Revista Conex Club – nr.3 – 2002

Revista Conex Club – nr.3 – 2002 – Etaloane, erori si masuratori

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Structura semnalului de ceas – Proiectare tehnologica

La produsele electronice digitale semnalul de ceas (numit si semnal de tact sau, mai simplu, CLK) este cel cu cea mai ridicata valoare a frecventei, cu alte cuvinte semnalul care comuta mai repede decat orice alt semnal din respectivul sistem.

Structura de interconectare a ceasului este de obicei si cea mai "incarcata" deoarece la ea sunt conectate toate circuitele ce necesita sincronizare.

In plus, cunoscandu-se faptul ca perturbatiiie incadrate in domeniul numit "interferenta electromagnetica" (diafonia, reflexiile, emisia/receptia electromagnetica, perturbatiile prin linia de alimen¬tare sau defazarea semnalelor) sunt mai periculoase odata cu cresterea frecventei, este util ca orice electronist, fie el si amator, sa cunoasca unele aspecte tehnologice legate de managementul semnalelor rapide.

Cele specificate pana acum conduc la concluzia ca structura semnalului de ceas nu trebuie considerata una banala si ca este necesar sa i se acorde o atentie speciala in faza de proiectare a cablajului si realizare a montajului practic.

2. Gong cu trei tonuri

Montajul "Gong cu trei tonuri" este o constructie simpla, avand ca baza circuitul integrat SAE800 (Programmable Single/Dual/Triple Tone Gong) sau SAB600 (Three-Tone/Dual-Tone/Single-Tone Chime). Cea mai uzuala aplicatie a acestui montaj este de sonerie muzicala.

3. Semnale perturbatoare in instalatii de receptie TV

Se analizeaza posibilele semnale perturbatoare precum si modul de inlaturare a acestora in cazul instalatiei de receptie radio-tv, tip IRTVM, produsa de EMIDIN O&O.

InstaIatia de receptie radio-tv multiutilizator, tip IRTVM, se utilizeaza pentru amplificarea semnalelor radio – tv si distribuirea acestora pe o retea care alimenteaza un numar determinat de abonati.

Instalatia asigura receptia programelor radio cu modulatie de frecventa in benzile 64-74MHz si 88-108MHz, a programelor TV din benzile VHF (canalele 1-12), cat si a programelor TV din banda UHF (canalele 21- 69) prin intermediul unor convertoare PLL / UHF / VHF.

Semnalele receptionate de diversele antene TV sunt, dupa caz, amplificate sau convertite din banda UHF in banda VHF/TV Cablu (50-300MHz), insumate si apoi amplificate in putere pentru a compensa atenuarile introduse de elementele de distributie.

4. Etaloane, erori si masuratori

Toate domeniile stiintei sunt bazate pe interpretarea fenomenelor si pe incercarea de a modela experimental teorii despre lumea inconjuratoare.

Masurarea unor marimi fizice este importanta si se incearca evaluarea acestora cat mai exact cu putinta.

Masuratorile pe care la putem face sunt de doua tipuri:

  • masuratori relative (directe);
  • masuratori absolute (indirecte).

Masuratorile directe sunt cele in care marimea de masurat este comparata direct cu etalonul, asa cum se intampla de exemplu cand masuram lungimea unui obiect.

Masuratorile indirecte sunt cele obtinute prin prelucrarea unor date intr-o anumita forma, cum este cazul marimilor care implica utilizarea unor formule.

De multe ori o marime poate fi masurata prin ambele metode; alte marimi pot fi obtinute numai prin metode indirecte.

Marimile fundamentale, pe baza carora se stabileste un sistem de unitati de masura, trebuie sa fie cat mai putine la numar, sa conduca la usurinta calcularii altor marimi si trebuie precizate prin etaloane stabile; marimile care se deduc pe baza celor fundamentale se numesc marimi derivate.

5. Miliohmetru

De multe ori se impune masurarea unor rezistente mici, sub 1 Ohm. Masurarea acestora se poate realiza si cu intrumente de masura obisnuite, analogice sau numerice. De exemplu multimetru analogic MF35 (MAV035) permite masurarea unor rezistente sub 10 Ohmi pe domeniul DW.

Aparatul descris in articol este de fapt un adaptor, alimentat din baterii, pentru un multimetru numeric (DMM) care are si domeniul de 0…0.2Vcc (0…199.9mV) cu rezistenta de intrare mai mare de 1MOhm.

6. Programator portabil (E-Lab ICP-I)

Sub aceasta denumire E-Lab ICP-I se prezinta un miniprogramator destinat microcontrolerelor din seria AT90Sxxxx si ATmega128.

Conectarea cu un calculator se realizeaza pe unul din porturile seriale (COM1, COM4) sau optional folosind portul de date USB.

Posibilitatea de reprogramare a circuitelor este nelimitata. Programatorul permite incarcarea fisierelor compilate de calculator, in format HEX, si stocara in memoria interna.

Tipul de microcontroler dorit a se programa, bitii de lock, bitii de selectare a tipului de oscilator se aleg din interfata grafica de pe monitorul calculatorului, interfata grafica livrata odata cu miniprogramatorul AVR.

7. LM380 (Amplificator audio de putere)

LM380 este un amplificator audio de putere, pentru aplicatii de larg consum. Pentru a mentine costul cipului la un pret redus, castigul este fixat intern la 34dB (50 ori).

Ambele intrari au ca referinta comuna, masa. Iesirea este centrata intern la jumatate din tensiunea de alimentare (in absenta oricarui semnal la intrari).

8. Transverter 6m / 70cm

Constructia se inscrie in seria de aparate foarte utile in domeniul radiocomunicatiilor, pentru traficul de radioamatori lucrand si in modul SSB.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here