Revista Conex Club – nr.4 – 2002

Revista Conex Club – nr.4 – 2002 – Fabricatia rapida a curcuitelor imprimate prin tehnologii de gravare

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. TPS6021X (Regulated 3.3-V 50-mA Low-Ripple Charge Pump with Ultra Low Operating Current)

Gama de produse TPS6021X formeaza o familie de convertoare DC/DC care alimentate cu tensiuni cuprinse intre 1.6V si 3.6V ofera la iesire 3.3V si curent intre 50mA si 100mA.

Ca sursa de energie se folosesc bateriile NiCd sau LiMO2. Aceste convertoare se folosesc in aparatura portabila medicala sau industriala.

2. AD698 (Universal LVDT Signal Conditioner)

Circuitul AD698 este destinat functiei de interfata pentru semnalele analogice obtinute prin senzori de deplasare liniara (magnetostrictive, microunde, laser, LVDT – linear variable differential transformer).

Semnalele LVDT provin din deplasarea unui miez magnetic in interiorul unei bobine putandu-se astfel masura miscari, presiuni etc., cu mare exactitate.

Semnalul utilizat pentru masuratori provine de la un oscilator intern, cu frecventa cuprinsa intre 20Hz si 20kHz. Circuitul lucreaza in gama de temperaturi: -40C si +85C.

3. Fabricatia rapida a curcuitelor imprimate prin tehnologii de gravare

Fabricatia industriala a placilor de circuit imprimat implica utilizarea unor tehnologii speciale, bazate in principal pe metode si tehnici chimice si electrochimice extrem de complexe.

Respectarea cu strictete a fluxului tehnologic din cadrul fabricilor specializate conduce la obtinerea unor structuri PCB de inalta calitate, alte avantaje fiind realizarea fara dificultati a unui numar mare de placi identice, metalizarea profesionala a unor articole (gauri de trecere) sau zone (conectoare imprimate, anumite arii de contactare) sau posibilitatea depunerii unor straturi si masti neelectrice de protectie sau inscriptionare.]

Dezavantajele fabricarii industriale

Exista, totusi, un mic dezavantaj (resimtit in special de firmele mici sau de electronistii amatori) care pare a nu fi foarte usor de trecut cu vederea: fabricatia rapida a unor unicate, prototipuri sau serii foarte mici de circuite imprimate.

Motivul pentru care apar probleme este acela ca fluxul de fabricatie este identic, indiferent daca se discuta de o placa sau de 1000 de placi, in ambele situatii fiind necesare pregatiri complexe in diverse stadii, realizarea de matrite, masti sau site, utilizarea unor echipamente de mari dimensiuni si a unui personal cu inalta calificare.

In aceste conditii, un PCB unicat va iesi pe poarta fabricii dupa zile bune de la primirea fisierelor de fabricatie.

Deoarece firmele dezvoltatoare de produse electronice au solicitat tot mai insistent gasirea unor solutii tehnologice de fabricatie rapida a circuitelor imprimate la nivel de prototip/serie foarte mica, in ultimul deceniu s-au facut eforturi intense in vederea gasirii unor solutii care sa imbine necesitatea pastrarii unei inalte calitati cu cea a reducerii drastice a timpului de lucru.

LPKF din Germania

Firma LPKF din Germania a reusit sa satisfaca aceste cerinte contradictorii inlocuind tehnologia standard cu una bazata pe metode de gravare mecanica a foliei de cupru.

Astfel, prin intermediul unor freze de foarte mici dimensiuni are loc izolarea traseelor destinate interconectarii componentelor electronice sau chiar indepartarea totala a ariilor conductoare in cazul aplicatiilor destinate lucrului la inalta frecventa.

Operatia de gaurire in coordonate se realizeaza prin intermediul aceluiasi echipament si este practic similara cu cea din cadrul procesului industrial.

4. Microfon fara fir

In laboratorul firmei Conex Electronic a fost proiectat si realizat un ansamblu format dintr-un microfon cu electret si un miniemitator cu modulatie in frecventa care functioneaza in banda de frecvente 88-108MHz.

Se alimenteaza de la 2 baterii de tipul R6 sau R03 si consuma mai putin de 20mA (la tensiunea de alimentare de 3V) si ofera la iesire o putere de ordinul a 4mW.

Montajul a fost realizat pe o placuta cu cablajul imprimat cu dimensiunile 23 x 58mm.

5. Programator PIC, EEPROM si cartele SIM

Pentru electronistii care au sesizat avantajele folosirii microcontrolerului PIC16F84 in scheme cu aplicatii dintre cele mai diverse, devine o problema alegerea celui mai potrivit programator si a celui mai facil program necesar programarii device-ului.

Analiza schemelor propuse demonstreaza imperfectiunea unora sau in cel mai bun caz faptul ca sunt unifunctionale.

Rezultatul unor indelungi cercetari si a optimizarilor repetate a fost materializat in ceea ce se poate numi un "Multiprogramator".

Montajul propus este cel mai simplu si sigur dispozitiv de programare a microcontrolerelor din seria PIC16x84, a EEPROM-urilor seriale cu transmisie de date pe unul sau doua fire si a Cartelelor SIM blank sau manufacturate cu chip-uri obisnuite.

6. Sistem complex de alarmare

Articolul prezentat are la baza "imbinarea" unor montaje precum si a unor articole reprezentand in esenta un sistem de alarmare care prin modul de prezentare, prin modalitatile in care se poate "articula" in diferite configuratii poate sesiza penetrarea spatiului supravegheat sau poate reprezenta o sursa de idei sau de realizari pentru cei interesati.

7. Modulator TV

Firma Motorola produce circuitul integrat specializat MC 1374 P cu ajutorul caruia se poate construi un modulator pentru semnale de televiziune, imagine si sunet.

Frecventa maxima de lucru a acestui circuit este de 105MHz si astfel se pot realiza modulatoare in limita canalelor TV 1-5 OIRT.

Folosind acest circuit integrat s-a realizat un modulator TV care acopera domeniul de frecvente in ecartul canalelor 1-3 OIRT.

Parametrii electrici ai circuitului integrat MC 1374 au fost prezentati in numarul 1/2002 (pag. 30) al revistei Conex Club

8. Telecomanda prin reteaua electrica

Ca suport pentru transmisia semnalelor de telecomanda la acest montaj sunt folosite firele de la reteaua electrica, montate in interiorul unei cladiri.

Emitatorul contine un circuit de tipul CD 4011 din care doua porti (3 si 4) formeaza un oscilator cu frecventa de aproximativ 1.3kHz care moduleaza un generator de purtatoare cu frecventa de 125kHz.

9. Masuratori cu reflectometrul

Destinat masurarii modului de transmisie a energiei pe linii lungi, reflectometrul este un aparat indispensabil pentru statiile de radiocomunicatii profesionale si amatoricesti.

Gratie acestui accesoriu putem controla cata energie de la emitator este transmisa antenei si cata energie este intoarsa.

Constructia reflectometrului este dictata de gama de frecvente unde va fi utilizat, de puterea emitatorului, dar si de precizia masuratorii ce urmeaza sa se efectueze.

Firme specializate construiesc reflectometrul, dar si radioamatorii construiesc.

Important este sa stim sa utilizam un reflectometru, sa interpretam corect masuratorile efectuate spre a putea interveni cum trebuie si unde trebuie in lantul de transmisie ca energia de radiofrecventa sa ajunga in antena (si radiata) si nu sa se transforme in energie calorica.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here