Revista Conex Club – nr.8 – 2000

Revista Conex Club – nr.8 – 2000 – Frecventmetru digital

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Adaptor stereo

Montajul prezentat se utilizeaza ca adaptor de impedanta si sensibilitaate intre radiocasetofon, radio sau CD-Player auto si un etaj amplificator de putere. Acesta are la baza circuitul integrat TL082.

Caracteristicile montajului:

  • sensibilitate reglabila pe ambele canale;
  • impedanta de intrare: 40 KOhm;
  • alimentare 12V/1mA.

2. Termoregulator

In practica suntem confruntati de multe ori cu situatia de a pastra constanta temperatura intr-o incinta; se pot da cateva exemple in acest sens: termostatarea unui cristal de cuartz, a unei referinte de tensiune, racirea unor componente de putere si altele.

Pentru realizarea unei bune termostatari trebuie utilizat un traductor adecvat domeniului de temperatura impus si rezolutiei necesare.

Traductorul de temperatura poate fi un termistor, o dioda sau un tranzistor conectat ca dioda, un integrat specializat pentru sesizarea temperaturii.

Termistoarle NTC sunt dispozitive ieftine care pot asigura conversia temperatura – rezistenta electrica pe un domeniu larg (-40…+150C) si prezinta o buna sensibilitate.

O diagrama simplificata a caracteristicii temperatura – rezistenta pentru un termistor NTC este data in figura 1 (din articol).

Se reamarca neliniaritatea caracteristicii. Acest lucru poate deranja in cazul masurarii de temperatura pe un domeniu larg, dar are putina importanta la realizarea unui termostat reglat pe o valoare fixa de temperatura.

Drept schema de regulator, una dintre cele mai simple solutii utilizeaza traductorul de temperatura, cateva rezistoare, un tranzistor si elementul de executie (un rezistor de putere sau un miniventilator pentru racire).

Aceasta permite realizarea unui termostat cu lege de reglare bipozitionala.

3. Redresor cu absorbtie sinusoidala

Convertoarele statice de putere constituie elemente de conversie a energiei electrice livrata de reteaua de alimentare si destinata consumatorilor.

Acestea joaca un rol dublu: de receptor pentru reteaua de alimentare si de sursa de alimentare pentru consumator.

Anumite convertoare, cum este si cazul redresorului trifazat necomandat cu diode, perturba puternic reteaua de alimentare, generand armonici de curent / tensiune si toate consecintele acestora.

Atenuarea lor se poate face cu ajutorul filtrelor pasive a caror dimensiune depinde de frecventele care trebuie filtrate. Din aceasta cauza, se utilizeaza tot mai mult redresoarele MID (Modularea Impulsurilor in Durata) cu absorbtie sinusoidala.

Acestea nu conduc direct la reducerea factorului total al distorsiunilor armonice, dar permit cresterea frecventei armonicilor perturbatoare. In acest mod, marimea si greutatea filtrelor asociate convertoarelor pot fi reduse.

4. LM20 – Senzor de temperatura

Un senzor de precizie pentru masurarea temperaturii, cu iesire analogica este si LM20 produs de National Semiconductors in tehnologie CMOS.

Functia de transfer a acestuia se inscrie pe curba prezentata in articol, precizia fiind de +/- 1.5C la temperatura ambianta de 30C.

Gama de temperatura masurata depinde insa si de tensiunea de alimentare. Daca aceasta se afla intre limitele 2.4V si 5.5V, gama masurata este -55C…+130C.

Scaderea tensiunii sub 2.4V determina modificarea limitei inferioare de temperatura masurata la -30C insa, limita superioara ramane aceeasi.

Curentul consumat este redus, la maximum 10uA, iar impedanta de iesire 160 Ohm. Este realizat in doua variante: SMD cu 4 pini (0.72mm2) si SC70 cu 5 pini.

Se recomamnda a fi utilizat in telefoanele celulare, computere, incarcatoare pentru acumulatoare sau masini de fax.

5. Frecventmetru digital

Frecventmetrul permite masurarea pana la 2MHz a frecventei semnalelor tip CMOS, cu amplitudinea de 5V, sau a frecventei altor tipuri de semnale, prin intermediul unui bloc de intrare adaptat situatiei.

Din motive de cost, baza de timp a frecventmetrului este fixa, avand o perioada de 1s cu precizia frecventei cuartului.

Precizia frecventmetrului este de +/- 1Hz, in conditiile reglarii corespunzatoare a bazei de timp. Este prevazut cu indicator cu LED pentru functia de triggerare.

Echiparea sectiunii de numarare-afisare este optionala, in functie de necesitatile aplicatiei. De exemplu, prin eliminarea anumitor componente din schema initiala, se poate obtine un frecventmetru cu 4 digiti, adica gama 0…9999Hz.

Mod de functionare

Frecventmetrul este compus dintr-un bloc de numarare-afisare, baza de timp si logica de control.

Blocul de numarare-afisare, realizat cu ajutorul circuitelor U6 si U7, de tip MMC22926 si respectiv, MMC22925, conectate in cascada, numara, pe o perioada de o secunda, impulsurile de pe intrarea frecventmetrului, rezultatul fiind afisat, multiplexat, pe 4+3 digiti, pe un afisor cu catod comun.

Utilizarea celor doua circuite, mai sus mentionate, se bazeaza pe structura interna a acestora, structura ce contine cate un numarator de 4 digiti, un latch si un decodificator, precum si logica de multiplexare.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here