Revista Conex Club – nr.3 – 2006

Revista Conex Club – nr.3 – 2006 – Trucuri si aplicatii cu LM3914 (LM3915)

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Mini-timer cu bargraph

Probabil ca aceasta idee de aplicatie va incanta pe electronistii vanatori de mini-proiecte electronice utile, simple si ieftine. O aplicatie nespecifica cu LM3915 (_4) (voltmetru de tensiune cu afisaj liniar/ logaritmic pe LED-uri) este cea de timer.

Cum LM3914 (_5) contine o sursa de curent (disponibila la pinul 7), ideea se bazeaza pe incarcarea unui condensator electrolitic, C3, la curent constant, prin R3 (la apasarea butonului PB1). Dupa eliberarea butonului, C3 se descarca prin grupul rezistiv R4 – semireglabil R7; tensiunea pe acest grup scade exponential, cu o constanta de timp egala cu C3 * (R4 + R7).

Aceasta variatie de tensiune se aplica si pinului de masura a lui LM3914 (_5), variatie care este afisata descrescator de bargraph-ul cu LED-uri (de la D10 la D1).

Timpul scurs de la deschiderea butonului PB1 si pana la descarcarea completa a lui C3, este afisat intr-un mod selectat (pinul 9, MODE, la plus – bargraph, neconectat – un singur LED).

De aici, aplicatia se poate dezvolta functie de cerintele de proiect proprii, prin utilizarea unor optocuploare in locul LED-urilor D1 si D10, iar printr-o interfata cu porti logice sa se genereze diverse comenzi.

2. Lampa de veghe cu LED-uri albe si luminozitate variabila

Tendinta actuala pe plan mondial este de a inlocui becurile cu incandescenta (fie ele cu kripton) din lampile portabile, cu LED-uri de putere, de stralucire mare (albe).

Schema denota un mod de a realiza o lampa cu 10 LED-uri super-luminoase (albe sau albastre, de cateva mii de mcd), dispuse pe aria unui cerc de exemplu, comandate fiecare de la un generator de curent constant, astfel incat lumina emisa sa fie uniforma.

Se face astfel apel la un circuit integrat ale carui iesiri sunt drivere pentru LED-uri, de curent constant, respectiv LM3914.

Pentru a varia luminozitatea lampii cu LED-uri, de la un potentiometru se pot modifica numarul de LED-uri aprinse!

3. Indicator de capacitate pentru acumulatoare Li-Ion

Cu ajutorul schemei alaturate se poate construi un tester pentru acumulatoarele Li-Ion, cu tensiuni nominale de 3.6V (cum sunt cele din telefoane), 7.2V sau 12V.

Functie de tensiunea sa nominala, acumulatorul ce urmeaza a fi testat se conecteaza la bornele GND si A, B sau respectiv, C.

Pe un bargraph cu 10 LED-uri se afiseaza, in procente, daca acumulatorul supus testului este incarcat complet (100%, toate LED-urile aprinse) sau descarcat (cu 10% din capacitatea nominala, un singur LED aprins).

Pentru calibrarea montajului, pe pinul de intrare (5) si cel de referinta RHI (6), al lui LM3914, trebuie sa se masoare, cu un acumulator incarcat, 1.25V, iar pe pinul de referinta RLO (4), 1.135V. Curentul prin LED-uri este de cativa mA.

4. Tester pentru amplificatoarele operationale

Atelierul propriu de electronica va fi dotat, prin construirea acestui montaj electronic, cu un tester performant pentru amplificatoare operationale si comparatoare (in capsula DIP8 sau DIP14).

Datorita complexitatii si diversitatii functiilor implementate de circuitele integrate liniare, realizarea unui tester universal (in genul catometrelor de odinioara pentru testarea tuburilor electronice), este practic aproape imposibila.

Daca ne limitam insa la amplificatoarele operationale (AO), situatia se simplifica foarte mult, deoarece, cu toata diversitatea de codificare a acestora, functia de baza pastreaza elemente comune, si in plus, dispozitia terminalelor este compatibila pin-cu-pin, la cateva grupe de circuite integrate, facand astfel posibila cuprinderea unui numar foarte mare de tipuri de amplificatoare operationale intr-un sistem de testare unitar si simplu.

Trebuie precizat faptul ca acest tester nu-si propune sa masoare parametrii amplificatoarelor, ci doar testarea starii de functionare a acestora, pentru a elimina astfel rapid, componentele defecte.

