Radio Cronos - Istoric si date tehnice - Radio cu ceas

Radio Cronos – Istoric si date tehnice – Radio cu ceas

Timp de citit: 4 minute

Ce prezinta articolul?

Radioreceptorul Cronos produs de Electronica Bucuresti functioneaza in gama undelor medii si ultrascurte. Acest aparat este prevazut cu un mecanism de ceas antrenat electric. Prin intermediul unui comutator, radioreceptorul poate fi pus in functiune sau oprit la un timp prestabilit.

Aceasta comutare se face pe secundarul transformatorului de retea. Pentru receptia undelor ultrascurte, aparatul este prevazut cu antena cuplata la reteaua electrica si cu antena exterioara.

Productia radioreceptorului Cronos

Productia radioreceptorului Cronos a inceptul in anul 1979, cand a aparut primul model numit 131.Cronos, urmat de 147d.Junior in 1980, si de 168d.Browni fabricat in 1983. Prima varianta a fost fabricata pentru piata interna cu receptrie pe UM si FM Banda Est, iar celelate doua pentru export cu receptrie UM si FM Banda Vest.

Daca ne uitam atent la design-ul celor 3 variante prezentate mai jos, putem observa ca varianta pentru piata interna folosea un lemn de carcasa mai slab calitativ avand o lacuire superficiala, care duce mai mult spre un aspect mat decat spre unul lucios spre deosebire de celelalte doua variante pentru export, unde textura lemnului cat si lacuirea este mai calitativa.

Prezentare model 131.Cronos (1979)

Prezentare model 147d.Junior (1980)

Prezentare model 168d.Browni (1983)

Ceasul cu motor sincron la 50Hz

De remarcat este ca, elementul surpriza care facea acest radio unic fata de celelalte la acea vreme era ceasul cu motor sincron la 50Hz, produs importat din Japonia.

Din cauza ca reateaua electrica din Romania de la acea vreme nu era capabila sa mentina frecventa constanta la 50Hz acest produs nu a avut o prea mare notorietate printre pasionatii romani de radio. Aici consideram ca a fost o greseala de design in constructia acestui produs, pentru ca de altfel nu am vedea de ce s-a ales un ceas de precizie adus din Japonia, controlat de un generator de frecventa extrem de simplu, care la variantii ale temperaturii ambiente de +/- 6C pierde 30 de secunde la fiecare 24h.

Pentru ca ceasul ramanea de dese ori in urma, erau necesare ajustari electronice aditionale facute de clientii finali, in mare parte amatori electronisti. Astfel, pentru sinconizarea frecventei cu secundele ceasului, erau construite generatoare pilotate cu diapazon, aceastea inlocuind generatorul de 50 Hz prezentat mai jos:

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii acestui radioreceptor vom avea nevoie si de schema electronica prezentata mai jos:

Un alt lucru de remarcat din istoria acestui aparat de radio este ca datorita problemelor economice din Romania de dupa 1983, Uzinele "Electronica" au redus sau stopat complet importurile, astfel ca productia acestui radio avea sa fie oprita deoarece ceasul era importat din Japonia. Ulterior, folosind acelasi 'sasiu' sau acceasi carcasa, avea sa apara ca varianta urmatoare, radioreceptorul Superson.

In continuare, pentru o vedere mult mai clara asupra acestui aparat de radio, prezentam poze detaliate din interior:

Surse:

https://www.elforum.info/

http://www.proradioantic.ro/

9 comentarii

  1. Afisajul trenurilor in Gara de Nord, pe acea vreme … eram foarte tanar cand ma uitam la cum zbarnaiau placutele ce formau cifrele. Apoi a aparut Cronos si l-am desfacut sa vad mecanismul. Era fascinant pentru acea vreme.

  2. Ca si aspect inteleg ca avea altfel de impact fiind ceva nou la acea vreme. Daca luam in considerare design-ul electronic pentru comanda ceasului, totusi cred ca aparatul nu era facut pentru Romania.

  3. Nu stiu ce avea al meu, eram mic atunci, dar ramanea tot timpul in urma. A fost un gunoi ca si ceas, dar un radio destul de ok..

  4. Nu ceasul era problema ci generatorul de frecventa folosit. La variantii ale temperaturii ambiente de +/- 6C pierdea 30 de secunde la fiecare 24h. Generatorul de frecventa era concept romanesc iar ceasul (mecanismul) era din Japonia..

  5. Am construit un generator de frecventa pentru motorasul ceasului. A iesit destul de mare montajul. O experienta reusita! L-am daruit fratelui meu..

  6. Am avut unul cumparat, in garantie, care pe langa imprecizia aratata datorita frecventei de retea, i se bloca oscilatorul local. L-am dus in service si mi l-au dat la fel. Pacat de bani!!

  7. Pai ce sa mai zic? Dizidenta aparatelor de radio cu ceas impotriva regimului comunist, a ciordelii comuniste, a securitatii.
    Daca ati fi pus acest aparat de radio intr-o priza RFG-ista, ati fi constatat ca ar fi aratat ora corect. La varfuri de sarcina, Romania exporta energie electrica tarilor vestice, lasand satele romanesti in intuneric si in isteria propagandei capitaliste, Vocea Americii (379m lungime de unda) si Europa Libera, unde ni se spunea cat de greu o ducem noi in regimul comunist.

    In Romania, ceasul Cronos-ului ramanea in urma. Proportional, arata mentalitatea oamenilor plaiurilor mioritice si invers proportional eficienta industriei RSR-ului.

    eh' "reactia indusului" generatoarelor, care la o crestere a puterii debitate, scade viteza de rotatie a rotorului si deci a frecventei. Ca sa vedeti ticalosia sistemului comunist: puneai ceasul CRONOS sa te trezeasca la ora 2AM sa te duci cu trenul la pupat de moaste. Te trezeai de fapt la 3 si nu numai ca pierdeai trenul, dar mai uitai pe noptiera si Icoana Facatoare de Minuni a lui Arsenie Boca.

  8. Afisajele cu placute de la panourile Garii de Nord (si Brasov cred) erau executate la ISAF, Institutul de Studii si Automatizari Feroviare. Am facut practica de liceu acolo..

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here