Revista Conex Club – nr.7-8 – 2001

Revista Conex Club – nr.7-8 – 2001 – Generator de semnale (10Hz..100kHz)

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Traductor optoelectronic

Circuitul prezentat intra in componenta unui traductor combinat de nivel, fiind proiectat si executat pentru echiparea unor rezervoare de combustibil, atat pentru semnalizarea necesitatii realimentarii rezervoarelor de stocare (semnalizarea unui nivel minim prestabilit), cat si la rezervoarele tampon ("rezervoare de zi"), intr-o schema de automatizare care permite mentinerea automata a nivelului intre doua limite prestabilite.

Montajul propus are avantajul ca sunt necesare numai doua fire de conexiune prin care se realizeaza atat alimentarea circuitului cat si semnalizarea actionarii traductorului.

Semnalizarea se realizeaza prin variatia pronuntata a curentului absorbit.

Reducerea numarului de conexiuni conduce la simplificarea cablajului intre elementele instalatiei si la minimizarea consumului de materiale si manopera.

S-a optat pentru executarea partii optice cu elemente discrete (D1 de tip MDE3123-05 cu emisie in infrarosu si T1 de tip MDR4213-11) montate intr-un corp comun din masa plastica, in locul unui optocuplor clasic cu fanta, atat din considerente de adaptare la constructia mecanica a traductorului combinat (obturator actionat de plonjor semisferic cu contragreutate imersata in lichid), cat si pentru flexibilitate in alegerea curentilor de lucru ai dispozitivului.

2. Despre K8005 – Modul de comanda pentru motoarele pas cu pas

Sub denumirea de K8005 se gaseste kit-ul Velleman ce reprezinta un modul pentru comanda unghiulara a motoarelor pas cu pas. Precizia unghiulara cu care se poate comanda motorul pas cu pas este de 0.9 grade.

Kit-ul realizat de firma Velleman, este dezvoltat in jurul microcontroller-ului PIC18C54 produs de firma Microchip.

3. Aplicatii cu procesor de semnal – Arhitectura procesorului de semnal TMS320C6201

Acesta este un procesor in virgula fixa, care contine doua unitati de multiplicare si sase unitati aritmetice. Acesta poate efectua 8 instructiuni de 32 biti pe ciclu, instructiune care face ca la o frecventa de 200MHz sa aiba o putere de calcul de 1.6 GIPS.

4. Blocul de alimentare in comutatie folosit pe sasiul TV color NEI-E5

Receptoarele TV color NEI au fost unele dintre cele mai frecvent utilizate receptoare TV in Romania, iar dintre acestea, cele realizate cu sasiul E5 au fost dintre cele mai numeroase.

Unul dintre etajele functionale caracteristice acestui sasiu este etajul de alimentare in comutatie, foarte performant, realizat cu CI tip TDA4605-2, a carui schema electrica este prezentata in articol.

5. Amplificator audio MC 34119

Un amplificator audio cu aplicatii diverse, de la telefonie la radioamatorism este produs de Motorola si notat MC34119.

Acest amplificator este foarte versatil putand fi alimentat cu tensiune cuprinsa intre 2 si 16V acceptand un difuzor cu impedanta cuprinsa intre 8 si 100 Ohm, curentul de varf consumat ajungand la 200mA.

6. Amplificator 10 GHz

Datorita interesului pentru lucrul in bada de 10GHz, exprimat de unii radioamatori, se ofera in numarul de fata al revistei modul de realizare practica a unui amplificator ce poate lucra intr-un transverter sau intr-un echipament independent.

Amplificatorul este construit in tehnologie strip line pe suport de teflon Diclad 870 dublu placat. Elementele amplificatoare sunt doua tranzistoare FET-GaAS de tipul MGFF1302 si MGF1601.

7. Receptor ARDF

Frumoasa parte a radioamatorismului cunoscuta in documentele IARU sub initialele ARDF, adica radio-orientare sau radiogoniometrie de amator, dar si mai autohton "vanatoare de vulpi", necesita o aparatura tehnica proiectata si realizata special.

Cum partea operativ – sportiva este stipulata in regulamente, se prezinta un receptor pentru banda de 80m (3.5..3.7MHz) care are o constructie destul de simpla, dar calitati tehnice bune.

8. Miniemitator FM

Circuitul prezentat prezinta un miniemitator radio FM in gama 88..108MHz. Aplicatiile practice sunt multiple: baby-sister eletronic, microfon fara fir, acordarea aparatelor de radio, divertisment etc. Raza de actiune este de cca. 30m in conditii de camp deschis.

9. Generator de semnale (10Hz..100kHz)

Existenta in laboratorul radioamatorilor a unor generatoare de frecventa care sa acopere un spectru de la zeci de herti pana la sute de magaherti – si chiar mai mult – este necesara, in special cand exista preocupari legate de contruirea si reglarea aparaturii electronice.

Se prezinta un generator de frecventa in gama 10Hz…10kHZ, deosebit de util pentru reglarea atat a etajelor de AF si a etajelor de FI lucrand la frecvente sub 100kHz, cat si pentru experimente.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here