Caracteristici:

  • testeaza functional AO si / sau comparatoare simple, duble (capsula DIP8) sau quad (capsula DIP14);
  • compatibilitate pin la pin cu toate AO de uz general;
  • rezultatul testului este afisat optic, cu LED-uri;
  • frecventa de testare: 1 Hz.

5. Avertizor pentru telefon

Aparatul descris in articol este un accesoriu util acolo unde se utilizeaza doua telefoane tixe, conectate pe aceeasi linie. Alimentat din sursa proprie (doua baterii R6) aparatul indica, prin aprinderea unui LED verde, utilizarea unui telefon.

Un al doilea LED, rosu, indica prezenta pe linie a unui telefon-derivatie in timpul utilizarii telefonului principal.

Aparatul se preteaza mai ales cand unul dintre telefoane este electronic. Diferentele de impedanta ale celor doua aparate sunt substantiale din punctul de vedere al liniei si detectia unui telefon-derivatie electronic este mult mai dificila.

Combinatiile uzuale de LED-uri serie/paralel nu sunt suficiente pentru o buna semnalizare.

6. Telefoane conectate in paralel – restrictii si confidentialialitatea convorbirilor

Cu ajutorul montajului electronic prezentat, se poate asigura confidentialitatea convorbirilor la telefoanele cuplate in paralel, pe o linie. Se asigura si unele restrictii in ceea ce priveste apelurile efectuate.

Aplicatia elimina neplacerile create de telefoanele cuplate in paralel (cineva ridica receptorul peste o convorbire in desfasurare!). Montajul se preteaza foarte bine, la birouri de firme de mici dimensiuni, apartamente sau case de mari dimensiuni, echipate cu o singura linie telefonica (pe fir).

Caracteristici:

  • proiect modular (configurabil pentru numarul dorit de telefoane cuplate in paralel);
  • poate fi programat numarul dorit de telefoane cu (slave) sau fara (master) restrictii;
  • de pe liniile interne definite ca master se pot efectua si receptiona convorbiri in mod confidential si se poate asculta un telefon definit slave;
  • liniile interne definite ca slave nu pot lansa convorbiri (nu primesc ton), insa pot prelua direct un apel extern (cand suna telefonul). De pe aceasta linie nu se poate asculta convorbirea altui telefon conectat in paralel (prin modul).

7. Microcontrolerul PIC16F84 (I) – utilizare si programare

Un nou serial in revista Conex Club, dedicat microcontrolerelor PIC, in special pentru PIC16F84. De aceasta data, intr-o altfel de abordare.

Autorul, Neboja Matic, de la mikroElektronika, este consultant oficial al producatorului de uC, Microchip, si un cunoscut colaborator al revistei Conex Club. Se prezinta fragmente din cartea sa "Microcontrolere PIC", tradusa in limba romana de Cristian Secrieru.

Lucrarea este structurata astfel:

In prima parte se va face o referire la constructia uC PIC16F84 (si in general a uC PIC), elementele functionale externe de baza, structura unui program si instructiunile programului.

Partea a doua va prezenta programme de lucru cu uC PIC, iar in partea a treia se vor studia diverse aplicatii simple, corespunzatoare unor moduri de interfatare a uC cu diverse componente externe (LED-uri, buzzere, relee, afisaj LCD, etc.)

8. Cum se realizeaza conversia seriala – USB?

Cel mai uzitat mod, pentru conversia comunicatiei USB la serial, este utilizarea circuitului integrat specializat, FT232, produs de compania FTDI (Future Technology Devices International).

Realizat in capsula SMD de mici dimensiunui, LQFP, cu 32 de pini, FT232 include o interfata seriala standard, disponibila la 9 pini ai sai (pinii 16, 18…25) si o interfata USB (pinii 8 si 9).

Rolul circuitului este de a converti semnalele, dintr-un format in altul, si daca este permisa o similitudine, precum un circuit MAX232 (sau MAX3232) realizeaza o conversie RS232 / TTL.

Se prezinta intr-un exemplu de aplicatie standard, cu scop didactic, modul de utilizare a circuitului FT232, pentru a intelege cum se realizeaza conversia semnalelor de la USB la serial si pentru a elimina confuzia, ca un adaptor USB – RS232, este un "simplu cablu adaptor, doar cu conectori la capat".

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here