Revista Conex Club – nr.5 – 2002

Revista Conex Club – nr.5 – 2002 – Incarcator pentru acumulatoare NiCd cu circuitul U2400B

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Sunt nocive telefoanele mobile?

Dezvoltarea recenta a telefoniei celulare si, in general, a sistemelor de comunicatii radio mobile (SCRM), a condus la cresterea interesului publicului pentru aprecierea efectelor daunatoare posibile ale campului electromagnetic (c.e.m.) de radiofrecventa (RF) emis de dispozitivele utilizate in aceste sisteme, asupra corpului uman.

Problematica efectelor biologice ale c.e.m. la puteri foarte mari (de ordinul megawatilor si gigawatilor), aparuta ca urmare a dezvoltarii sistemelor radar, au fost abordate de un cerc larg de specialisti in domeniile aferente (in special americani si rusi). Unul dintre rezultatele acestor cercetari a constat in stabilirea normelor (standardelor) de protectie a personalului.

SCRM, realizate relativ recent (2001), folosesc puteri mici si, evident, trebuie analizate din punct de vedere al efectelor biologice. in consecinta, fara a tine seama de efectele daunatoare posibile asupra sanatatii datorita asa zisului efect netermic al c.e.m., este necesara evaluarea cantitativa a c.e.m. indus in diversele tesuturi ale corpului uman.

Aceasta evaluare este impusa de realizarea celor mai semnificative experimente biologice. Pe de alta parte, o evaluare eficienta, precisa si sigura este impusa de evaluarea testelor de conformitate standardizate pentru echipamentele de telecomunicatii mobile (ETM) cu limitele de protectie de baza.

Analiza gamei posibile de variatii ale intensitatii campurilor induse in diverse tesuturi necesita un efort mare, deoarece intensitatea campului local depinde puternic de un numar mare de parametri ca:

  • frecventa de lucru si puterea de intrare in antena;
  • pozitia dispozitivului in raport cu capul utilizatorului;
  • constructia dispozitivului;
  • forma exterioara a capului utilizatorului;
  • distributia diverselor tesuturi in cap;
  • proprietatile electrice ale acestor tesuturi.

2. Incarcator pentru acumulatoare NiCd cu circuitul U2400B

Acumulatoarele au o durata de viata exprimata de obicei in cicluri de incarcare – descarcare. Uzual celulele NiCd disponibile comercial au durata de viata de cca. 300-500 cicluri si asta in conditiile unei incarcari ingrijite, controlate a acumulatorului respectiv.

Procedand altfel, un acumulator nou poate sa-si piarda din capacitate sau sa se defecteze dupa cateva zeci de cicluri. Prin incarcare ingrijita se intelege asigurarea unui regim care sa previna supraincarcarea sau cresterea temperaturii interne acumulatorului peste limitele admisibile.

De obicei, in timpul incarcarii rapide, detectand panta usor negativa a tensiunii pe acumulator se poate determina terminarea acesteia si se evita supraincarcarea.

Acest tip de terminare a incarcarii este cunoscut sub denumirea de criteriul -dV si da bune rezultate in combinatie cu un criteriu de timp maxim de incarcare.

Efectul de memorie al acumulatoarelor

Deoarece unele acumulatoare pot prezenta asa numitul efect de memorie, sau starea lor de incarcare nu este cunoscuta, uneori este utila o descarcare controlata a bateriei inaintea incarcarii.

Acest regim de descarcare este recomandat in special atunci cind se apeleaza la metode de incarcare rapida, realizand "initializarea" precisa a starii bateriei.

Proiectat special pentru a asigura regimuri de incarcare care sa prelungeasca viata acumulatoarelor, circuitul U2400B, reprezinta un exemplu de circuit modern destinat incarcarii acumulatoarelor cu NiCd.

Schema bloc a circuitului este cea din figura 1 (din articol), capsula sa fiind de tipul DIL cu 16 terminale.

Cum functioneaza circuitul?

Circuitul poate fi alimentat la tensiuni cuprinse intre 5V si 25V, permitand direct incarcarea unor acumulatoare de pana la 12V.

Utilizand circuite de translatare de nivel (pinul 12 de iesire poate suporta maximum 26V) se pot incarca si acumulatoare cu tensiuni mai mari.

Circuitul are o referinta interna de tensiune, cu valoarea nominala de 3V, referintele comparatoarelor interne (temperatura maxima, descarcare, incarcare) fiind de 0.498V – 0.552V, histerezisul fiind de 15mV.

3. Convertor RS232 – RS485

Electronistii ce au incercat cel putin o data sa transmita semnale cu nivel logic TTL de tip "DATA" pe linii lungi au putut constata cu regret ca acestea se deformeaza si sunt perturbate de inductiile mediului ambiant.

Metodele amplificarii, filtrarii sau folosirea cablurilor ecranate nu dau intotdeauna rezultatele cele mai bune. De aceea, in cursa contracronometru a dezvoltarii teletransmisiei de date prin cablu participa si firme cu renume in constructia componentelor electronice.

Una dintre acestea, usor de gasit pe Internet, este si MAXIM, renumita producatoare a chip-urilor MAX xxx.

Portul cel mai des folosit pentru astfel de comunicatii este cel serial care pe langa semnalele strict necesare comunicatiei RX si TX mai poseda si un set de semnale auxiliare DCD, DTR, DSR, RTS, CTS si Rl.

Acestea au niveluri de tensiune standardizate la VL = -12V si VH = +12V, referinta fiind masa comuna. Convertorul folosit in acest caz este un MAX232 care este capabil sa faca compatibile semnale CMOS si TTL in ambele sensuri.

4. Interfata numerica

Articolul abordeaza metodologia de realizare a unei interfete numerice, nu numai ca o extensie a porturilor existente tipic intr-un calculator, dar si ca o componenta a unui sistem de achizitie standard.

Aceasta interfata este prezentata ca un punct de plecare pentru dezvoltarea de aplicatii care comunica cu magistralele calculatorului.

5. BA6209 (Reversible motor driver)

Aceasta denumire reprezinta un circuit specializat destinat controlului vitezei si sensului de rotatie a motoarelor cu perii.

Cu doua impulsuri aplicate la intrarea circuitului se comanda trei moduri de utilitate a motorului: inainte, inapoi si stop.

Circuitul este recomandat pentru aplicatii in casetofoane, videomagnetofoane sau alte aparate care au incorporate motoare.

Daca motorul comandat solicita curenti mai mari decat cei furnizati de circuitul BA6209, atunci se interpun tranzistoare adecvate. Circuitul poate fi interfatat cu elemente in tehnologie CMOS.

6. Automat pentru iluminat

De remarcat ca montajul se cupleaza direct la reteaua de curent alternativ utilizand instalatia existanta in cladire.

La fiecare etaj exista un buton de actionare care comanda alimentarea tuturor becurilor de la toate etajele un timp prestabilit functie de necesitati. Elementul care realizeaza temporizarea este circuitul integrat LM555.

Inchiderea circuitului pentru alimentarea becurilor se face prin contactele unui releu. Folosesc un releu de tip MILIONSPOT H100F23-1-C care se alimenteaza cu 12V si care prin contactele sale poate alimenta o sarcina de 1kW la 220V.

Releul este montat in circuitul de colector al tranzistorului Q1 de tip BC171. Circuitul LM555 este in configuratie de monostabil. Durata temporizarii este stabilita de elementele R4 si C3 si se calculeaza cu formula T = 1.1C3R4.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here