tranzistor bipolar NPN cu divizor rezistiv
 • Polarizarea unui tranzistor bipolar PNP cu divizor rezistiv
 • Polarizarea cu doua surse de tensiune
 • Polarizarea bazei din sursa de tensiune separat
 • Polarizarea emitorului din sursa de tensiune separat

Bibliografie:

https://www.build-electronic-circuits.com/

https://eprofu.ro/electronica/

 1,336 afisari totale,  3 afisari azi

3 comentarii

  1. Noțiuni de bază fără de care nu poți înțelege cum funcționează circuitele electronice și astfel să poți deveni un pasionat al acestui domeniu.

 1. PSF trebuie situat la jumătatea dreptei de sarcină la amplificatoarele în clasă A. Pentru clasele AB și B, PSF este aproape de punctul de blocare. Asta la AAF.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here