Revista Conex Club – nr.7 – 2000

Revista Conex Club – nr.7 – 2000 – Comutatia statica si electromagnetica

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Amplificator 6W

Un amplificator audio de medie putere, ieftin si robust este indicat a se realiza cu circuitele integrate specializate, TBA810 sau TCA150.

Amplificatorul prezentat in articol asigura o auditie buna a programelor muzicale si poate fi realizat, fara modificari pe acelasi cablaj imprimat fie cu circuitul integrat TBA810, fie cu TCA150.

2. Comutatia statica si electromagnetica

In numerele precedente, au fost prezentate cateva familii de componente electrice de comutatie (relee) electromagnetica in aer si in vid.

In acest numar se prezinta o alta familie aparte de componente electronice si anume, relee statice sau, cum mai sunt cunoscute, contactoare statice.

Termenul static provine de la faptul ca la aceste aparate inchiderea sau intreruperea caii de curent se realizeaza fara existenta unor miscari ale reperelor constructive.

Daca la releele electromagnetice, inchiderea cailor de curent electric (a contactelor) se realizeaza sub actiunea unei forte electromagnetice, la componentele cu comutatie statica, care sunt de fapt dispozitive semiconductoare, fluxul de energie este controlat din exterior prin injectia de curent de valoare mica, in mod continuu sau discontinuu sincronizat.

Dezavantajul comutatiei in aer, la presiunea atmosferica, este dat de prezenta arcului electric la deconectarea sarcinii. Acesta duce in timp (propotional cu numarul de manevre inchis / deschis) la eroziunea pastilelor de contact. Arcul electric apare atat in curent continuu, cat si in curent alternativ si fiecare prezinta metode diferite pentru stingere.

Ideal este ca deschiderea contactelor sa se faca, pentru sarcini alimentate in curent alternativ, cand tensiunea trece prin zero.

Comutatia pe varful tensiunii, atat la inchidere, cat si la deschidere, este deosebit de periculoasa pentru sarcina si pentru contactele electrice.

3. Egalizator audio

Pentru corectarea deficientelor acusticii incaperilor si / sau reconditionarea sau corectarea dupa dorinta a unor programe muzicale, actionand asupra unor frecvente din spectrul audio, este indicat instalarea in lant electroacustic a unui corector cu multe benzi.

Se propune realizarea unui egalizor audio mono ce contine un circuit integrat specializat: LA3600 (echivalent cu KA2223). Se poate obtine atenuare sau accentuare cu +/- 12dB pe cinci benzi cu frecventele centrale de: 115Hz, 375Hz, 1150Hz, 3750Hz si 11.75kHz.

Pentru o functionare corespunzatoare, cu THD = 0.02% la iesire, montajul necesita la intrare un semnal al carui nivel sa fie de 250m Vef, impedanta de intrare fiind 20 KOhm.

La iesire, impedanta este de 1 KOhm, facilitand buna adaptare cu amplificatorul audio.

4. Regulator in comutatie – 1.5A

In articol se prezinta un regulator in comutatie ce ofera un randament excelent pentru un consum in sarcina de la 15mA pana la 1.5A este LM2653; caracteristicile sale il recomanda la aplicatiile cu alimentare de la baterii sau acumulatoare.

Cu o comutatie sincrona 75 mOhm rezistenta interna LM2653 asigura un randament maxim de 97%. Pe sarcini mici, circuitul functioneaza la putere redusa sau in mod "sleep" cu randament ridicat.

In majoritatea aplicatiilor, acesta este de 80% la un consum in sarcina de 15mA. Circuitul dispune de un pin de "shutdown" care comuta regulatorul pe consum redus (cca. 7uA).

Oscilatorul intern lucreaza pe 300kHz, astfel ca gabaritul unei surse cu LM2653 este mic.

Schema electrica (de evaluare) propusa de producator ofera la iesire 2.5V pentru un curent maxim de 1.5A. Tensiunea de intrare poate fi cuprinsa in intervalul 4-14V.

5. Dublu – Deck Player / Recorder – TDA1602A

Circuitul integrat TDA1602A este un dublu deck Dolby B realizat pentru redarea / inregistrarea sunetului de pe benzi magnetice din Fe sau Cr; inregistrarea se face atat cu viteza normala, cat si dubla.

Toate functiile circuitului sunt selectate in curent continuu, prin polarizarea corespunzatoare a pinilor.

Un bloc logic selecteaza functie de comanda externa data (de la mini-intrerupatoare), caracteristici ca: selectie canal (A sau B), mod selectie, muting pe unele sau ambele canale, tipul de banda magnetica utilizata, viteza s.a.

Alimentarea circuitului se face de la o sursa asimetrica de tensiune (nu diferentiala!) el avand intern o referinta de tensiune la 1/2 din tensiunea de alimentare.

Numarul componentelor externe utilizate in aplicatie este redus fiind necesare numai componente pasive si doar trei diode.

6. Amplificator audio 2 x 22W

Amplificatorul de putere prezentat este realizat cu circuitul integrat TA8210AH (sau KIA6210AH), proiectat pentru utilizarea in radiocasetofoanele auto stereo, dispunand, in afara de un sistem complex de protectie, deja clasic la amplificatoarele audio de putere, de functiile stand-by si muting.

Rezistenta termica jonctiune-capsula a circuitului integrat, de numai 1.5 C/W, permite o buna evacuare a caldurii produse de puterea disipata in etajele sale finale.

Caracteristicile tehnice deosebite ale circuitului la care se face referinta il recomanda constructorilor de aparatura audio de inalta fidelitate.

TA8210AH (KIA6210AH) are circuite de protectie la incalzire excesiva, supratensiune, scurtcircuit al iesirilor la polul pozitiv al sursei de alimentare sau la masa, sau scurtcircuit intre iesiri.

Oricare din aceste situatii accidentale determina trecerea circuitului in starea de stand-by cu consum redus de curent de cca. 1uA.

Circuitul se alimenteaza cu tensiune electrica in gama 9-18V, valoarea tipic recomandata fiind 13.2V.

7. Conditionarea semnalelor pentru masurarea deplasarii

Un traductor diferential liniar variabil (LVDT) pentru masurarea deplasarii este construit dintr-o infasurare primara si una secundara ce se poate misca fara limite in interiorul primei.

Daca infasuarea primara este excitata, cuplajul dintre primar si secundar este o functie de deplasare, ce se manifesta printr-o tensiune propotionala. Nivelul acestei tensiuni contine informatia asupra pozitiei si sensului de deplasare.

Un circuit pentru conditionarea semnalului provenit de la un transformator LVDT este produs de Philips Semiconductors si denumit NE5521. Circuitul are in structura interna mai multe amplificatoare operationale dintre care unul este independent, un oscilator si un demodulator.

Amplificatorul operational ce este independent in structura "cip"-ului, accesibil la pinii 1, 2 si 3, este configurat extern cu o retea-filtru Butterworth de ordinul 2.

Castigul este dat de relatia 1 + RF/(R/2) si are valoarea 2. Din potentiometrul de 1 KOhm se ajusteaza offset-ul tensiunii de la iesire (pinul 1).

Oscilatorul intern furnizeaza tensiunea de excitatie pentru primarul transformatorului. Frecventa de oscilatie este data de grupul RT-CT.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here